Karadeniz'de keçi çiftliği kurulacak

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi, Karadeniz Bölgesi'nde küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için bir çalışma başlattı. Bölgenin özellikle yüksek kesimlerinde çiftlik keçisi yetiştiriciliğini geliştirme amacıyla başlatılan çalışmay

Karadeniz'de keçi çiftliği kurulacak

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi, Karadeniz Bölgesi'nde küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için bir çalışma başlattı. Bölgenin özellikle yüksek kesimlerinde çiftlik keçisi yetiştiriciliğini geliştirme amacıyla başlatılan çalışmayla, bölgede bitme noktasına gelen hayvancılığı yeniden canlandırması hedefleniyor. Bölgede yetiştirilecek en uygun keçi ırkının ise saanen olduğu bildirildi.

TÜMSİAD Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Hekim Harun Baysal, çeşitli nedenlerden dolayı bölgede hayvancılığı bitme noktasına geldiğini belirtti.

Karadeniz bölgesinde tarım arazilerinin çok kısıtlı olduğuna işaret eden Baysal, "Ülkemizde ve özellikle bölgemizde büyükbaş hayvan sayısı son yıllarda düşüş yaşamaktadır. Küçükbaş hayvan konusunda ise durum daha da vahim. Hayvancılık önceki yıllarda ailelerin bir geçim kaynağı iken küresel ekonomide yaşanan rekabet ile bölgede yaşanan sosyal ve ekonomik sebeplerden dolayı ortaya çıkan göçler bölgemizde hayvancılığın zaman içinde bitmesine sebep olmuştur." dedi.

Baysal, gelinen bu noktada hem insan gücü, hem de çevrenin coğrafi yapısından dolayı çiftlik keçisi yetiştiriciliği önemli bir yatırım haline geldiğini düşüncesinde olduklarını dile getirdi.

Baysal, TÜMSİAD olarak köylüye bu konuda uyandırarak küçük çiftlikler ve işadamlarını da bu konuda organize ederek büyük çiftlikler kurulmasının önünü açmak istediklerini dile getirdi.

Bunun için de en uygun ırkın saanen keçisi olduğunu savunan Baysal, "Sütün ekonomik değeri, keçinin hızlı üremesi, beslenmede büyükbaş hayvancılığa göre çok daha düşük maliyet gibi pek çok avantajları var. Biz bu konuda çok geniş araştırmalar yaptık. Üniversitelerle görüş alışverişi yaptık. Hem bölgemizin coğrafi konumu hem de iklimine en uygun ırk saanen keçisi olduğunu tespit ettik. Saanen ırkı; süt verimi, laktasyon süresi, sütteki yağ oranı, döl verimi ve bulunduğu çevreye en kolay uyum sağlaması açısından en uygun ırk olarak önümüze çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili birkaç yatırımcıyla da görüştüklerini anlatan Baysal, bölgede yakın bir zamanda birkaç çiftliğin kurulacağına inandığını söyledi. Baysal, konuyla ilgilenmek isteyen herkese de yardımcı olmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler