Trabzon Teknoloji Çetelerine Dikkat

Son dönemlerde ülke genelinde gelişen teknolojiye bağlı olarak suçlarda artış olduğu gözlemleniyor. Bu suçlarda Haber61.NET okuyucularının mağdur olmaması için araştırma haber yaparak okuyucularımızın bilinçlenmesini hedefledik.Konu ile ilgili olarak bili

Trabzon Teknoloji Çetelerine Dikkat

Son dönemlerde ülke genelinde gelişen teknolojiye bağlı olarak suçlarda artış olduğu gözlemleniyor. Bu suçlarda Haber61.NET okuyucularının mağdur olmaması için araştırma haber yaparak okuyucularımızın bilinçlenmesini hedefledik.

Konu ile ilgili olarak bilişim teknolojileri uzmanı Orhan Bayrak ile yapmış olduğumuz araştırma haberini siz değerli okurlara servis ettik. Trabzonlulara uyarıda bulunan bilişim uzmanı Orhan Bayrak, Gelişen teknolojiyi kullanan firmalar ilerleyen dönemlerde karşılaşmış oldukları sorunlar ile baş etmediklerin de ekonomik olarak zarara uğradığını belirtti. Haber61:Net muhabirine açıklama yapan Bayrak, Günümüzde bilgisayar ve iletişim teknolojileri yediden yetmişe toplumun her kesiminden insanın kullanımdan öte adeta yaşam tarzı haline gelmiş durumda. Artık insanlar sosyalleşmek, eğlenmek, araştırma yapmak ve hatta kişiliklerini oluşturmak için dahi bu teknolojilere hayatları içerisinde oldukça fazla yer ayırmaktalar. Gelişen teknoloji ile birlikte iş hayatında da firmalar kârlarını ve iş güçlerini maksimize etmek adına bu teknolojilere ve bu vizyona sahip olmak zorundadırlar. Hal böle olunca söz konusu bu teknolojileri üretip geliştiren firmalar arasında da ciddi rekabetler söz konusu olmakla beraber gelişim süreci gün be gün hızlanarak devam etmektedir. Ancak bilgisayar ve kitle iletişim teknolojilerinin insan hayatına bu denli hızlı ve etkin giriş yapması beraberinde de bir takım sorunların oluşmasına sebebiyet vermiştir. “dedi.

TÜRKİYE'DE GÜVENLİK YENİ BAŞLADI

Bilgi güvenliğinin altını çizen Bayrak, “ Söz konusu sorunların başında ise şüphesiz bilgi güvenliği gelmektedir. Bu durumun özellikle ticari alanda ki negatif etkilerini ortadan kaldırmak için Borvel olarak 3 yıl önce başladığımız LEVOR ateş duvarı güvenlik sistemi projemizin son aşamasına ulaşmış durumdayız. LEVOR ile birlikte bilgi güvenliğimizi yerli üretime teslim etmeyi amaçlamaktayız. Diğer yandan şüphesiz akla kişisel bilgisayar ve kitle iletişim teknolojilerinin kullanımdaki güvenlik konusu gelmektedir. İlk bakışta ciddi bir tehdit oluşturmadığı yönünde izlenimler veren bu konu aslında tahmin edilenden daha fazla önem arz etmektedir. Uluslar arası platformda bilişim güvenliği konusunun ne kadar önemli olduğunu gösteren çok fazla olay oluşmuş ve batılı ülkeler bu duruma çok sıkı tedbirler ile müdahale etmiştir. Ülkemizde durum ise maalesef ki çok zayıf kalmış, yeterli tedbirler ve gerekli bilinçlendirme henüz sağlanamamıştır. İnternet aracılığı ile işlenen suçlarla mücadele edilmesi kapsamında ülkemizde 2007 tarihinde 5651 sayılı konun çıkartılmış ancak pratikte gerekli karşılığı ne yazık ki oluşturamamıştır.”şeklinde konuştu.

TOPLUM NE KADAR BİLİNÇLİ - Devamı diğer sayfada - 

Çağımızda hepimizin en az bir akıllı telefonu ve birde kişisel bilgisayarı var ayrıca bir çoğumuz evimizde veya iş yerimizde kablosuz network kullanıyor. Peki acaba bu teknolojileri kullanırken gerekli önlemleri alıyor muyuz? Eğer almıyorsak nasıl bir risk altında olduğumuzu toplum olarak biliyor muyuz toplumumuz bu konuda ne kadar bilinçli olduğunu sorgulanmasının gerekli olduğunu ifade eden Bayrak, “ Ev veya iş yerlerimizde kullandığımız kablosuz network yapılarında çoğu zaman şifre koymak yeterli bir önlem değildir. Kötü niyetli birileri sizin haberiniz olmadan kablosuz ağınıza ulaşmayı başarırsa bu ağ üzerinde yapacakları tüm işlemlerden siz sorumlu tutulursunuz. Bu kişiler sizin İnternet hesabınızı kullanarak suç işleyebilirler ve hesap sahibi siz olmanız nedeniyle başı ağıran maalesef siz olacaksınız. Bunu engelleyebilmek için lütfen kablosuz ağ güvenliği ve gerekli önlemler konusunda uzmanlardan yardım isteyin.”dedi.

İNTERNET BANKACILIĞINA DİKKAT

Virüs veya Casus yazılımlar hakkında da bilgi veren Bayrak, “ Bilgisayarınızda veya mobil akıllı telefonunuz da bir virüsün olması kulağa çok korkunç gelmeyebilir ancak konuyu yakından incelediğimizde söz konusu bu zararlı yazılımlar siz farkında olmadan sisteminize bulaştıklarında kötü amaçlı kişiler bu yazılımlar sayesinde bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirebilir. Ve tüm bu işlemler siz farkında olmadan gerçekleşeceğinden sizin bilgisayarınızı aracı olarak kullanıp suç işleyebilir veya en iyi ihtimalle kredi kartları internet sitelerinde olan hesaplarınız gibi kişisel bilgilerinizi ele geçirebilirler. Bu bağlamda bilgisayarlarınızda antivirus programı kullanmanız mobil cihazlarınıza uygulama yüklerken daha dikkatli olmanız yerinde bir hamle olacaktır. “ ifadelerine yer verdi.

Bayrak, “ Bu konuya başlamadan önce IP adresi kavramına kısaca değinmek istiyorum. IP adresi sizi internette temsil eden bir adres bilgisidir. Gerçek hayattaki TC kimlik numarasına benzetilebilinir. Her bir internet bağlantısı kendine ait bir IP adresine sahiptir. Bu noktadan hareketle çoğumuz kafeteryalara veya benzeri kamuya açık alanlara gittiğimizde kablosuz bağlantı bilgilerini alıp ortak bir ağ üzerinden internete ulaşıyoruz. Ve bu ulaştığımız ortak ağı niyetini bilmediğiniz bir çok kişi ile paylaşmış oluyoruz. Öte yandan dikkat ettiyseniz bu gibi yerlerde her talep eden kablosuz internet ağının bilgilerini alıp rahatlıkla internete bağlanabiliyor peki diyelim ki bu kişilerden birisi bir suç işlediğinde bu kişiyi nasıl tespit edeceğiz? İşte bu nedenle batılı ülkelerde kamuya açık alanda kablosuz internet bilgilerini istediğinizde kimliğinizi vermek zorundasınızdır. Ne yazık ki ülkemizde bu tür bir uygulama yoktur. Bu bağlamda size tavsiyem lütfen iş yerlerinizde, evinizde veya benzeri bir yerde kablosuz ağınıza ait bilgileri müşterileriniz veya arkadaşlarınızla paylaşırken gerekli önlemleri alın aksi taktir de 5651 sayılı kanuna göre tüm sorumluluk sizin olacaktır.” dedi.

Kullanıcı hataları nedeni ile çok sorunların oluştuğunu belirten Bayrak, “ Sonuç olarak internet üzerindeki güvenlik zaaflarının 10 da 9'u maalesef ki kullanıcıların hataları nedeni ile oluşmaktadır. Bu bağlamda gerekli önlem ve tedbirleri aldığınızda büyük oranda riski minimize etmiş olursunuz. Ancak bazı istisnai durumlar söz konusu olabilmektedir. Gerekli bütün önlemler alınmasına rağmen yinede risk sıfırlanmamaktadır. Örnek vermek gerekirse yukarıda bahsettiğimiz IP adresleri ileri seviye bilgiye sahip kötü niyetli uzman kişi veya kişiler tarafından taklit edilebilinir veya virüs yada kullanıcı hatası gerekmeksizin sisteminize erişebilir kişisel bilgilerinizi alabilir veya bilgisayarınızı işleyecekleri bir suça alet edebilirler. “ şeklinde konuştu.

Bayrak, “ Ne yazık ki bu ve benzeri durumlar ülkemizde yaşandığında masum bir insanın başının ağrıması kaçınılmaz olabilmektedir. Bir kişinin böle bir durumda masum olup olmadığı kapsamlı teknik incelemeler sonucunda anlaşılabilse de ne yazık ki ülkemizde yeterli sayıda uzman bulunmaması durumu daha da güçleştirmektedir. Dolayısı ile gerekli seviyelerde teknik incelemeler çoğu zaman yapılamamaktadır. Bu konuda bilgi birikim seviyesi yüksek olan insanlar KPSS sınavına girmeye veya özel sektörlerin cazip teklifleri varken kamuda çalışmaya haklı olarak sıcak bakmamaktadırlar. Batılı ülkeler bu konuda ki uzmanları seçerken en az özel sektör kadar cazip şartlar sunarak kamunun uzman ihtiyacını gidermektedirler. Ülkemizde de yakın zamanda gerekli düzenlemeler için çalışmalar başlatıldı. Bu sayede umuyoruz ki yakın bir tarihte hayatımızın bir parçası haline gelen teknolojiyi batılı ülkelerdeki gibi konforlu ve güvenli bir şekilde kullanabileceğiz.”dedi.

Haber : Şükrü Üçüncü / Haber61.Net 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel