Trabzon'da ilgi odağı oldu

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Trabzon’a gelenlerin ilk tercih ettikleri yerler arasında Sümela Manastırı geldiğini belirterek bu yıl itibariyle şu ana kadar yaklaşık 2 milyar liraya yakın gelir elde ettiklerini kaydetti.Trabzon’un sade

Trabzon'da ilgi odağı oldu

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Trabzon’a gelenlerin ilk tercih ettikleri yerler arasında Sümela Manastırı geldiğini belirterek bu yıl itibariyle şu ana kadar yaklaşık 2 milyar liraya yakın gelir elde ettiklerini kaydetti.

Trabzon’un sadece tarihi ve doğal mirası için değil, folklorüyle yaşam tarzıyla ve kültürel birikimiyle turistleri etkilen bir il olduğunu belirten Müdür Kansız “Trabzon’daki tarihi güzellikler, doğal güzellikler, bir liman kenti oluşu, kara-hava ulaşımının gelişmesiyle birlikte Trabzon’a gelen turist sayısında her geçen yıl artış yaşanıyor. Karadeniz Bölgesi’ne gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu yapılan araştırmalarda, başta Sümela Manastırı ve Uzungöl olmak üzere, Trabzon’u tercih ettiğini görmekteyiz. Sadece tarihi ve doğal mirası için değil, Trabzon folklorüyle, yaşam tarzıyla ve kültürel birikimiyle turistleri etkilen bir ilimizdir. Trabzon bu noktaya tanıtım faaliyetlerinin inanılmaz boyutlara ulaşmasıyla gelmiştir. Trabzon’a gelen turistler, öncelikli olarak Uzungöl ve Sümela Manastırı’nı gezdikten sonra şehir merkezine dalıp, Ortahisar, Meydan civarı, Atatürk Köşkü, Memişağa Konağı ve Akçaabat Orta Mahalle’ye uğrayarak gezilerini devam ettiriyor" dedi.

SÜMELA’DAN YAKLAŞIK 2 MİLYAR TL TURİZM GELİRİ ELDE EDİLDİ

Sümela’yı bu yıl 335 bin 607 kişinin ziyaret ederek 1 milyar 927 bin TL gelir bıraktığına dikkat çeken Müdür Kansız, “Geçen yıl Eylül ayı sonu itibari ile Uzungöl’ü 35 bini yabancı olmak üzere 230 bin 175 kişi ziyaret etmişken, bu yıl Uzungöl’de konaklayan turist sayısı Eylül ayı sonu itibari ile 299 bin 950’ye ulaşmıştır. Geçtiğimiz yıl içinde Sumela Manastırı’nı 36 bin 55’i yabancı olmak üzere 270 bin 315 kişi ziyaret etmişken bu rakam bu yıl içinde 66 bin 132’si yabancı olmak üzere 335 bin 607’ye çıkmıştır. Bu ziyaretten dolayı Sümela’dan 1 milyar 927 bin 24 TL turizm geliri elde edildi. 2012 yılında bu rakam 1 milyar 605 bin 561 TL olarak gerçekleşmişti" diye konuştu.

"Bu gezilerde ziyaretçilerimizin sadece tarihi ve doğal zenginliklerimiz değil kemençemizin sesi, kuymağımızın lezzeti, kayanamızın kokusu, hamsinin eşsiz lezzeti, Kalkanoğlu Pilavı da ilgisini çekiyor" diyen Kansız "Bu amaçla turistin bölgede vaktini geçirebilecek alternatif alanların oluşturulması için yerel yönetimlerle birlikte Trabzon’un doğasına, kültürüne uygun çalışmalar yapılmaktadır. Turizm Master Planı çerçevesinde turizm altyapı çalışmalarına bağlı olarak ulaşımın gelişmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu maksatla Saklıkent görünümünde olan ve 1 milyon lira yatırım yapılan Santa Harabeleri yolunun Arsin-Yanbolu Vadisi kısmında yol çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Dünyadaki iklim değişikliğinden en az etkilenen il olarak da Trabzon Arap ülkeleri insanlarının turizm tercihlerinde ilk sıralarda yer alıyor. Turistlerin ikinci durak yerleri ise Sümela Manastırı oluyor. Sümela’yı daha çok yabancı turistler ziyaret ediyor. Bunda da Manastır’ın inanç turizmine açılmasının büyük etkisi olduğu görülmektedir” ifadelerini kullandı.

ARAP TURİST SAYISI SON 10 YILDA 6 KAT ARTTI

Trabzon’a gelen Arap turist sayısının son 10 yılda 6 kat arttığını, bunun da bölge ekonomisine büyük canlılık getirdiğini ifade eden Kansız, “Son yıllarda, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne Arap turistlerin yoğun bir şekilde gelmeleri dikkat çekmektedir. Arap turistleri başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin Bursa, Yalova ve Doğu Karadeniz gibi hemen her bölgesinde görmek mümkün. Arap coğrafyasından Trabzon’a olan bu ilginin sebebi için birçok neden sıralanabilir.

Arap turistlerin Trabzon’u başta turizm, alışveriş, mülk alımları ve konaklama yatırımı talepleri gibi konularda tercih ettikleri görülmektedir. Arap turistler Doğu Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Ayder ve Uzungöl’ü tercih etmektedirler. Verilere göre geçtiğimiz yıl Türkiye’yi yaklaşık 4 milyon Arap turist ziyaret ederken, Trabzon’u aynı yıl 115 bin 500 Arap turist ziyaret etmiştir. Son on yıldaki artış yaklaşık 6 kat olmuştur. Geleneksel deniz turizminden farklı bir model talep etmeleri, ülkemizde mevsimselliğe olan bağımlılığı bu bakımda azaltmıştır. Turistler en çok Suudi Arabistan ve Körfez Ülkelerinden gelmektedir. Bu konudaki en önemli gelişme bu sezon Suudi Arabistan’dan başlatılan direkt tarifesiz uçak seferleridir. Yetkililere göre uçuş ve uçuş noktası sayıları daha da artacaktır.

Tarifesiz seferlerin dışında yerli havayolu şirketlerinin yurtdışı temsilcilikleri yetkilileri verilerine göre bu yıl bir önceki yıla göre İstanbul aktarmalı Trabzon uçuşlarında yüzde 80 artış yaşanmıştır. Bölge yetkili kurumlarına yapılan başvurulara göre Doğu Karadeniz’e yönelik birkaç beş yıldızlı otel yatırımı için girişimlerde bulunulmuştur. Bunlar arasında en önemlisi Dubai ve Suudi Arabistan sermayeli şirketlerden gelen otel ve tesis yatırımı girişimleridir. Bunun dışında konut alımı da oldukça gündemdedir" şeklinde konuştu.

ARAPLAR 120 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE KONUT SATIN ALDI

Müdür Kansız, Araplar'ın yörede 120 milyon dolar değerinde 400 adet konut satın aldıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Yetkililerin verdikleri bilgilere göre yabancıya konut satışının başlamasının ardından Araplar, Trabzon’da 120 milyon dolar değerinde 400 adet konut satın almış bulunmaktadırlar. Turist sayısının artışında tanıtım faaliyetlerinin önemi büyüktür. Son dönemde merkezi kamu kurum ve kuruluşları ile turizm firmalarının yanı sıra bölge kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri faaliyetlerin etkili olduğu görülmektedir. Arap ülkelerinde fuarlara katılım ve işbirliği ziyaretleri, Arap ülkeleri büyükelçiliklerinin ağırlanması, Arap gazetecilerin Bölge gezisi tanıtımı, Arap ülkelerinde yüksek tirajlı yayınlarda Doğu Karadeniz’in tanıtılması bunlardan bazılarıdır.”

Müdür Kansız, geleneksel kültür turlarının yanı sıra kruvaziyer gemi turizmi çerçevesinde Trabzon Limanı’na 27 geminin geldiğini ve bu gemilerle gelen 15 bin turist tarafından Trabzon'un ziyaret edildiğini belirterek, “Genel toplamda baktığımızda; geçen yıla oranla müzeler ve konaklamalar sayısında önemli derecede artış sağlanmıştır. Sadece Körfez Ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısında Eylül ayı sonu itibari ile yüzde 100’ü aşan bir artış görülmüştür” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler