Trabzonlu arıcı enerji sorununu bakın nasıl çözdü!

Güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren arıcıların yeni hedefi aynı sistemle elektro şoklu çit yapmak.Gümüşhane’de 17 yıldır merkeze bağlı Erdemler köyüne yaz aylarında arılarıyla birlikte gelen Trabzonlu Hümmet Zengin, kurduğu sistemle elektrik soru

Trabzonlu arıcı enerji sorununu bakın nasıl çözdü!

Güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren arıcıların yeni hedefi aynı sistemle elektro şoklu çit yapmak.

Gümüşhane’de 17 yıldır merkeze bağlı Erdemler köyüne yaz aylarında arılarıyla birlikte gelen Trabzonlu Hümmet Zengin, kurduğu sistemle elektrik sorunundan kurtuldu.

Gümüşhane Arıcılar Birliği üyesi de olan Zengin, seyyar arıcılar olarak en büyük problemlerinden birisi olan enerji sorununu güneş enerjisinden elde ettikleri elektrikle çözdüklerini belirterek, son yıllarda güneş enerjisi panellerine yöneldiklerini söyledi. Sistemle gündüz güneşle depoladıkları enerjisi akşam saatlerinde kullanabildiklerini kaydeden Zengin, aydınlatma sorununun çözümünün yanında ayrıca cep telefonlarını da şarj etme imkanına kavuştuklarını dile getirdi.

AYIDAN KORUNMAK İÇİN GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ŞOKLAMA YAPACA

12.20130915110930.jpg

Arıcılar olarak sıkıntılarının baştacı olarak ayıları gösteren Zengin, “ayılarla problem yaşıyoruz. O sıkıntılarımızın baştacı zaten. Vuramadığımız için ışıkla, alarmla bir şekilde korkutacağız. Güneş enerjisi paneliyle önümüzdeki yıl cihazdan alacağım şoklama çıkışı ile arının etrafına tel dolanacağım. Ayı tellere dokununca elektrikle şoklama yapacak ve böylelikle kaçacak. Ayıyla bu yıl birkaç kez mücadelemiz oldu. Geçtiğimiz günlerde gece yarısı kovanı alıp götürürken havaya ateş ederek korkutup kaçırdım.” dedi.

“GÜNEŞ PANELİ SİSTEMİNİ DEVLET DESTEKLEMELİ”
Güneş paneli sistemini devlet tarafından desteklenmesi halinde arıcılar için çok daha yararlı olacağının altını çizen Zengin, bin liraya mal ettiği kendi sistemiyle 8 adet led lamba yakabildiğini, daha yüksek kapasiteli olanlarının da bulunduğunu belirterek, “Güneş panelini bin liraya mal ettim. Bunların daha yüksek kapasiteli olanları var. Burada dağın başındayız, kumanyamızı alıp ta dolaba koyamıyoruz, cep telefonumuzu şarj edemiyor, televizyon da izleyemiyoruz, dünyadan haberimiz yok. Bunun için bize bu güneş panelinden ürettiğimiz elektrik için devletimizden destek istiyoruz.” diye konuştu.

TEK PANEL İLE 8 LAMBA
Zengin, güneş enerjisinden ürettikleri elektrikle en önemli ihtiyaçları olan cep telefonunu şarj ettiklerini, tek panelle 8 adet 45 watt’lık led lamba yakabildiğini ve ihtiyacını karşıladığını, daha büyük panel alınca da buzdolabı, televizyon ve radyo gibi elektronik cihazları da çalıştırabileceğini vurguladı.

“BİR SEZONDA 15 TÜP BİTİRİYORDUM”
Sistemin kendilerine hem rahatlık açısından hem de ekonomik açıdan çok büyük karlarının olduğunu anlatan Zengin, şunları söyledi: “Ben burada 3-4 ayda en az 15 tane tüp bitiriyordum. Onun haricinde tüplerdeki kafalarda bozuluyordu onlarda bir maliyet gerektiriyordu. Şimdi çekiyorum kablomu rahat rahat çalışıyorum. Arıcıların kullanmasını kesinlikle tavsiye ediyorum.”

“GÜMÜŞHANE’DEKİ ÇİÇEK POTANSİYELİ ÇOK YERDE YOK”
Gümüşhane’nin arıcılıkta çok büyük potansiyeli olduğunu fakat Gümüşhanelilerin bu potansiyelin farkında olmadığını ve arıcılığa çok eğilmediklerini vurgulayan Zengin, “Arıcılar hep dışardan geliyor. Gümüşhane’de öyle bir çiçek potansiyeli var ki çok yerlerde bu yok” ifadelerini kullandı.

20130915aw000042_01.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler