Sanayiciler Arsin'de Toplandı

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yılmaz, OSB'lerin gerçek amacına uygun olarak oluşturulması gerektiğini belirterek, “ Büyük umutlar beklenen OSB'lerin siyaset veya benzeri kişisel menfaatler için yatırım aracı ol

Sanayiciler Arsin'de Toplandı

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yılmaz, OSB'lerin gerçek amacına uygun olarak oluşturulması gerektiğini belirterek, “ Büyük umutlar beklenen OSB'lerin siyaset veya benzeri kişisel menfaatler için yatırım aracı olarak kullanılmayıp, titizlikle hazırlanan ve gerçekleştirilebilecek fizibilite raporlarına dayanan OSB'lerin kurulmasıdır” dedi.

OSB Üst Kuruluşu tarafından düzenlenen, Karadeniz Bölge Toplantısı, Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cirav, 1.5 yıl önce gündeme getirilen ve birkaç gün öncede Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından doğru bir kararla geri çekilen OSB yasa tasarısına başından beri şiddetle karşı çıktıklarını belirterek, “Yerinden yönetimin meyvelerinin alındığı son yıllarda, OSB'leri bunun dışında bir anlayışla yönetmeye yöneltecek tasarı hem yanlış, hem de onur kırıcıydı. OSB'lerde büyük tesisleri yöneten müteşebbisler, kendi ortak kuruluşlarını da aynı başarıyla yönetecek düzeyde insanlardır. Uzaktan kumandayla, yönetim artık çağdışı kalmıştır” dedi.

OSB Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yılmaz'da, OSB'lerin oluşturulmasında verimlilik kriterinin ön planla olması gerektiğini vurguladıktan sonra, zamanında yöresinde bir iki fabrikanın kurulması için çaba sarf eden yöneticilerin, son zamanlarda yatırımcının olup olmadığına bakmaksınız, OSB kurmaya kalktıklarını ve bunun da yanlış olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Komşuda var,bize de düşer düşencisiyle kurulan veya kurulacak olan OSB'ler, yarar yerine büyük zararlara, milli servetin heba olmasına sebep olacaktır. Bu sebeple yöneticilerimizi bu konuda hassas davranmaya bir kez daha davet ediyor ve büyük umutlar beklediğimiz OSB'lerin erozyona uğratılmamasını bekliyoruz.

Bugünkü rakamlar itibariyle, önemi her geçen gün artan OSB'lerin sayısı 250'ye ulaşmıştır. Bunların toplam yüz ölçümü 62 bin 326 hektar, parsel sayısı 41 bin, tahmini istihdamları ise 1 milyon 150 bin kişidir. Bunların 47 tanesi yer seçimi, 32 tanesi kamulaştırma, 26 tanesi plan-proje, 36 tanesi alt yapı aşamasındadır. 109 tanesi ise işletme aşamasını yaşamaktadır. Çok değil, 5-10 yıl sonra, 2 milyondan fazla kişinin çalıştığı, ülkemizin sanayi üretiminin üçte ikisini gerçekleştiren 250 OSB'yi hayal ediyorum.”

OSB'lerin daha verimli hale getirilebilmesi için gelişen şartlara göre yeni talepleri olduğunu vurgulayan Mahmut Yılmaz, “Bölgelerin cazibe merkezi haline gelecek teşviklerin verilmidi, savunma sanayi, ağır sanayi ve entegre tesisi gibi belli özellikleri taşıyanlar hariç bin metre kareden büyük kapalı alan gerektiren imalat sanayi yatırımlarının bölgeye yönlendirilmesi gereklidir. Arsa teslimlerinde bulunan KDV muafiyetinin uygulanabilir hale getirilmesi şarttır. OSB'lerdeki enerjiden yüzde 2 TRT payı kaldırılmalıdır” dedi.

Yılmaz, konuşmasının son bölümünde, OSB'lerle ilgili yasa taslağının geri çekildiğini, bu konuda yapılacak ortak toplantı ve zirvelerden sonra bir tasarı hazırlayarak bakanlığa sunacaklarını da belirterek, “En büyük şansımız, daha önce 3 sanayi bölgesinin kuruluşunda aktif görev almış bir arkadaşımızın Sanayi ve Ticaret Bakanı olmasıdır” dedi.

OSB'lerdeki sorunların ve isteklerin ele alandığı toplantıya, Türkiye'nin çeşitli illerdeki 26 OSB'nin başkan ve temsilcilerinin yanı sıra, Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde işadamları katılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel