Odabaş HES'e karşı değilim

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Trabzon Şubesi Başkanı Mustafa Yılmaz Odabaş, bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerin aksine Trabzonspor'un HES Projesine karşı olmadıklarını ancak kulübün rantabl olduğu iddia edilen böyle bir projeye neden ortak

Odabaş HES'e karşı değilim

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Trabzon Şubesi Başkanı Mustafa Yılmaz Odabaş, bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerin aksine Trabzonspor'un HES Projesine karşı olmadıklarını ancak kulübün rantabl olduğu iddia edilen böyle bir projeye neden ortak aradığına bir anlam veremediklerini söyledi.

Odabaş, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enerji potansiyeli, politikaları ve Trabzonspor'un HES projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Dünyada kişi başına düşen elektrik enerjisi tüketiminin hızla arttığını belirten Odabaş, Türkiye'nin enerji kaynakları bakamından kendine yeterli olmasına rağmen son 25 yıldır sanayie verilen desteğin enerji sektörüne verilmemesi sebebiyle ülkenin enerjide dışa bağımlı bir hale geldiğini vurguladı.

Kişi başına düşen elektrik enerjisi tüketiminin dünyada ortalama 7 bin 500 ile 9 bin kWh arasında olmasına rağmen bu rakamın Türkiye'de 2008 yılında ancak 2 bin 800 kWh'a yükseldiğinin altını çizen Odabaş, Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 58,4'ünün dış kaynaklardan sağlandığına işaret ederek son 3 yılda yerli kaynakların ağırlığının yüzde 4 oranında azaldığını söyledi.

Ülkenin enerji ihtiyacını karşılayan yerli kaynaklardan barajların oranının yüzde 22,7'den yüzde 17,3'e düştüğünü kaydeden Mustafa Yılmaz Odabaş, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki mevcut akarsuların 20 milyon kWh ile şu anda kullanılan barajların gücüne eşit bir enerji potansiyeline sahip olduğunu ancak bu akarsuların boşa aktığını savundu.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Çoruh ve Harşit havzaları ile İkizdere ve Solaklı gibi güneyden kuzeye doğru akan akarsuların üzerinde Devlet Şu İşleri (DSİ) tarafından 162 adet kanal tipi HES yapımının planlandığını belirten Odabaş, bunlardan da 67 adedinin yapılmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EPDK) ruhsata bağlandığını hatırlattı.

“TRABZONSPOR'UN BÖYLE BİR PROJEYE NEDEN ORTAK ALMA İHTİYACINI DUYDUĞUNU ANLAMIŞ DEĞİLİZ”

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin HES konusunda giderek bir cazibe merkezi haline gelmesiyle Trabzonspor'un de HES sahibi olması fikrinin ortaya çıktığını söyleyen Odabaş, kamuoyunda kendilerinin bu projeye karşı oldukları şeklinde bir hava oluşturulmaya çalışıldığını ancak bunun kesinlikle doğru olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Biz EMO Trabzon Şubesi olarak HES projeleri de dahil olmak üzere Trabzonspor'un kendi adına yapacağı gelir getirici her türlü projeye destek vermeye hazırız. Ancak şu anda kamuoyunda tartışılan Trabzonspor HES projesi hakkında, odamızdan herhangi bir bilgi veya talep olmamıştır. Bu HES projesinin dosyasını incelemediğimiz için rantabl olup olmadığını bilmiyoruz. Ayrıca böyle bir projeye niçin ortak alma ihtiyacının duyulduğunu da tam olarak bilmiyoruz. Bazı medya organlarında bu projeye karşı imişiz gibi gösterilmemize de bir anlam veremiyoruz. Ancak şunu belirtmek isterim ki araştırmadan 'ben yaptım' mantığıyla yapılan işlerin sonunda hep Trabzonspor kaybetmiştir. Biz bu mantığa karşıyız.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel