Trabzon- İran ticaret hattı

Bir dizi incelemede bulunmak amacıyla Trabzon'a gelen İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur, Trabzon Limanı'nda İran'ın Ticaret Ateşesi Muhammed Kazem Maleki, İran'ın Trabzon Başkonsolosu Muhammed Rafi, Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy

Trabzon- İran ticaret hattı

Bir dizi incelemede bulunmak amacıyla Trabzon'a gelen İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur, Trabzon Limanı'nda İran'ın Ticaret Ateşesi Muhammed Kazem Maleki, İran'ın Trabzon Başkonsolosu Muhammed Rafi, Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş ile diğer yetkililerin katıldığı toplantıya katıldı.

Hüseyinpur, burada yaptığı konuşmada, Trabzon ile İran'ın Tebriz kenti arasında 700 kilometre bulunduğunu ve mesafeye dahil birkaç il olduğunu belirterek, ''Yaklaşık olarak 20 milyon insan bu civarda yaşıyor. Bir tarafta Türkmenistan, bir tarafta Ermenistan, Azerbaycan ve Nahcivan da var. Bunların hiçbiri serbest sulara ulaşmıyor. Burada 23 milyar dolar mal transiti yapıyoruz. Bunun yarısından daha azını yani 10 milyarını Trabzon kanalıyla yükleyelim'' diye konuştu.

Trabzon Limanı yakın olduğu halde Tebriz'e malların Dubai'den geldiğini ifade eden Hüseyinpur, şunları söyledi:

''Propaganda yapılıp İran tüccarına kolaylıklar sağlanıyor. Dubai ne yapıyor diye gidip incelemeniz gerekiyor? Ben cesaretle şunu söylemek istiyorum ki İran halkı Türkiye halkını sevdiği halde Dubai'nin verdiği kolaylıklar buna neden oluyor. Bu taraftan da kolaylık sağlanırsa bütün bakışlar bu tarafa akacaktır. Bu zor değildir, yapılabilir. O kolaylıkları siz bize verin. Ben bu sözü kendi Ticaret Bakanımızdan aldım. Eğer siz bu kolaylıkları bu tarafa sağlarsanız, bu 23 milyar dolardan yüzde 70'i bu tarafa kayacaktır.''

Toplantıya katılanlar daha sonra iki ülke arasında ticaret hacminin geliştirilmesi için öneriler sundular ve yaşanan süreç hakkında konuştular.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel