Karadeniz alarma geçti

Karadeniz Bölgesi'ne Gürcistan'dan girdiği tespit edilen, istilacı ve alerjenik bitki olarak bilinen "Ambrosia"nın, Karadeniz Bölgesi'nde hızla yayıldığı, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri için risk oluşturduğu açıklandı... Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Karadeniz alarma geçti
Karadeniz Bölgesi'ne Gürcistan'dan girdiği tespit edilen, istilacı ve alerjenik bitki olarak bilinen "Ambrosia"nın, Karadeniz Bölgesi'nde hızla yayıldığı, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri için risk oluşturduğu açıklandı...
 
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Önen, yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen önemli istilacı bitkilerden "Ambrosia" ile ilgili uluslararası bir toplantı olan Avrupa Birliği COST Projesi SMARTER'in ilkini Samsun'da düzenlediklerini söyledi.
 
Toplantı kapsamında 33 ülkeden 100'ün üzerinde bilim adamının buluştuğunu anlatan Önen, toplantıda önemli istilacı bitkilerden "Ambrosia"nın ele alındığını belirtti.
 
Ülkelerin sadece ordular tarafından değil bazen bir bitki tarafından da işgal edilebildiğini aktaran Önen, "Bu bitkinin Avrupa için önemi büyük. Avrupa'da her yıl 4 buçuk milyar avro zarar var. Ülkemize de Gürcistan'dan girdiği, ülkemize yayıldığı yaptığımız projeyle ortaya kondu. Bu çerçevede Avrupa Birliği tarafından düzenlenen toplantıya biz de katıldık. İlk toplantıyı da Samsun'da yapıyoruz" dedi.
 
Proje toplantılarının 4 yıl süreceğini açıklayan Önen, şunları kaydetti:
 
"Bilinen bir bitki değil. 15 yıl önce var olduğu saptandı. Bunu çalışmalarımızla ortaya koyduk. Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon'da ilk olarak saptanmış. Ancak hiçbir çalışma yapılmamış. Biz Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden bir ekip yola çıktık ve bütün Karadeniz'i ve Türkiye'yi tarıyoruz. Nerede yayıldığını saptıyoruz. Yayım aşamasında ama Karadeniz'de yayıldığını biliyoruz. Çok önemli zararları var. En önemli zararı ekolojik, çevremize zararı var. Biyolojik çeşitliliğe zararı var. İnsan sağlığına zararı var. Çünkü en çok bilinen alerjenik bitkilerden birisi. "Ambrosia" ülkemizde yok sanılıyordu. Muhtemelen Karadeniz Bölgesi'nde bu istila yayılırsa, artık alerjik yönüyle ortaya çıkan bir bölgemiz olacak. Çok büyük zararı var. Sadece ülkemizi ordular istila etmiyor. Sadece küçük bir hastalık veya bir bitki istilaya neden olabiliyor."
 
"Ayakları, kanatları yok ama tohumlarıyla yayılıyor"
 
Samsun'daki topantıya katılmak için İsviçre'den gelen Prof. Heinz Müller ise "Ayakları, kanatları yok ama tohumlarıyla yayılıyor. Rüzgarla suyla yayılıyor. En önemli özelliği polenleri. Milyarlarca polen üretiyor ve bu polenler alerjenik" ifadelerini kullandı.
 
Bitkinin kuşlarla da yayıldığını anlatan Müller bitkinin ılıman bölgelerde daha çok yayıldığını, iklim değişikliğine bağlı olarak kuzey bölgelerde de "Ambrosia"nın yayılabileceğini açıkladı.
 
Türkiye'de özellikle Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin risk altında olduğu, alerjenik özelliği bakımından çok riskli bir bitki olduğu kaydedildi.
 
"Ambrosia"nın ortadan kaldırılması için birçok yöntemin bulunduğu, bitkinin koparılması, tarlaların sürekli işlenerek bitkinin yetişmesinin engellenmesi ve ilaçlanmasının bunlardan birkaçı olduğu bildirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel