Giresun merkezde gezilecek yerler: Giresun'da nereye gidilir?

Doğu Karadeniz'in küçük ve şirin ili, fındığı ile meşhur Giresun'da nereye gidilir? Giresun'da gezilecek yerler ve daha fazlası haberimizde...

Giresun merkezde gezilecek yerler: Giresun'da nereye gidilir?

Giresun, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer almakta olan, toplam nüfusu 450 bin 862 olan bir ildir.

Fındığı ile meşhur olan Giresun'da, kirazın bütün dünyaya buradan yayıldığı kabul edilmektedir.

Giresun'un toplam 18 ilçesi bulunmakta olup, bu ilçelerden 8'i sahil bölümünde yer almaktadır.

Haberimizde, sizler için Giresun'da gezilebilecek 5 farklı yeri derledik.

GİRESUN'DA GEZİLEBİLECEK YERLER

1) GİRESUN KALESİ

Kale birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan ve Giresun’u ikiye bölen yarım adanın en yüksek yerinde, şehre hakim volkanik kayalık üzerinde yer almaktadır. Giresun Kalesi’nin ne zaman yapıldığı konusunda bilgiler yeterli değildir. Bununla beraber bazı kaynaklar M.Ö II. yüzyılda Pontus Kralı I.Farnakes tarafından yaptırıldığını göstermektedir. Bizans Dönemi'nde, denizden 100 metre yükseklikte bulunan kale yaygın bir yerleşime sahne olmuştur. Bu yüzden de buraya kale-şehir sözcüğü yakıştırılmıştır. Yapı, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. İç kalede bir saray kalıntısı bulunmaktadır. Kale duvarları güneybatıdan başlayarak kenti çevrelemekte ve kuzeydoğuya uzanmaktadır. Kalenin kuzeyinde ise blok taşlarla örülmüş mağaraların sığınak olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

giresun-kalesi.jpg

Kalede milli mücadele kahramanı Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı bulunmaktadır. Kale günümüzde piknik ve gezi alanı olarak düzenlenmiştir. Antik kaynaklarda “Bronz Duvarlı Kale” olarak anılan Giresun Kalesi’nin surlarının Helenistik Dönem'e ait olduğu düşünülmektedir. Kale yeşil ve mavinin buluştuğu Giresun'u yüksekten izlemek için de ideal bir noktadır.

Giresun Kalesi’ne yaya ulaşımının yanı sıra, şehir merkezinden hareket eden araçlarla (şehir içi kale dolmuşları) ulaşmanız mümkündür.

giresun-kalesi-1.jpg

2) GİRESUN ADASI

Merkez Gedikkaya Mevkii karşısında kentin 1.6 kilometre açığında, 40 bin metrekare yüzölçümüne ve denizden 30 metre yüksekliğe sahip olan Giresun Adası (eski adı ile Aretias, Khalkeritis), Doğu Karadeniz’de Antik Çağ'da ve Ortaçağ'da yerleşime sahne olmuş tek adasıdır. Mülkiyeti Hazineye ait olan ve birçok açıdan sahiplenmesi gereken evrensel bir değer olarak karşımıza çıkan ada; 2. derece arkeolojik ve doğal sit alanıdır. Ada üzerinde ortaçağdan kalma surlar, 1 adet kilise, 1 adet şapel, 1 adet sarnıç, çok sayıda pithos ve mezar yapıları vardır. Üzerinde kazı çalışmalarına devam eden adanın tarihi, arkeolojik buluntulardan hareketle Milattan Önce 300’lü yıllara kadar inmektedir. Gerek mitolojideki yeri, gerek üzerinde yer alan kültür varlıkları bakımından Doğu Karadeniz’deki üzerinde yerleşim olan tek ada hüviyetindeki Giresun Adası aynı zamanda kuş türlerinin önemli bir üreme ve yaşam alanıdır.

giresun-adasi.jpg

Giresun Adası birçok mistik hikayeyi de bünyesinde barındıran önemli bir alandır. Bunlar arasında mitolojik kahraman “Herkül’ ün ve Argonotların Altın Post Efsanesi”, “Kral Mitridates’in Kızı ve Çoban Hikayesi”, “Hz. Yusuf’un Altın Heykeli” ve “Amazon Kadınları Efsanesi” sayılabilir. Adada bulunan, Latincede “Humuza” kelimesinden gelen ve doğum anlamında kullanılan Hamza Taşı adı verilen bir kaya parçası, Kibele inancının adada varlığını devam ettiren bir kanıt olarak durmaktadır. Hamza Taşı'na çocuğu olmayan çiftler kaya etrafında dualar etmekte hatta bir geceyi de adada geçirdikleri bilinmektedir. Doğurganlığın ve bereketin bir sembolü olarak görülen Hamza Taşı etrafında şekillenen gelenek her yıl mayıs ayının 20'sinde “Mayıs Yedisi” törenleri ile “Aksu Şenlikleri” kapsamında devam ettirilmektedir.

giresun-adasi-1.jpg

3) GİRESUN MÜZESİ

Giresun Müzesi, eski adı Gogora Mahallesi olan Zeytinlik Mevkii'nde yer alır. Yapı eski kaynaklarda Aziz Nikola Kilisesi olarak geçmektedir. Kilise bir avlu içerisinde yer almaktadır ve doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Kilisenin ana girişi batıdan olmakla birlikte kuzey ve güneyden tali girişleri vardır. Ana kapının iki yanı kabartma sütun profiliyle ve alın kısmı burma sütunce ile bezenmiştir. Üzerinde on iki pencereli kasnaklı kubbesi bulunan kilisenin naosu (bir tapınakta kült heykelinin korunduğu en kutsal mekâna verilen ad), iki sıra sütun ile üç nefe (yapılarda sütunlarla ya da payelerle ayrılan her bir bölüm) ayrılmıştır. Orta nef yan neflerden daha geniştir ve her nefin ucunda bir apsis (kiliselerde koronun arkasında bulunan, tonoz ya da kubbe ile örtülü bölüm, kavisli duvar) bulunur. Üçlü apsis içeride dairesel dışarıdan ise beşgen plana sahiptir. Orta apsis yan apsislerden daha geniş ve yüksektir. Neflerin üzeri tonoz ile kaplanmıştır.

Kilisenin kuzey yanında “Papaz Evi” olarak anılan yapı, kalıntılarından yola çıkarak 1990’lı yıllarda yeniden inşa edilmiştir. Papaz Evi'nin batı duvarına bitişik, birbirine paralel uzanan iki adet mahzen vardır. Beşik tonozlu olan mahzenler günümüzde sergi salonu olarak kullanılmaktadır. Kilisenin güney ve Papaz Evi'nin batı cephesinde iki adet çeşme bulunmaktadır.

giresun-muzesi.jpg

4) ZEYTİNLİK SEMTİ

Giresun il merkezinde yer alan Zeytinlik Semti, 3. derece kentsel sit alanıdır. Yaklaşık iki asır önce Avrupa’dan ithal edilen malzemelerle inşa edilen, Rumlar ile Türkler'in yıllarca yaşadığı, türkülere konu olan Zeytinlik Evleri, ziyaretçilerine tarihin içerisinde yolculuk yaptırır. Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 17.05.1991 tarih ve 1029 sayılı karar ile tescillenmiştir.

Günümüzde bu bölgede 80 adet tescilli ev yer almaktadır. Semt o dönemlerde “Gogora Mahallesi” olarak anılmaktadır. Tarihte Rumlar'ın ikamet ettiği, Giresun yerleşiminin tam ortasında yer alan Giresun Evleri, kendine özgü bahçesi, kapıları, pencereleri, iç dizaynı gibi mimari özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Avrupa’ya fındık götüren gemilerin getirdiği ithal malzemelerle inşa edilen evlerde, bu günün sobalarından çok farklı peçi (Rus) sobası, Marsilya kiremitleri dikkat çekmektedir. Kitabelere göre en eski 1840’lı yıllarda inşa edilmiş olan evler, hiçbiri diğerinin ışığına, manzarasına hava sirkülasyonuna etki etmeyecek şekilde konumlandırılmıştır.

Şehir merkezinde olup, yaya ve araç yoluyla ulaşım kolaydır.

giresun-zeytinlik.jpg

5) GİRESUN ATAPARK

Atapark, Giresun'un en işlek noktalarından biri olup şehir merkezinde yer almaktadır. Şehrin en işlek caddelerinden olan Gazi Caddesi'ne buradan gidilmektedir. Bu alanda çok sayıda kafe ve restoran yer almakta olup, yerel halkın buluşma adreslerinden biridir.

giresun-atapark.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler