Kapkaç korkusu dünya şampiyonu yaptı!

Sokakta kapkaç ve benzeri olaylardan korunmak için dövüş sporlarına başlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencisi 20 yaşındaki milli sporcu Elif Keleş, 3 yılda wushu, kickboks, muay thai branşlarında 7 Türkiye şampiyonluğunun yanı sıra wushuda dü

Kapkaç korkusu dünya şampiyonu yaptı!

Sokakta kapkaç ve benzeri olaylardan korunmak için dövüş sporlarına başlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencisi 20 yaşındaki milli sporcu Elif Keleş, 3 yılda wushu, kickboks, muay thai branşlarında 7 Türkiye şampiyonluğunun yanı sıra wushuda dünya ikinciliği, kick boksta Avrupa üçüncülüğü kazandı.

Kadın olmasına rağmen erkek sporları olarak öne çıkan dövüş sporlarına ilgi duyan Trabzonlu Elif Keleş, Türkiye'de yaşanan kapkaç olaylarından korunmak, kendini sokakta daha güvende hissetmek ve sağlıklı olmak amacıyla 2010 yılında Altınyumruk Spor Kulübünde wushuya başladı. Kadınlara göre zor bir spor olmasına rağmen ailesinin de desteğiyle wushuyu bırakmayan Keleş, aynı yıl Türkiye Wushu Şampiyonasına katıldı.

Henüz 1 yıllık sporcu olmasına rağmen 70 kiloda Türkiye şampiyonu olan genç kız, 2011 yılında ise aynı branşta yine Türkiye şampiyonu olmayı başardı. Söz konusu yıl Wushu Milli Takımına alınan ve aynı yıl Ankara'da düzenlenen Dünya Wushu Şampiyonasında Türkiye'yi temsil eden Keleş, katıldığı ilk uluslararası müsabaka olmasına rağmen bu şampiyonada da 70 kiloda dünya ikincisi oldu.

Ardından kick boksa da başlayan Keleş, 2012 yılında hem wushu hem de kick boks branşlarında Türkiye şampiyonu oldu. Madalyalar kazanınca dövüş sporlarını daha hevesle yapmaya başlayan Keleş, 2012 yılında katıldığı Kick Boks Avrupa Şampiyonasında ise bronz madalyaya uzandı.

aa_picture_20130920_651066_high.jpg

Daha sonra yine erkek sporu olarak bilinen ve oldukça sert bir branş olan muay thaiye ilgi duyan Keleş, 2013 yılında wushu ve kick boksun yanı sıra muay thai branşında da müsabakalara katıldı. Bu müsabakalarda 70 kiloda wushu ve kick boksta yine Türkiye şampiyonu olan Keleş, bu yıl muay thai branşında ise Üniversitelerarası Muay Thai Türkiye Şampiyonasında birinci oldu.

Bu başarıları üzerine Kick Boks Milli Takımına da seçilen Keleş, kapkaççılardan korunmak için başladığı dövüş sporlarındaki 3 yıllık kariyerinde Karadeniz bölgesindeki sayısız başarısının yanı sıra 7 Türkiye şampiyonluğu, bir dünya ikinciliği ile bir Avrupa üçüncülüğü kazandı.

SOKAKTA KENDİNİ KORUMAK İÇİN DÖVÜŞ SPORLARINA BAŞLADI

Kick Boks Milli Takımı'nın Niğde'deki kampında, Brezilya'da 28 Eylül- 6 Ekim tarihlerinde yapılacak Dünya Kick Boks Şampiyonasına hazırlanan Elif Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dövüş sporlarına kendini sokakta kapkaç ve benzeri olaylardan korumak ve sağlıklı olmak için babasının yönlendirmesiyle başladığını anlattı.

Sokakta yürürken kendini güvende hissettiğini belirten Keleş, "Wushu ve kick boks denildiği zaman insanlar 'döversin' diye bakıyor ama dövüş sporlarıyla uğraşanlar kendini güvende hissediyor, ahlaklı oluyor ve mecbur kalmadığı sürece asla kaba kuvvet kullanmıyor. Bu, kendini korumak için kadınlar açısından artı bir durum" dedi.

Keleş, "sokakta kapkaççı çantanı alsa ne yaparsın" şeklindeki soruya ise kapkaççılardan artık korkmadığını ifade ederek, "Sokakta çantamı kapkaççı alsa kondisyonuma güveniyorum, arkasından koşarım" yanıtını verdi. Dövüş sporlarını istekli oldukları takdirde kadınların da yapabileceğini vurgulayan Keleş, sporcuların okullarında da daha başarılı olduğunu sözlerine ekledi.

AİLELER ÖĞRENCİ DE OSLA ÇOCUKLARI SPORA YÖNLENDİRMELİ

Elif Keleş'in antrenörü İskender Oflu da 25 yıllık antrenör olduğunu dile getirerek, 3 yıllık süreçte wushuda dünya ikinciliği ve kick boksta Avrupa üçüncülüğünün yanı sıra 7 Türkiye şampiyonluğu kazanan Keleş'in çok başarılı bir sporcu olduğunu söyledi.

Keleş'e güvendiğini ve şampiyonada Türkiye'ye madalya getireceğini belirten Oflu,  şöyle konuştu:

"Elif aynı zamanda KTÜ Beden Eğitimi 2. sınıf öğrencisi. Ailelelerde spor çocuğun dersini engeller diye bir kaygı var. Asla böyle bir şey yok. Elif iyi bir örnek. Hem sporcu hem de çok başarılı bir öğrenci. Elif gibi milli sporcularım ve üniversite bitirip doktor, öğretmen olan öğrencilerim var. Aynı zamanda ilköğretim, ortaokul ve lisede okuyan sporcularım var, bu sporcularımın derslerini de takip ediyoruz. İnsan spor yaptığı zaman daha sağlıklı düşünür. Atatürk diyor ki 'Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim'. Biz bu prensipte gidiyoruz ve gerçekten başarılarımıza başarı katıyoruz" dedi.

Milli sporcuların okullarında da avantaj sağladığını vurgulayan Oflu, "Karadeniz insanı kadın olsun, erkek olsun kick boks da yapar wushu da. Ayrıca Elif Keleş milli sporcu olduğu için üniversiteye girdi. Her ay milli sporcu olduğu için devletten de burs alıyor. Okulu bittikten sonra da direkt öğretmen olacak, ataması yapılacak. Özellikle kadınların azimli oldukları sürece dövüş sporlarında başarıyı yakalamaları çok daha kolay oluyor. Aileler, öğrenci de olsa çocuklarını spora yönlendirsin" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel