Rize'deki HES'e durdurma kararı

RİZE İdare Mahkemesi, il merkezi ile birlikte 10 ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Küçükçayır Köyü’ndeki Salarha Deresi üzerinde yapımı planlanan Ambarlık Hidroelektrik Santrali projesi için açılan davada, yürütmeyi durdurma kararı verdi.Bu kararla

Rize'deki HES'e durdurma kararı

RİZE İdare Mahkemesi, il merkezi ile birlikte 10 ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Küçükçayır Köyü’ndeki Salarha Deresi üzerinde yapımı planlanan Ambarlık Hidroelektrik Santrali projesi için açılan davada, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bu kararla birlikte Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapımı planlanan 700’e yakın HES projesi için açılan 107 davadan 56’sında yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verilmiş oldu. Diğer davalar ise sürüyor.

Rize’nin içme suyu havzası olarak belirlenen Küçükçayır Köyü’ndeki Salarha Deresi üzerinde Redaş Enerji firması tarafından yapımı planlanan 9 megavat kurulu gücündeki Ambarlık HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı, ’Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir’ kararı verdi. Bu karar üzerine yöre sakinlerinden Kazım Delal ve 5 akrabası tarafından Rize İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

Davada, daha önce bölgede içme suyu kaynakları olduğu gerekçesiyle tedbiren ‘yürütmeyi durdurma’ kararı alan Rize İdare Mahkemesi, bilirkişi incelemesi sonrası dün gerekçeli yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Ambarlık HES için verdiği ’ÇED Gerekli Değildir’ kararının hukuka ve kamu yararına uygun olmadığını vurguladı.

MAHKEME SÜRECİNDE FİRMA DEĞİŞTİ

Rize İdare Mahkemesi’nde açılan davada daha önce verilen tedbiren yürütmeyi durdurma kararı sonrası yapımcı firma projeyi çoğunluğu İspanyol menşeli bir firmaya ait olarak kurulan Ambarlık Enerji Üretim A.Ş. adlı başka bir firmaya devretti. Aynı proje için daha önce, ’ÇED gerekli değildir’ kararı veren Çevre ve Orman Bakanlığı bu kez, yeniden üretim lisansı alan firma için ’ÇED gerekli’ kararı verdi. Yargı süreci devam ederken HES projesi için ÇED süreci başlatıldı.

İÇME SUYU HAVZASI ÜZERİNE HES’ E ONAY VERMEK AKILDIŞIDIR

Davanın avukatı ve Derelerin Kardeşliği Platformu Kurucu Başkanı avukat Remzi Kazmaz, yargının bir kez daha HES projelerine dur diyerek, doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar veren bu projelerin yasalara ve hukuka uygun olmadığını bir kez daha kanıtladığını söyledi. Kazmaz, şöyle konuştu:

"Bölgedeki bilirkişi incelemesinde yerinde ve doğru saptamalar yapıldı. HES yapımcı firmalarının bu konuda iyi niyetli olmadığı bir kez daha doğrulandı. Bu projede olduğu gibi bütün HES projelerindeki dosyalar, raporlar ve çalışmalar eksikliklerle doludur. Söz konusu projenin yapılacağı bölge aynı zamanda Rize’nin içme suyu havzasıdır. Başta Rize olmak üzere, 10 belediye ile 26 köyün içme suyunun sağlandığı bir vadide HES yapılmak istenmesi, Rize nüfusunun su ihtiyacını bile karşılayamazken bu projenin geliştirilmesi ve buna izin verilmesi, bırakın yasaları, yönetmelikleri ve hukuku, akıldışı bir durumdur. Buradaki en önemli husus, devlet yetkilileri, bakanlık görevlileri ve İl Özel İdare yöneticilerinin içme suyu ihtiyacının karşılandığı bir vadide böyle bir projeye izin vererek adeta görevlerini kötüye kullanmaları noktasıdır. Asıl bu zihniyet cezalandırılmalıdır. Bu asalak ve kötü zihniyet hala bu dere üzerindeki kirli oyunlarına devam etmektedir. Kötü niyetli bu yöneticilerle ilgili yasal yollara başvuracağız."

FİRMALAR BİR YOLUNU BULUP DEVAM EDİYOR

Açtıkları davalarda mahkemelerin lehlerine karar verdiğini vurgulayan Kazmaz, "Böylece hem insanlığın hem de doğanın geleceğini kurtarıyoruz. Ama ne mahkemenin kararlarını ne de vatandaşın çığlıklarını dinleyen var. Mahkeme iptal ediyor, firma bir yolunu bulup ÇED raporu alıyor ve yoluna devam ediyor. Yasalar, yönetmelikler, mevzuat ve hukuk kuralları altüst ediliyor. Bunu yapan, yapılmasına yol veren tüm yöneticiler hakkında bugünden itibaren ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlamalarıyla ceza davaları açacağız" diye konuştu.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA VE İPTAL SAYISI 56’YA ULAŞTI

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapımı planlanan 700’e yakın HES projesi için açılan 107 davadan 56’sına yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verildi. Açılan diğer davalar ise sürüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel