Karadeniz'de ihracat eriyor

Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinin 2013 yılının ilk 6 ayında 731 milyon 138 bin 779 Dolar tutarında ihracatın gerçekleştirildiği belirtildi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden (DKİB) alınan bilgilere göre, geçen yılı

Karadeniz'de ihracat eriyor
Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinin 2013 yılının ilk 6 ayında 731 milyon 138 bin 779 Dolar tutarında ihracatın gerçekleştirildiği belirtildi.
 
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden (DKİB) alınan bilgilere göre, geçen yılın ilk 6 ayına göre 2013 yılının ilk 6 ayında ayında yüzde 10 civarında bir düşüş yaşandığı öğrenildi.
 
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulanan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden toplamda 731 milyon 138 bin dolar tutarında ihracat yapılırken, 4 il arasında en fazla Trabzon ili ihracat gerçekleştirdi. Trabzon 529 milyon 352 bin dolar, Rize 173 milyon 900 bin dolar, Artvin 27 milyon 865 bin dolar, Gümüşhane ise 20 bin 449 dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatta birinci sırayı fındık ve mamullerinin aldığını söyledi.
 
Gürdoğan, "Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; 319.037.084 $ tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, 146.930.154 $ tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve 131.808.925 $ tutarındaki ihracatla Madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır. Tarım ürünleri sektör ihracatında düşüş görülmesine rağmen, sanayi ürünleri ihracatında artış yaşanmış ve genel Bölge ihracatında yaşanan azalış ta tarım ürünleri ihracatındaki düşüşün yansımasından kaynaklanmaktadır.
 
Özellikle uluslararası piyasalarda tarım ürünleri birim ihraç fiyatlarındaki düşüşler, Rusya Federasyonu piyasasında yaş meyve sebze ihracatımızda piyasada yaşanan aşırı rekabetin yol açtığı fiyat düşüşleri bu azalışın en önemli nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında, uluslararası piyasalarda emtia fiyatlarının düşmesine bağlı olarak madencilik ürünleri ihracatımızda da önemli oranda düşüşlere sebebiyet vermiştir" dedi.
 
2013 yılının Ocak ve Haziran ayları döneminde 102 değişik ülkeye ihracat yapıldığını kaydeden Gürdoğan, "Bölgemizden 2013 yılı Ocak-Haziran döneminde 102 değişik ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Gürcistan Çin Halk Cumhuriyeti ve Almanya olmuştur. Doğu Karadeniz Bölgesi illeri ekonomisinde lokomotif görevi gören ihracatımızda görülen bu düşüş, Bölge ekonomisini her alanda olumsuz olarak etkilemekte, bu düşüşün önümüzdeki aylarda da devam etmesi halinde olumsuz etkilerinin çok daha derinden hissedileceğinin endişesini taşımaktayız" ifadelerini kullandı.
 
İhracatta Borçka-Muratlı sınır kapısı konusunda projelendirme çalışmalarının yavaş yürümesinin etkisi olduğu dile getiren Gürdoğan, "Özellikle, Rusya Federasyonu ve hinterlandı ülkelere yönelik daha önceleri defalarca önerdiğimiz Bölgemizi cazibe merkezi haline getirecek Lojistik Merkez konusunda siyasi iradenin hale bir karar vermemesi, Bölge siyasilerimizin bu yatırım konusunda ısrarcı davranmaması, Rusya Federasyonu'na yönelik geçiş belgelerinde yaşanan yetersizlik ve hala belge sayısının arttırılmaması, Rusya'nın Tuapse Limanı ile Verhni Lars Kara Sınır Kapısı'nda basitleştirilmiş gümrük hattı sisteminin kurulmaması, Sarp sınır kapısında hala ihracatçı ve ihraç yüklü taşıtların çıkış yapmak için saatlerce kuyrukta beklemesi ve buna rağmen kapının alt yapısının iyileştirilmemesi, alternatif kapı olarak Borçka-Muratlı Sınır kapısı konusunda projelendirme çalışmalarının dahi yavaş yürümesi, Bölge ihracatının düşüşünde en önemli etkenlerdir" diye konuştu.
 
5084 sayılı yasanın yürürlüğü girmemesinin olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Gürdoğan, "Bunun yanında, özellikle istihdam ve yatırım teşviklerinde Bölgemiz illerinin dezavantajlı konumda bulunmaları, faaliyet gösteren KOBİ niteliğindeki imalatçı ihracatçılarımız açısından büyük önem ihtiva eden ve 31/12/2012 tarihi itibariyle uygulamadan kalkan 5084 sayılı yasa yerine ikame edilecek yasanın hala yürürlüğe girmemiş olmasının olumsuz etkileri, maalesef ihracatçılarımızın da performansını olumsuz olarak etkilemektedir. Bundan dolayı çok değerli bölge siyasilerimizin bu durumun önemini görerek, kendilerine intikal ettirdiğimiz ihracatçılarımızın yaşadığı sorunların çözümünde bizlere yardımcı olmalarını talep etmekteyiz" şeklinde konuştu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel