Hamsi nasıl korunur?

 Ordu Üniversitesi (ODÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, denizlerdeki kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle hamsi stoğunda geçmiş yıllara göre azalma olduğunu belirterek, "Hamsi stoğunu tekrar artırmak için kuralları iyi koymamız ve

Hamsi nasıl korunur?

 Ordu Üniversitesi (ODÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, denizlerdeki kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle hamsi stoğunda geçmiş yıllara göre azalma olduğunu belirterek, "Hamsi stoğunu tekrar artırmak için kuralları iyi koymamız ve koyulan kurallara uymamız gerekiyor" dedi.

Balık,  yaptığı açıklamada, balıkçıların bilimsel anlamda yapılan çalışmalara ve devamında alınan kararlara anlayış göstermeleri gerektiğini söyledi.

Balık türlerindeki azalma karşısında balıkçıların bazı yasaklama taleplerinde bulunmalarının çok önemli bir gelişme olduğunu anlatan Balık, yapılan akademik çalışmaların ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca uygulanan yasakların, balıkçılığın daha iyi olmasını amaçladığını kaydetti.

Prof. Dr. Balık, hamsinin diğer türlere göre farklı bir balık olduğunu vurgulayarak, göçmen bir balık türü olan hamsinin belirli bir süre Türkiye'nin karasularında yaşadıktan sonra Karadeniz'in kuzeyinde zaman geçirdiğini ifade etti.

Bu nedenle hamsi stoğunun belirlenmesi ve kota konmasının uygun bir balıkçılık denetimiyle olabileceğine dikkati çeken Balık, Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülkeyle ortak bir çalışma yapılarak tam olarak Karadeniz'de ne kadar stok olduğunun belirlenebileceğini kaydetti.

- "Koyulan kurallara uymamız gerekiyor"

Balık, aşırı avlanma karşısında doğanın da zaman zaman kendi kotasını koyduğuna işaret ederek, geçen sene avlanan hamsi miktarının buna bir örnek oluşturduğunu söyledi.

Geçen sene kasım ayı dışında hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi üzerine Türk karasularında hamsinin görülmediğini vurgulayan Balık, "Onun için gereken şartlar oluşsun ki hamsi sularımıza gelsin sürü olsun ve balıkçılarımız avlama şansı yakalasın. 1990 yılına kadar ortalama yıllık 350 bin hamsi avlarken bu, son yıllarda 150 bin tonu geçmez oldu. Bu, hamsi stoğunun kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle ciddi derece azaldığını gösteriyor. O anlamda hamsi stoğunu tekrar artırmak için kuralları iyi koymamız ve koyulan kurallara uymamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. İsmet Balık, hamsi avının başlama tarihinin uzatılmasının da alınabilecek tedbirler arasında yer aldığını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel