Fındık toplama ücretleri belirlendi

Giresun'da 2013 yılında fındık toplama işlerinde çalışacak tarım işçilerine ödenecek ücretler belirlendi. Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz başkanlığında valilik toplantı salonunda bir araya gelen komisyon üyeleri, yeni sezonda fındık toplama işlerinde çalış

Fındık toplama ücretleri belirlendi
Giresun'da 2013 yılında fındık toplama işlerinde çalışacak tarım işçilerine ödenecek ücretler belirlendi.
 
Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz başkanlığında valilik toplantı salonunda bir araya gelen komisyon üyeleri, yeni sezonda fındık toplama işlerinde çalışacak işçi, aşçı, çuvalcı, katırcı ve patozcu gibi tarım işçilerine ödenecek ücretleri tespit etti.
 
Komisyon, fındık toplama işlerinde 16 yaşından küçük çocukların, çalışamayacak kadar yaşlı ve hasta kişilerin çalıştırılmamasına, işçilere ise yemek işverene ait olursa günlük 34, yemek işçilere ait olursa günlük 37 lira net ücret ödenmesine karar verdi.
 
Toplantıda, kilo hesabıyla yerden fındık toplayan işçilere kilo başına 30 kuruş, hasat döneminde çalışacak aşçılara da günlük 45 lira ücret ödenmesini, taşıma işinde çalıştırılacak çuvalcılara yemek işverene aitse 54, işçiye ait olursa 57 lira net ücret verilmesini kararlaştırdı.
 
Komisyon ayrıca "katırcıya 125 lira günlük net ücret, patoz çekim ücretinin ton başına 100 lira, kilogram başına 10 kuruş olarak ödenmesine, fındık patozlarında fındığın kırılmasını önleyici tedbirleri patoz sahiplerinin almasına, fazla fındık kıran patozların çalıştırılmamasına, fındık patozlarıyla fındık çekim işinin yol kenarlarında ve yol üzerinde yapılmamasına, işçilerin şehre gelişlerinde yerleşecekleri konaklama yerlerinden çalışma yerlerine nakillerinin yolcu taşınmasına uygun araçlarla yapılmasına, işçi ücretlerinin işin bitmesinin ardından geciktirilmeden işçinin kendisine ödenmesine" karar verdi.
 
Komisyon, Giresun'da fındık tarım işlerinde çalışan işçilerin ücret tespitleri ve diğer sorumlulukları belirlenerek, bunun dışında tespit edilen ücretler ve sorumlulukların geçerli olmadığını, bu tür ücret belirleyen veya sorumluluklar ortaya koyan kişi veya kuruluşlar hakkında yasal işlem yapılmasını kararlaştırıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler