Trabzon'daki iş adamlarına uyarı!

2011’den iş dünyasının beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Hükümetimiz önlemleri alıyor. Ama piyasada vurgun yiyen arkadaşlarımızı görüyoruz. Vurgun yemeyenlerinde sıkıntılarına tan

Trabzon'daki iş adamlarına uyarı!

2011’den iş dünyasının beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Hükümetimiz önlemleri alıyor. Ama piyasada vurgun yiyen arkadaşlarımızı görüyoruz. Vurgun yemeyenlerinde sıkıntılarına tanığız. Bunun için hedefi yüksek tutup, daha ileriyi hedeflemeliyiz. 2011yılında iş adamlarımızın ekonomiyi daha yakından ve dikkatli takip etmelerini öneriyoruz” dedi.

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, hızlı büyüyen Çin’in hammadde tedarikinde bulunduğu ülkeleri de büyüttüğünü hatırlatarak “Demek ki üretim doğuya kaydı. Çin tüketim pazarlarına ulaşmak için Uygur bölgesinden 3 ana hat üzerinden ulaşım projelerini başlattı. Bu hatlar üzerinde ticaretin yoğunlaşması muhtemeldir” diye konuştu.

Türk ekonomisinin büyüme sağlamasına karşın ihracatının düştüğüne dikkat çeken Hacısalihoğlu, ekonomik krizden Türkiye’nin toparlanarak çıktığını, iç tüketimin büyümenin itici motoru olduğunu kaydetti. İhracatın ise bir türlü toparlanmadığını dikkat çeken Hacısalihoğlu “Türkiye üretim düzeyiyle 34 ülke arasında 12. sırada yer aldı. İhracat sıralamasında ise 34 ülke arasında 24. sırada yer alabiliyor. Üretimde yerimizi koruduk. İhracatta ise 10 basamak birden düştük” şeklinde konuştu.

Ekonomide yapısal sorunlara ve artan cari açığa dikkat çeken Hacısalihoğlu “İç tüketimdeki artış ve ithalat talebi ile birlikte cari açığımız hızla artıyor. Cari açık–kur sarmalı, bütçenin kırılgan yapısı, vergi gelirlerinin tabana yayılamaması ekonomide sorun olmaya devam ediyor. Faizler düşmesine rağmen faiz harcamalarının bütçe gelirlerine oranı son dönemde artıyor. Hızla artan cari açık kısa vadeli fon akımları ile finanse ediliyor (Yunanistan krizi dahi ülkemize fon girişini artırdı). Bu sefer cari açık kritik düzeylere çok hızlı geldi. Birçok sorunlu ülke bütçe performansında bizden iyi durumda” ifadelerini kullandı.

Sanayiden kaçış eğilimi en yeni trend olarak Türkiye’nin yaşamakta olduğuna değinen Başkan Hacısalihoğlu, “İki manada bu trend yaşanıyor. Birincisi, büyük sanayiciler ortadan üst teknolojiye geçmeyi hedeflemiyor. (Aklı olan bu devirde sanayiye girmez) görüşünü taşıyorlar. Bir ayrı ilginç gelişme ise sanayici, işi için beş yıllık kredi alırken, çalışanı 15 yıllık konut kredisi alıyor” dedi.

Şirket bileşme ve satın almalarının önünü açan bir fırsat sağlandığını, kısa vadede şirketlerin organizasyonel yapıları ve iş planlarının değişebileceğini belirten Hacısalihoğlu, şunları söyledi:

“Merkez Bankası ne yapmaya çalışıyor? Döviz kazanma kabiliyetimizin azaldığı bir ortamda kontrolsüz para girişi risktir. Yerli bankalardaki hızlı kredi genişlemesi özellikle gayrimenkul sektöründe balon oluşumunu tetikleyebilir. Merkez Bankası, bir yandan faizleri düşürerek sıcak para için Türkiye’nin cazibesini azaltmaya, öbür taraftan da faiz dışı enstrümanlarla iç kredi genişlemesini engellemeye çalışıyor.”

“Fırsat nerede?” sorusunu iş adamlarının takip etmesi gerektiğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Böyle belirsiz bir ortamda, erişilebilir meyveleri toplamak iyi olur. Yabancıların şirket alma, şirketlerin yeniden yapılanma birleşme ve devir alma mevsimine galiba giriyoruz. Ama bu ülkemiz için kötü bir gelişmedir. Bunun yerine, Kurumsal yeniden yapılanma bir çok sektörde verimlilik artışlarını tetikleyebilir. Finansal sistem, şirketler kesiminin yeniden yapılanması için esas araç olarak ele alınmalı. 2011 şirketleri ucuza satma yılı değil, bu imkandan faydalanma yılı olsun” dedi.

Öte yandan Suat Hacısalihoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretine TOBB’la birlikte katıldığını da hatırlatarak, “Ukrayna’daki toplantıya hükümetin dört bakanı da katıldı. Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergun, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan. Trabzon-Sochi uçak seferlerinin başlatılması konusunda Ukrayna’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dört bakana bilgilendirmede bulundum. Trabzon olarak, Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 10 milyar dolarlık katkı vermeyi hedefledik. İsteğimiz olan öncelikle Rusya Federasyonu’na ulaşabilmemiz için Trabzon–Sochi uçak seferlerinin başlatılmasını ilettik. Önerimize olumlu bakıldı” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel