Trabzon'da fındık bahçeleri neden bölünüyor?

Fındıkta Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 8’nin, ticarette ise yüzde 40’a yakın kısmının gerçekleştirildi.Trabzon’da, birim alandan elde edilen fındık miktarında son yıllarda büyük bir düşüş yaşanmasının da baş nedenleri arasında arazilerin miras yoluyla

Trabzon'da fındık bahçeleri neden bölünüyor?

Fındıkta Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 8’nin, ticarette ise yüzde 40’a yakın kısmının gerçekleştirildi.

Trabzon’da, birim alandan elde edilen fındık miktarında son yıllarda büyük bir düşüş yaşanmasının da baş nedenleri arasında arazilerin miras yoluyla bölünmesi gösteriliyor.

Sektörün etkili kuruluşlarından olan Trabzon Ticaret Borsası’nın son 10 yılda verim ve kaliteyi arttırmak için yoğun bir çaba içinde bulunduğunu, projeler uyguladığını hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, “Bu çabalarımız, arazilerin bölünmesi ve de bunun sonucu olarak fındık tarımının geçindirmemesi nedeniyle istediğimiz ölçüde verimli olamadı. Bu yıldan itibaren fındıkla ilgili tüm kurum ve kuruluşların desteği ile “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi”ni uygulamaya koyacağız. Bu projenin önemli ayaklarından biri de fındık üretim alanlarındaki bölünmenin ortadan kaldırılması idi. Hükümetin bu konuda yaptığı çalışma tarımda son yılların en yararlı çalışmasıdır” dedi.

Köleoğlu, tarım alanlarındaki bölünmenin önüne geçecek "arazi toplulaştırma"yla ilgili yasa çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu öğrendiklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Milyonlarca üreticiyi ilgilendiren, tarımda verimsizliğe sebep olan faktörleri ortadan kaldıracak olan tasarının Ocak 2014’da meclise gelecek ve orada ittifakla kabul görecek olması Türk tarımı için milattır. Tasarı kanunlaştığında, Türk tarımında yeni bir sayfa açılacaktır. Özellikle de bölünme nedeniyle 300-500 kiloluk üretim alanları haline gelen fındıkta toplulaştırma ile hem verim de hem kalitede hızlı bir artış olacaktır.”

TTB Başkanı Köleoğlu, söz konusu yasanın çıkmasının sonra tarımda verim ve kalitenin artması için borsa olarak çalışmalara yoğunluk kazandıracaklarını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel