Trabzon'da milyar dolarlık rezerv

Doğu Karadeniz bölgesinde 72 metalik maden, 33 endüstriyel hammadde ve üç enerji hammadde yatağı bulunduğu ve bunların ekonomiye kazandırılması durumunda, ülke ekonomisine katkılarının rezerv itibariyle 100 milyar doların üzerinde olacağı belirtildi.Doğu

Trabzon'da milyar dolarlık rezerv

Doğu Karadeniz bölgesinde 72 metalik maden, 33 endüstriyel hammadde ve üç enerji hammadde yatağı bulunduğu ve bunların ekonomiye kazandırılması durumunda, ülke ekonomisine katkılarının rezerv itibariyle 100 milyar doların üzerinde olacağı belirtildi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) verilerine göre, Artvin, Rize, Gümüşhane, Trabzon, Giresun ve Ordu’dan oluşan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ülke toplam bakır rezervlerinin yüzde 75’ini oluşturan 2,1 milyon ton bakır, çinko rezervlerinin yüzde 70’ini oluşturan 2,2 milyon ton çinko, kurşun rezervlerinin yüzde 52’sini oluşturan 0,4 milyon ton kurşun rezervi bulunuyor. Ayrıca Gümüşhane-Mastra, Ordu-Akoluk-Sayaca ve Artvin-Cerattepe yataklarında tespit edilen ve ülke toplam altın rezervlerinin yüzde 10’unu oluşturan altın, gümüş rezervlerinin ise yüzde 37’sini oluşturan gümüş bulunuyor.

Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün (MTA) belirlemelerine göre, Doğu Karadeniz Bölgesi altın, uranyum, bakır, linyit, çinko, betonit, demir, mermer maden yatakları bakımından oldukça zengin kara parçası olma özelliğini barındırıyor.
Ordu'nun Ünye ve Ulubey, Giresun'un Görele ilçelerinde altın damarları, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi sahalarında uranyum bulunuyor.

DOKA’NIN TESPİTLERİ
DOKA tarafından yapılan araştırmada, bölgede yoksulluğun azaltılması ve bölgesel eşitsizliklerin giderilmesinde madencilik sektörünün önemi vurgulanırken, madencilik sektörü, doğrudan gelir sağlamasının yanında, bölgedeki sanayinin gelişimine katkı sağladığı, önemli bir istihdam oluşturduğu, yöre insanının mesleki ve teknik yeteneklerini arttırdığı ve fiziksel altyapısının gelişimini de hızlandırdığı belirtiliyor.
Özellikle büyük ölçekli madenciliğin yapıldığı bölgenin ekonomik gelişimine önemli yarar sağladığı eğitim ve sağlık hizmetleriyle birlikte; temiz su, ulaşım, enerji ve diğer altyapı hizmetlerini de beraberinde getirdiği ifade ediliyor.

BÖLGEDE MADENCİLİK M.Ö 3 BİNLİ YILLARA DAYANIYOR
KTÜ Jeolojik Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Sadettin Korkmaz da Türkiye'nin en önemli metalik maden yataklarının Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunduğu, bunların işletilmesi halinde 20-30 yıllık bir sürede yaklaşık 100 milyar doları aşan bir kaynağın sağlanacağı söyledi.

Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, bölgede madencilik faaliyetlerinin M.Ö. 3 bin yıllarına kadar dayandığına dikkat çekerek "Doğu Karadeniz Bölgesi kendine özgü jeolojik özellikleri ile ülkemizin en önemli metalik maden yataklarına sahiptir. Bölgede yaşayan kavimler, başlıca bakır, kurşun, demir ve gümüş madenciliği ile uğraşmışlardır. Günümüzde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Gümüşhane illerini kapsayan bölgede metalik maden olarak 700 milyon ton bakır-çinko-kurşun rezervi vardır. Sadece altın yataklarının değeri yaklaşık 500 milyon dolar, gümüş yataklarının değeri ise 285 milyon dolar, bakır yatakları 4 milyar dolar, çinko yatakları ise 2 milyar dolar civarındadır. Bilinen mermer sahalarının toplamı 435 milyon metreküp olup, bunun değeri 90 milyar dolar kadardır. Bölgedeki bütün yatakların işletmeye açılıp ekonomiye kazandırılması durumunda, 20-30 yıllık bir süreçte yaklaşık 100 milyar doları aşan bir kaynak sağlanmış olur.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel