Rize'yi karıştıran İsrail iddiası

Rize Valisi Kasım Esen bölgede özellikle İsrailli turistlerle ilgili ortaya atılan bir takım iddiaların söylenti terörü olduğunu sürerek bu iddiaları ortaya atan kişilerin 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında suç işledikleri uyarısın

Rize'yi karıştıran İsrail iddiası

Rize Valisi Kasım Esen bölgede özellikle İsrailli turistlerle ilgili ortaya atılan bir takım iddiaların söylenti terörü olduğunu sürerek bu iddiaları ortaya atan kişilerin 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında suç işledikleri uyarısında bulundu.

Esen yaptığı açıklamada, ormanlara zarar veren kabuk böceklerinin Ortadoğu'dan gelen turistler tarafından bölgeye sokulduğu iddialarının ve bir mahalli gazetede yer alan Verçenik Dağı'nda Türk Bayrağı indirilip yerine İsrail Bayrağı çekildiği iddiaların asılsız olduğunu dile getirdi. Esen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ladin ormanlarımız 1960 ve 1980'li yıllardan bu yana Avrasya Ladin Ormanları'nın en yıkıcı kabuk böceklerinin tasallutuna maruz kalmıştır.

Bu böcek, Fransa, Gürcistan, İngiltere ve Türkiye'de yakıcılığını sürdürmektedir. Bu zararlı böcek 1960'lı yıllarda Gürcistan'dan ülkemize geçmiştir. Orman Teşkilatı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi mücadelesini sürdürmesine rağmen henüz kesin sonuç alınamamıştır. Orman Genel Müdürlüğü'nün biyolojik mücadelesi sürmektedir” dedi.


“Yayılan söylenti terörü ile Ortadoğu'dan gelen turistlerin böcek getirerek ormanlarımızı kuruttuğu şayiaları doğru değildir” diyen Vali Esen, açıklamasını şöyle sürdürdü:


“Yine mahalli bir gazetede yer alan, 'Rize Verçenik Dağı'nda turistler Türk Bayrağı'nı indirdi, yerine kendi bayraklarını astı' iddiası valiliğimizce güvenlik makamlarına araştırılmış ve bunun doğru olmadığı tespit edilmiştir. Doğru olmayan bu haber muhtelif kişilerce yeni olmuş gibi söylentilerle yayılmaya çalışılmıştır. Türk Milletinin dünyadaki itibarına gölge düşürecek açıklama ve yayınlarda gösterilecek titizlik, insan sevgimizin göstergesi olacaktır” şeklinde konuştu.

Rize'de 2001 yılında Kabul Böceği istilası görülmüş ve o dönem bu böceklerin hızla yayılması ile ormanlarda ciddi hasarlar meydana gelmişti. Yapılan araştırmalarda 2001 yılında Rize'de kabuk böceğin miktarında görülen hızlı artışa Rusya'da ithal edilen tomruklarla birlikte yurda giren larvaların neden olduğu anlaşılmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel