Trabzon'un kafası karıştı

Sofraların baş tacı ekmekte yeni dönem dün itibariyle başladı. Fırıncılar artık ekmek buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla ekmek üretecek.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürürlüğü konulan düzenleme ile ekmekteki kepek oranı yüzde 60 c

Trabzon'un kafası karıştı
Sofraların baş tacı ekmekte yeni dönem dün itibariyle başladı. Fırıncılar artık ekmek buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla ekmek üretecek. 
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürürlüğü konulan düzenleme ile ekmekteki kepek oranı yüzde 60 civarında arttırıldı. Ekmekteki tuz oranı ise yüzde 1’i geçmeyecek şekilde yapılacak. Bugüne kadar ekmekte kullanılan 17 kalem katkı maddesi ekmekten kaldırılacak.
 
Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Yahya Baş, ekmeğe getirilen yeni düzenlemeyi değerlendirdi. Baş, “Kamuoyu tamamen aydınlatılmadı gerek Bakanlık nezlinde olsun, gerek ilimizdeki Tarım İl Müdürlğü gerekli açıklamayı yapamadı, insanların kafası karışık” dedi.
 
Vatandaş tarafından ekmeğin kararmaması ile ilgili tepkiler geldiğini belirten Baş, “Vatandaş gelip diyor ki ekmeğimiz niye kararmadı, rengi niye kararmadı diyor. Burada sadece kül oranlarında yükselme oldu bu ekmeğe esmerlik anlamında yansımayacaktır. Zaten buğdayın rengi esmer değil ki. Buğdayın tamamını öğütüyorlar. Buğdaydan alınana 4-5 çeşit malzeme var. Kepek oranı alınıyor. Birinci sınıf un alınıyor. Una buğdayın biraz daha fazla ürünü katılıyor.
 
Bunda bir renk değişikliği olmayacaktır. Tadında bir değişiklik olacaktır tuz anlamında tuzu ciddi anlamda düşürdük. Tuz oranına ben katılıyorum destekliyorum. Ağzımızın tadını bozdu ama sağlık açısından önemli olduğuna inanıyorum. Türkiye’de üretilen buğdayın kalitesi ön plana çıkacak. Eğer buğdayın kalitesi, verimi düşük olduğu dönemlerde katkı ile beraber bunu güçlendiriyorlardı ve buğdayın kalitesini biraz yükseltiyorlardı. Un fabrikaları bunu artık katamayacak. Biz hesaplamalarımızı yaparken, elli kilo una ne kadar su katılıyor. Onun orantısı vardır. Ona göre fiyat değerlendirmesi yapıyoruz. Şimdi bu unlarda kepek oranı arttıkça su çekme oranı azalacaktır, düşecektir. Düşünce fırıncı bunu cebinden karşılamayacak. Vatandaşa yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.
 
28 yıllık fırıncı ustası Ömer Serdar ise, “Ekmekte kepek oranının arttırılması sağlık açısından çok yararlı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel