Polise karşı koyan fena "şok"lanacak!

Polis, "dur" ihtarına uymayan veya elinde silah, bıçak bulunan saldırganları etkisiz hale getirmek için elektroşok silahı kullanacak.Basının edindiği bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, polisin bazı durumlarda elektroşok silahı kullanması için çalışma

Polise karşı koyan fena "şok"lanacak!

Polis, "dur" ihtarına uymayan veya elinde silah, bıçak bulunan saldırganları etkisiz hale getirmek için elektroşok silahı kullanacak.

Basının edindiği bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, polisin bazı durumlarda elektroşok silahı kullanması için çalışma başlattı. ABD üretimi 100 elektroşok silahı alan Emniyet Genel Müdürlüğü, bunları önce Ankara ve İstanbul'da deneyecek.

Ankara'da bir grup polise geçen ay, elektroşok cihazlarının kullanımı konusunda uygulamalı eğitim aldı. Elektroşok silahları İstanbul polisine de verilecek eğitimin ardından deneme amacıyla kulanılmaya başlanacak. Cihaz başarılı bulunursa emniyet envanterine dahil edilecek.

Elektroşok tabancası sadece asayiş polislerine verilecek. Cihaz hiçbir şekilde toplumsal olaylarda kullanılmayacak. Asayiş polisi, elektroşok silahıyla "dur" ihtarına uymayıp kaçan kişiler ile elinde silah veya bıçak bulunan zanlıları hedef alacak.

HAREKETLİ HEDEFLER İÇİN KULLANILACAK

"Dur" ihtarına uymayıp kaçan zanlıların etkisiz hale getirmek için silahını kullanan polis, zaman zaman istenmeyen olaylara yol açıyordu. Hareketli hedefe yaralama amacıyla açılan ateş, bazen vucudun öldürücü noktalarına isabet ediyor ve şüphelinin hayatını kaybetmesine neden oluyordu.

Bazı olaylarda ise seken kurşunlar olayla ilgisi bulunmayan kişilere isabet ediyordu. Emniyet yetkilileri, elektroşok silahıyla özellikle silah kullanmanın uygun olmadığı kalabalık yerlerde kaçan zanlılara karşı kullanılacağını belirtti. Yeni uygulamayla ölüm ve yaralama gibi istenmeyen olayların önüne geçilmesinin hedefleniyor.

ARA MÜDAHALE YÖNTEMİ

Emniyet Genel Müdürlüğü, polisin tabanca kullanma oranını en aza indirmeyi amaçlıyor. Elektroşok cihazı, elinde bıçak veya silah bulunan saldırganlara karşı da kulanılacak. Polisin, elinde sopa veya bıçak buluna zanlılara doğrudan silahla müdahale etmesini istenmiyor. Elektroşok silahı cop ile tabanca arasında ara müdahale aracı olarak zor kullanma anında direnişi kırmak için kulanılacak. Polis direnen veya kaçan kişilere karşı doğrudan silah yerine elektroşok cihazıyla müdahale edecek.

2 DAKİKALIK BAYGINLIK YAŞATACAK

Elektroşok silahı şüpheliye 5 ile 15 saniye arasında elektrik akımı verip kişinin 2-3 dakika baygınlık yaşamasına neden oluyor. 10 metre menzili olan cihazın gelişmiş bir güvenlik devresi bulunuyor. Atışın ardından vücuda toplam maruz kalma süresi 15 saniyeyi aşması durusunda otomatik olarak silah kendini kapatıyor. Hedefin belirlenmesi için lazer işaretleme özelliği de bulunan silahın namlusuna monte edilmiş led ışık da bulunuyor.

Değiştirilebilir ve şarj edilebilir pil kullanılan silahta, küçük bir kamera da bulunacak. Kamera, silahın kime ve nasıl kullanıldığını tespit edecek. Olası bir soruşturmada görüntüler kullanılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler