Karadeni Havzası geleceğe damga vuracak

 “Sürdürülebilir Bir Karadeniz Turizmi İçin Ortak Tanıtım ve Gelişim Stratejileri Karadeniz Ağı” projesi kapsamında Türkiye’den IPA Ana yararlanıcı olarak yer alan DOKA, Moldova, Gürcistan, Bulgaristan ve Ukrayna’dan 5 proje ortağı ile beraber çalışacak.T

Karadeni Havzası geleceğe damga vuracak

 “Sürdürülebilir Bir Karadeniz Turizmi İçin Ortak Tanıtım ve Gelişim Stratejileri Karadeniz Ağı” projesi kapsamında Türkiye’den IPA Ana yararlanıcı olarak yer alan DOKA, Moldova, Gürcistan, Bulgaristan ve Ukrayna’dan 5 proje ortağı ile beraber çalışacak.
Trabzon’da bir otelde düzenlenen “Sürdürülebilir Bir Karadeniz Turizmi İçin Ortak Tanıtım ve Gelişim Stratejileri Karadeniz Ağı” projesi tanıtım toplantısına Trabzon Vali yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ve proje yetkilileri katıldı.

Toplantıda proje ile ilgili bilgiler veren DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Karadeniz havzasının Dünya’da yeni gelişen, çok önemli destinasyonlardan biri olduğunu söyledi.

Kaldırım, “Dünyada paradigmalar artık değişiyor, yeni paradigmalar hakim olmaya başladı. Bunun yanında dünyada hem siyasi jeopolitik hem de ekonomik jeopolitik değişiyor. Artık dünyada büyüme ekseni batıdan doğuya doğru dönüyor. Günümüzün yükselen değerleri, öncülük eden kutupları, bölgeleri, ülkeleri yerini yeni gelişen yükselen değerlere, bölgelere, şehirlere bırakıyor. Yaptığımız değerlendirmelerde bu havzalardan birisi de Karadeniz olacak gibi görünüyor” dedi.

Karadeniz havzasının çok önemli bir havza olduğunu belirten Kaldırım, “4 bin kilometre. Bu havza Karadeniz'e sınırı olan 150 milyonluk nüfusu kapsayan bir havza. Dünyada önemli gelişen ekonomik aktörleri kapsayan bir bölge. Rusya,Ukrayna, Türkiye gibi gelişen ülkelerin yer aldığı önemli bir havza. Bir deAb'nin artık genişlemesiyle Ab'nin doğusuna hitap eden önemli bir havza. Her ne kadar krizlerle anılsa da Karadeniz Havzası'nın gelecekte çok önemli bir işlev göreceği açıktır. Bu bölgede geliştirilecek projelerin, programların, kültürel, sanatsal ve ekonomik işbirliklerinin aslında bu tür krizlerin önlenmesinde de önemli bir işlevi olacağı ortada. Bu tür sorunların önüne geçmenin en iyi yolu da diyalog kurmak, işbirlikleri geliştirmek, karşılıklı bağımlılıkları artırmaktan geçiyor” şeklinde konuştu.

Kaldırım, “Projenin bütçesi 1.8 milyon Euro, oldukça büyük bir bütçe. Bölgeye çok önemli ekonomik katkı verecektir. Programın bölgemize, proje ortaklarına çok büyük katkılar sağlayacağını biliyorum. Trabzon'a, Doğu Karadeniz'e ve Türkiye'mize hayırlı olsun" diye konuştu.

"ÖZELLİKEL PARA ÜZERİNDE DURUYORUZ"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, kültür turizminin son yıllarda bütün dünyada ön plana çıkan bir turizm olduğuna değinerek, “Özellikle para üzerinde duruyorum ki insanların dikkatini çeksin diye, para konusu açılmayınca insanlar biraz uzak duruyorlar. Bu projelere formalite olarak bakıyorlar. Aslında formalite olarak bakmamak gerekiyor. Kültür turizmi içerisinde bu havzadaki ülkeler arasında kültür bağlılıkları ön plana çıkartmak suretiyle bunları bir kitap haline getirmek suretiyle proje karşımıza çıkacaktır. Unutulan bu kültürü tekrar hatırlatmayı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Trabzon Vali yardımcısı Halil İbrahim Ertekin de, “Karadeniz Bölgesi bizi her zaman heyecanlandırır. Sanayide başarılı olamayabiliriz ama turizmde olabiliriz. Valilik olarak Avrupa Birliği projelerine ve diğer projelere desteğimiz her zaman tam olmuştur. Trabzon’un geleceği elbette turizmdir” diye konuştu.

Proje kapsamında 5 ülkeden kamu, özel sektör ve STK’ların dahil olduğu bir ağ oluşturularak, sınır ötesi tanıtımlar için ortak tanıtım stratejileri geliştirilecek, yeni ürün ve tur programları araştırılacak. Ortak turizm tanıtım faaliyetleri proje web portalı ve sosyal medya üzerinde tanıtılacak. Proje içerisinde 5 ülkede düzenlenecek 32 eğitim kapasite geliştirme faaliyetinden 600 ekonomik girişimci ve 40 yerel STK’nın faydalanması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler