Karadeniz'in Kapıkulesi!

Karşı kıyıdaki Rusya'nın Novorossisk kentini gözünü kestiren ilde, karşılıklı yatırımların start alması için adımlar atılıyor. Satır başlarında tarım, ihracat ve sanayi olan üç ayaklı stratejisini uygulayan kentin enerjisi artık sadece tarihin ona biçtiği

Karadeniz'in Kapıkulesi!

Karşı kıyıdaki Rusya'nın Novorossisk kentini gözünü kestiren ilde, karşılıklı yatırımların start alması için adımlar atılıyor. Satır başlarında tarım, ihracat ve sanayi olan üç ayaklı stratejisini uygulayan kentin enerjisi artık sadece tarihin ona biçtiği rolden kaynaklanmıyor. Uluslarararası ticaret merkezi olmayı kafaya koyan kent çoktan Atatürk'ün Samsun'a attığı 'İlk adım'ın arkasını getirmiş. Kentte yeni yatırımların çekiç sesleri yankılanırken, geçtiğimiz yıl 400 milyon dolar ihracata imza atan Samsun, 3 yılda 1 milyar dolar ihracat hedefini koymuş. 1.2 milyonluk nüfusu ile bölgede göç alan sayılı şehirlerden biri olan Samsun'da özel sektör ve kamunun el ele verdiği mesaj: "Tam yol ileri..."

KÜÇÜK İSTANBUL GÜNLERİ BİTTİ

Ekonomik tarihi boyunca Amasya, Tokat, Ordu, Çorum gibi illere 'Küçük İstanbulluk' yapmış dev bir liman kent Samsun. O zamanlar buralarda yaşayan tüccarların İstanbul'a ulaşımını sağlayan kent, Amasyalı, Tokatlı tüccarın ikinci evi olmuş. iletişim kanallarının açılmasının ardından o günlerin geride kalması Samsun'da da dönüşümü zorunlu kılmış. 2002 yılında kentin yerel aktörleri ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) el ele vererek oluşturduğu master plan ile kent adeta yeniden doğumuna hazırlanmış. AVM'ler, 5 yıldızlı oteller, sosyal dinlenme ve eğlenme alanları ile donatılan Samsun'da bugün 30 bin öğrencisi olan 19 Mayıs Üniversitesi'nin yanı sıra ikinci bir üniversite de kapılarını açmaya hazırlanıyor.

NOVOROSSİSK ÇIKIŞ NOKTASI

Sabah'tan Sevda Yüzbaşıoğlu'nun haberine göre, Samsun'da bacalarından duman eksilmeyen 5 Organize sanayi Bölgesi (OSB) var. merkez OSB'deki 71 firma yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağlıyor. Öte yandan kobi'lerin yaygın olduğu kentte toplam 23 küçük sanayi sitesi var. Samsun coğrafyanın kendisine verdiği güçle kendini Karadeniz'in başkenti olarak çoktan konumlandırmış bile... Kuzeyindeki Rusya'ya gözünü dikmiş ve kendine Rusya'nın Novorossisk kentini partner olarak belirlemiş. 'Bir coğrafyada çok iyi tanınmak' olarak niteledikleri 'partner havza stratejisi' sayesinde, kendilerini karşı kıyıya tanıtmak ve onları daha yakından tanımak için adımlar atılıyor. Hem iş dünyasının hem de kamu aktörlerinin ortak talebi ise Samsun'dan sadece 253 kilometre uzaklıkta olan Novorossisk'e direkt uçuşların başlaması. Samsun sanayi ve ticaret Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "türkiye'nin Rusya'ya açılan kapısıyız. Bugün Rusya'ya giden narenciyenin tamamı buradan gider. Belediyelerimiz kardeşlik anlaşması imzaladılar, biz de oda olarak Novorossisk sanayi Odası ile benzer bir anlaşmaya imza atacağız. Bu kadar iç içe geçtiğimiz bir yere ulaşmak için hala Ankara, İstanbul gibi merkezlere gitmemeliyiz" diyor.

FUAR MİRASIMIZI GERİ ALACAĞIZ

Samsun'un 2002 yılında sadece kendi üretimiyle yaptığı ihracatın toplamının 36 milyon dolar olduğunu, 2010 yılında ise bu rakamın 400 milyon doları aştığını kaydeden Murzioğlu, "Samsun'un gösterdiği performans, 11 katın üzerinde" diye konuşuyor. Bugün Samsun ayağını yere sağlam basıyor. Bunun ardında ise STK'lar, yerel yöneticiler ve özel sektör arasındaki ahenkli çalışma ortamı olduğunu söyleyen Murzioğlu, "10 yıl önce böyle bir ahenkten söz etmek mümkün değildi. 4 ilçe belediyemiz farklı siyasi partilere mensup ancak beraber iş yapma bilincini yitirmiyorlar" diyor. Şehrin enerjisini hisseden yerli yatırımcı da boş durmamış. Güral Porselen ve Rönesans İnşaat harıl harıl iki adet 5 yıldızlı otel inşaatına devam ediyor.4 adet 4 yıldızlı otel, ayrıca bir fuar ve kongre merkezi yapılıyor. Orta ölçekli 2 AVM'si olan kente 2 adet daha AVM yapılıyor. Murzioğlu Samsun'un 30 yıl önce bir fuar kenti olduğunu belirterek, "Şehre bu özelliğini geri kazandıracağız. İhtisas fuarlarını şehrimize çekeceğiz" diye konuşuyor.

AMAZON KÖYÜ YAPILIYOR

Samsun'daki değişime yerinde tanıklık etmek için şehrin sokaklarındayız. Sokaklar cıvıl cıvıl, belli ki üniversitenin havası şehre sinmiş... Konuştuğum üniversiteli iki genç tıp fakültesinde okuyor. Biri iş bulduğu takdirde Samsun'da kalmak istediğini söylüyor ve "Şehir 3 yıl öncesine göre bile çok değişti, eğer iş bulabilirsem buradan ayrılmak istemiyorum" diyor. Yeni cazibe merkezleri dikkat çekiyor. Bunlardan en önemlisi ise sahil şeridi. Samsun, kanalına İstanbul'dan önce kavuşmuş. Tarihte aralarında Miletler, Hititler, Frigler gibi Anadolu'da en eski uygarlıkların hüküm sürdüğü kent, efsanevi kadın savaşçılar olan Amazonlara da sahip çıkıyor. Belediye basın danışmanı Şenol Kocatepe'nin bizzat üstlendiği proje için İsveçlilerin yardımıyla sahilde zaman tüneli Amazon köyü oluşturuluyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel