Trabzon'da Sümelayı...

Başbakan  Ahmet Davutoğlu, gayrimüslimlerin dini liderlerinin ardından sivil toplum kuruluşları ile de bir araya geldi. Başbakan’ın gayrimüslim kanaat önderleriyle Ankara Palas’ta gerçekleşen yemeği 4 saat sürdü. Yemekte yaptığı konuşmada “Ötekiler yok ar

Trabzon'da Sümelayı...

Başbakan  Ahmet Davutoğlu, gayrimüslimlerin dini liderlerinin ardından sivil toplum kuruluşları ile de bir araya geldi. Başbakan’ın gayrimüslim kanaat önderleriyle Ankara Palas’ta gerçekleşen yemeği 4 saat sürdü. Yemekte yaptığı konuşmada “Ötekiler yok artık, siz misafir değilsiniz, yabancı değilsiniz, bu kültürün, 5 bin yıllık Anadolu kültürünün parçasısınız” diyen Başbakan “İktidarlarımız döneminde verilen hakları bir lütuf olarak görmüyoruz.

1915 ve 6-7 Eylül olaylarını onaylamamız mümkün değil, bunlar bizim ortak acılarımız. Düşünceyle özgürlükler arasında, hiyerarşi kurmamamız lazım. Ermenilerin yaşadığı acıyı hissediyoruz” ifadesini kullandı. Türkiye’de yasalar değişse bile nefret suçlarının devam edebileceğini kaydeden Davutoğlu, “Nefret söylemine hepimiz karşı olmalıyız. Ermenistan, İsrail ve Yunanistan ile yaşanan sorunlar, Türkiye’deki inanç gruplarını da olumsuz etkiliyor. Ötekileştirmenin, yabancılaştırmanın asıl nedeni siyasi zihniyet ve dil. Bunun değişmesi lazım. Ben, bu sorunları çözeceğim. Hiçbir şey eskisi gibi değil, eskisi gibi de olmayacak” diye konuştu.

‘BU TOPRAKLARDAN GİTTİLER’

Davutoğlu’nun toplantının basına kapalı bölümünde “Dışarıdaki irtibatlar yüzünden, kimse suçluluk psikolojisine girmesin. Ermeni diasporası, düşman diaspora değil, bizim diasporamız. Yunanistan’daki de Fransa’daki de bizim diasporamız. Bu topraklardan gittiler. Orada değil burada olmaları gerekirdi. Yurtdışına gittiğimde onlarla buradaki insanlarımız gibi görüşüyorum. Onları, topraklarını ziyarete davet ediyorum” dediği öğrenildi.

‘SINIR AÇILABİLİRDİ’

Davutoğlu, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Yukarı Karabağ sorununa değinerek, “Ermeniler, bir tek reyondan bile çekilseydi, sınır açılabilirdi” değerlendirmesini yaptı ve “Türkiye Ermenileri, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinden etkilenmesin” uyarısında bulundu. Davutoğlu, konukların soruları üzerine Çanakkale anmasının 24 Nisan’da yapılmasına özel bir anlam yüklememek gerektiğine işaret ederek, “Anmanın özellikle o tarihe getirilmesi söz konusu değil.

Anzak anması zaten o tarihte yapılıyordu” dedi. Davutoğlu, yemekte gayrimüslimlere yönelik olarak AK Parti hükümetleri döneminde yapılanları da anlattı. Kanun değişikliği ile “cami” yerine “ibadethane” ifadesine yer verildiğini, ibadethanelere maddi yardımın önünün açıldığını anımsattı. Davutoğlu, Trabzon Sümela Manastırı’nda Rumların, Van Akdamar’da Ermenilerin ibadet etmelerine imkâan tanındığını, Süryani cemaatinin talebi üzerine İstanbul’da Süryani cemaatinin gidebileceği bir kilisenin inşasına izin verdiklerini anlattı.

40 DAVETLİ KATILDI

Ankara’daki yemeğe Rum, Ermeni, Musevi, Süryani, Keldani, Bulgar sivil toplum önderleri katıldı. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Markar Esayan, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzade de katılımcılar arasındaydı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler