Trabzonlular bacaları temizleyin!

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla karbonmonoksit zehirlenmelerin artmasına yol açan olayların büyük bir kısmının bacalardaki gizli tehlikeden kaynaklandığı belirtildi.AA muhabirinin Trabzon Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yasa

Trabzonlular bacaları temizleyin!

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla karbonmonoksit zehirlenmelerin artmasına yol açan olayların büyük bir kısmının bacalardaki gizli tehlikeden kaynaklandığı belirtildi.

AA muhabirinin Trabzon Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yasal olarak yapılması zorunlu olan binalardaki bacaların temizliği, itfaiye müdürlüğü ya da belediye tarafından açılan ihale ile bu işin yapılması konusunda anlaşılan şirketlerce yapılıyor.

Kentteki yangınların genel olarak sigara, kibrit ya da baca temizliğinin yapılmamasından kaynaklandığını ifade eden yetkililer, itfaiyenin baca temizliğini vatandaşların talebi doğrultusunda günlük olarak yaptığına dikkati çektiler.

Yetkililer, böylece kentteki vatandaşların temiz bir hava solumasını ve yaşanabilecek yangın ve karbonmonoksit zehirlenmeleri gibi olayların önüne geçmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, vatandaşların kendi güvenlikleri açısından bacalarını temizletmesini öneriyor.

Sobaların yanması dolayısıyla bacada 500 ile 700 derecelik bir ısı oluştuğunu, bunun da bacaları çatlattığını belirten yetkililer, bina sakinlerince fark edilmeyen bu çatlaklar dolayısıyla bacadan sızan dumanın bina içine dolup karbonmonoksit zehirlenmelerine sebep olduğunu işaret ediyor.

-Baca çatlağından sinsice sızan duman riski-

Bu tür olayların olmaması için adeta gizli tehlike olan baca temizliğinin yapılmasının şart olduğunu anlatan yetkililer, en önemli diğer önlemin ise soba yanan odada uyumamak olduğunu vurguladılar.

Yetkililer, karbonmonoksit zehirlenmesi olaylarında, zehirlenmeye maruz kalan kişi ya da kişilere bir rehavet çöktüğünü belirterek, bu durumda kişinin kendini kontrol etmesinin de zor olduğunu dikkati çektiler.

Baca temizliği konusunda Makine Mühendisleri Odası ile belediye işbirliğinde binalarda denetimler yapıldığını ve baca temizliği yapmayanlara uyarılar yapıldığını anlatan yetkililer, kentte baca temizliğine olan ilginin ise az olduğunu belirtiyor.

Kentteki yaklaşık 90 bin binanın yaklaşık 30 bininin bacasının temizlenmesi gerektiğini belirten yetkililer, vatandaşları bu konuda daha duyarlı olmaya çağırdı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler