Sağlık alanındaki çalışmalar

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Tayfun Sezeroğlu'nun, geçen günlerde meclis toplantısında yaptığı konuşmada "Türkiye'de sağlık sektörü paramparça" şeklindeki sözlerine, TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı AK Parti Trabz

Sağlık alanındaki çalışmalar

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Tayfun Sezeroğlu'nun, geçen günlerde meclis toplantısında yaptığı konuşmada "Türkiye'de sağlık sektörü paramparça" şeklindeki sözlerine, TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'den tepki geldi.

Sağlık alanında yapılanların eleştirilmesi üzerine bir açıklama yapan Erdöl, eleştirilerin yersiz, haksız ve vicdanla bağdaşmayacağını söyledi.
Hükümete geldikleri 2002 yılından itibaren birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da Türkiye'ye çağ atlattıklarını belirten Erdöl, şöyle konuştu:

"Sağlıkta dönüşüm programı içerisinde bazılarının hayal bile edemeyeceği yenilikler yaptık. SSK ve diğer kamu hastaneleri Sağlık Bakanlığına devredildi. Böylelikle 30 milyonu aşan vatandaşımızın tüm kamu hastanelerinden yararlanabilmelerine imkan sağladıklarını ayrıca SSK'lı ve Yeşil Kartlı hastaların ilaçlarını serbest eczanelerden alabilmelerine imkan vererek insanların ilaç çilelerine son verildi. Çok uzak değil 5-6 yıl öncesine kadar SSK'lı vatandaşlarımızın hekime muayene olabilmek için ne çileler çektiklerini, tüm zorluklarla yazılan reçeteye ait ilaçların alınmasının da bir o kadar zor olduğu günler geride kaldı."

Hükümetin uyguladığı sağlık politikalarıyla hastaların kamu hastanelerinin yanı sıra özel hastanelere de rahatlıkla müracaat edebilecek hale getirildiğini anlatan Erdöl, şunları söyledi: "Ayrıca, herkese hekim seçme özgürlüğü getirerek dilediği hekime muayene olabilme hakkı getirildi. Hekim seçme hakkını tüm hastanelerde olduğu gibi Trabzon Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde de Allah'ın izniyle gerçekleştirmiş olduk."

 

REÇETE KUYRUKLARINA SON
Erdöl, reçete kuyruklarının sona erdirildiğini, serbest eczanelerden SSK'lı vatandaşlarımızın ilaçlarını alabilme hakkı tanınarak hem 26 bine yakın eczanenin ticari potansiyelinin artırıldığını hem de vatandaşların SSK hastaneleri içerisindeki eczane kuyruklarında saatlerce bekleme çilelerinin sona erdirildiğini söyledi.
2002 yılından günümüze kadar olan süreçte sağlıkta Trabzon merkez Kaşüstü'nde 100 bin metrekare kapalı alana sahip bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yapımına başlandığını belirten Erdöl, sözlerini şöyle sürdürdü: "Allah nasip ederse yıl sonu itibariyle hasta kabul edilebilir duruma gelecek. 40 bin metrekare kapalı alanı olan Akçaabat Devlet Hastanesi de yılın son çeyreğinde hizmete girebilecek şekilde yapımına devam ediliyor. Şalpazarı, Köprübaşı, Çaykara ilçelerimize entegre ilçe hastanesi modeli içerisinde hastaneler yapıldı, ayrıca Maçka, Arsin, Düzköy, Hayrat ve Sürmene'deki eski tip sağlık ocakları yıkılarak yerlerine modern görünümlü 5 veya 6'şar katlı şimdiki adıyla Toplum Sağlığı Merkezlerinin yapıldı. Bu modern binaların hem Aile Hekimliği, hem 112 hem de Toplum Sağlığı Merkezi olarak kullanılıyor. Bölgesel nitelikte hizmet veren Ahi Evren Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yaklaşık bir yıl önce açıldı, açıldıktan sonra oluşan yoğun hasta talebini karşılayabilmek için
yoğun bakım ünitelerine yeni ek yapıldı."

SAĞLIK ALANINDA HİZMETLER DİKKAT ÇEKİCİ
Yapılan hizmetleri halkımızın takip ve takdir ettiğini anlatan Erdöl, sözlerine şöyle devam etti: "Böylece birçok By-pass ameliyatı için Ankara ve İstanbul'a gitmek zorunda kalan hasta vatandaşlarımıza evlerinin yanında aynı modern yöntemlerle hem anjiyo, hem de By-pass ameliyatı olma imkanı sağlandı. Of, Araklı ve Sürmene Devlet Hastanelerine ek bina yapıldı, Doğum Hastanesi, Fatih Devlet Hastanesi ve Kemik Hastanesi modernize edildi. Maçka ilçemize Samsun-İskenderun hattının doğusunda ilk olmak üzere120 yataklı Rehabilitasyon Hastanesinin yapımı devam ediyor."

Erdöl, konuşmasında, Trabzon Numune Hastanesine kanser hastalarının tanı ve tedavisinde en modern yöntemlerden biri olan PET ve Linak cihazlarının alındığını ve kullanılmaya başlandığını, ayrıca aynı hastanede Hiperbarik oksijen tedavi ünitesi kurularak bölgenin önemli bir eksikliğinin daha giderilmiş olduğunu dile getirdi. Bölgeye hizmet veren hava ambulans sistemi sayesinde şu ana kadar 47 vatandaşımızın helikopterle ilgili yerlere nakledildiğini anlatan Erdöl, sözlerini şöyle sürdürdü: "KTÜ TıpFakültesine bu dönem içinde ek bina yapılarak hizmete sunuldu, bölgenin en acil ihtiyaçlarından biri olan yanık ünitesi Tıp Fakültesi içerisinde hizmete sokuldu ve yine KTÜ bünyesinde organ nakil ünitesi kurularak 7 adet böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirildi. Karaciğer nakli ruhsatı alabilmek içinde Sağlık Bakanlığı'na başvuru yapıldı. KTÜ kısa sürede karaciğer nakli yapılan merkez haline getirilecek. KTÜ Diş hekimliği, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri fakültelerinin kurularak halkımıza üst düzey diştedavisi hizmeti verilmeye başlandı.Trabzon merkez Yenimahalle'deki Tekel binası alınıp yıkılması planlanarak yerine TOKİ tarafından 5 bin metrekare kapalı alanı olan Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi yapılmaya başlandı, ihale aşamasında olan projenin 15 ay gibi bir sürede bitirilmesi planlanıyor. Bölgedeki 14 ile hizmet edecek olan Bölge Adli Tıp Merkezi yapımına başlandı ve bu yıl sonunda hizmete açılacak."

Trabzon'un sağlık üssü haline getirildiğini bunları görmeyen gözlerin ya bağlı ya da art niyetli olduğunu bildiren Erdöl, yapılanları inkar etmenin en başta fedakar sağlık çalışanlarına ve tüm Trabzon halkına saygısızlık olacağını belirtti.

Erdöl, ayrıca, ilaçta üretimden son kullanıcı hastaya ulaşana kadar olan süreçte herhangi bir yanlışlığa suiistimale imkan verilmemesi için üretiminde tabiri caizse ilacın kendisine bir nüfus kağıdı (Karekod) çıkarıldığını ve bu nüfus kağıdı ile ilacın fabrikadan çıkıp vatandaşlarımızın ellerine ulaştırılmasının planlandığını söyledi. Bu uygulama planlanırken ifade edildiği gibi herhangi bir meslek örgütü yani eczacıların hedef alınmadığını a'ine modern görünümlü ksine onların ve aynı zamanda hastaların korunmasının amaçlandığını anlatan Erdöl, şunları söyledi: "Burada tek gayenin ilaç güvenliği ve hasta güvenliği olduğu unutulmamalıdır. Bu sistem sayesinde kimin hangi ilacı nerede kime sattığının, en son kullanıcının kim olduğunun bilinmesi esas alınmıştır. Tüm bu yapılanların hukuk kurallarına uygun hareket eden değerli eczacı meslektaşlarımızın takdirine mazhar oldu."

Yapılan hizmetlerden ancak bazılarını özetleyebildiğini ifade eden Erdöl, sözlerini şöyle tamamladı: "Yapılan kasıtlı ve yanlı eleştiriler siyasi ve maksatlı. Meslek örgütleri siyasi söylemlerin konuşulacağı yerler değildir, siyaset yapmak isteyenler için yollar ve meydanlar açık. Halkımızın sağlığını hiç kimse siyasi malzeme konusu yapmamalı. Elden geldiğince laf değil iş üretilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel