Trabzonlulara Arap turist uyarısı

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, son zamanlarda Arap turistlerin Doğu Karadeniz Bölgesi’ne gösterdikleri ilgi ve yaşadıkları sorunlar hakkında bazı uyarılarda bulundu.  Arap turistlerin bölgeye 3-4 yıldan be

Trabzonlulara Arap turist uyarısı
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, son zamanlarda Arap turistlerin Doğu Karadeniz Bölgesi’ne gösterdikleri ilgi ve yaşadıkları sorunlar hakkında bazı uyarılarda bulundu. 
 
Arap turistlerin bölgeye 3-4 yıldan beri her geçen yıl artarak gelmeye ve ilgi göstermeye başladıklarını ifade eden Atmaca “Bu durum bir anda olan bir şey değil. Hem hükümetin yürütmüş olduğu politikalar hem de Trabzon valilik ve turizm müdürlüğü vasıtasıyla yapılan tanıtımlar sonrasında bir ivme yakalandı ve bu ivme her geçen yıl artarak devam etmektedir. Bu durum çok pozitif bir durumdur. Emeği geçen herkese teşekkür etmek ve destek olmak gerekir” dedi.
 
Arap turistlerin bölge için çok önemli bir gelir kaynağı haline geldiklerine dikkat çeken Atmaca “Bölgemiz turizm açısında bir yere getirilmeye çalışılan bir bölge. Yayla turizmi dışında çok da alternatifimiz yok. Avrupalı turist genelde deniz turizmini tercih ediyor. Arap turistlerse genelde doğa turizmini tercih ediyor. Bunun inançsal yönü de var. ama bizim burada görmemiz gereken bu durumdan nasıl istifade edebilecek olmamız. Ayrıca Arap turistler ülkemize gelen turistler içinde en fazla harcama yapan turistler. Arap turistler küçük esnafa çok büyük girdi sağlıyor. Turistik bölgeler içinde ve bu güzergahlara yakın yerlerdeki tüm oteller, pansiyonlar, restoranlar, çay bahçeleri, seyyar satıcılar, taksiciler, araç kiralama şirketler ve alışveriş merkezleri bu vesileyle bir hareket görüyor. Yollar üzerinde pek çok hediyelik eşya veya yöresel ürün satan esnafımız oluşmaya başladı. Bunlar çok güzel şeyler” diye konuştu.
 
Trabzon’un geçmişten ders alması gerektiğini vurgulayan Atmaca, şunları söyledi:
 
“Önceki yıllara baktığımızda Trabzon-İran karayolu taşımacılığı ve sonrasında dağılan Rus Cumhuriyetleri’nden gelen ziyaretçilerle bunu yaşadı. Ancak hiçbir zaman bu fırsatları değerlendiremedik. Hem İran taşımacılığında nakliyecilerin yaptığı yanlışlar hem de Rus cumhuriyetlerinden gelen misafirlere karşı yapılan yanlışlıkla bu fırsatların kısa zamanda elimizden kaçmasına sebep oldu. Araplar bu anlamda son fırsatımız olabilir. Çok dikkatli olmalıyız. Unutulmamalıdır ki bu insanlar iyi veya kötü yaşadıkları her şeyi gidip memleketlerine anlatarak olumlu yada olumsuz bir lobi oluşturmaktadır. Bizler inançları gereği zaten karşımızdakine dürüst davranmak mecburiyetinde olan insanlarız. Peygamber efendimizin ‘Bizi kandıran bizden değildir’ buyurmaktadır. Bu insanların hem İslam kardeşimiz hem de 100 yıl öncesine kadar bizim vatandaşımız olduğunu unutmayalım.”
 
“Burada halkımıza da devlet büyüklerimize de çok büyük görev düşmektedir” diyen TÜMSİAD Şube Başkanı Mehmet Atmaca “Art niyetli insanların tespitinde bir otokontrol mekanizması çalıştırmamız lazım. Bunun yanında bu gibi girişimlerde bulunan kişilerin cezalandırılması ve esnafın sürekli eğitilmesi gerekmektedir. Sivil turist polisi muhakkak olmalı. Bunun yanında hava alanlarında giriş yaparken muhakkak misafirlerin eline çok geniş bir bilgilendirme vermemiz lazım. Hem Arapça hem de İngilizce açıklamalı bilgilendirme metni içinde misafirlerin hakları karşılaştıkları problemler karşısında nasıl hareket edecekleri ve bazı ücret tarifeleri bildirilerek kendilerine bir yol gösterilmiş olması faydalı olacağını düşünüyorum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel