Trabzon'da kırtasiyelere denetim

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ve Trabzon Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Trabzon’un en işlek yerlerindeki kırtasiye ve okul kıyafeti satan yerlerde denetim yaptı.İşyerlerini denetleyen ekipler, malzem

Trabzon'da kırtasiyelere denetim


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ve Trabzon Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Trabzon’un en işlek yerlerindeki kırtasiye ve okul kıyafeti satan yerlerde denetim yaptı.

İşyerlerini denetleyen ekipler, malzemelerden aldığı örnekleri İstanbul’daki labaratuvarlara incelenmek üzere göndereceklerini belirtirken, konuyla ilgili bilgi veren Tekstil mühendisi Meral Karaaslan, ”Okulların açılması yakın olduğu için her yıl olduğu gibi bu yılda denetimlerimize hız verdik. Sayın bakanımızın talimatıyla denetimlerimize bugün Trabzon’dan başladık. Arkasından diğer illerimizde denetimlerimiz devam edecek. Bunun yanı sıra 6 ilde de denetçilerim denetimlere devam ediyor. 2011 yılında bakanlığımız kimyasallarla ilgili bir tebliğ çıkardı.

Bu tebliği çerçevesinde özellikle tekstil, kırtasiye ürünleri olmak üzere bir çok tüketici ürünlerine bir takım kısıtlamalar getirdik. Örneğin kalem kutusunda, çantalarda, plastik deri ve tekstil ağırlıklı olan her noktayı test ettireceğiz. Aldığımız ürünleri İstanbul’daki labaratuvarımıza göndereceğiz. Bu labaratuvarda örneğin çanta üzerindeki renklerin tamamı kanserojen madde içeriyor mu içermiyor mu ? ona bakıyoruz. Titalet, yine çocuklar için son derece tehlikeli. Bunlar çocukların üreme hormonlarına zarar veriyor. Bizim için en fazla su mataraları riskli. Çocuklara ağız yoluyla geçen kimyasallar bunlar. Su matarasında titalet testleri yapacağız. Beslenme çantalarında testler yapacağız. Ayrıca bu sene ağır metallarla ilgili de incelemeler yapacağız” dedi.

ÜRETİCİ NELERE DİKKAT ETMELİ ?
Tüketicinin en merak ettiği en önemli konu nasıl ürünler alacakları olduğunu belirten Karaaslan ”Bunun en önemli özelliği ürünün üzerindeki CE güvenli işareti. CE işareti ürünün güvenli olduğunu gösteren bir işaretidir. Yani bu ürünün güvenli olduğunu çocuklarımızın sağlığına zarar vermediğini gösteren işarettir. Bunun yanı sıra bu oyuncak değildir, yada 03 yaşa uygun değildir gibi işaretlerin bulunması gerekir. EM 71 dediğimiz oyuncak standartları var. EM 71 bu malzemelerin kırtasiye ürünlerinin sağlığa zararlı kimyasal içermediğini, çocukların yutabileceği küçük parçalar içermediğini, keskin kenar sivri kenar içermediğin gösteren işaretlerdir. Lütfen tüketiciler özellikle ürünü aldıkları yere, ürünün satıcısını, üreticisini, ithalatçısının belli olmasına çünkü şikayet olması halinde bir sorun olması halinde geri dönüşüm olarak hem tüketici açısından hem de bizim için kolay olacaktır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel