Fındık işçilerinin dramı

Fındık toplama sezonunun başlamasıyla birlikte birçok mevsimlik işçi Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Hatay ve daha pek çok ilden fındık toplamak için Sakarya, Düzce, Ordu ve Giresun'a geldi. Düzce Valiliği tarafından fındık toplama fiyatları belirl

Fındık işçilerinin dramı
Fındık toplama sezonunun başlamasıyla birlikte birçok mevsimlik işçi Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Hatay ve daha pek çok ilden fındık toplamak için Sakarya, Düzce, Ordu ve Giresun'a geldi.
 
Düzce Valiliği tarafından fındık toplama fiyatları belirlendi. Günlük 35 lira kazanmak için gurbete çalışmaya gelen işçilerin çoğu, kurdukları çadır ve baraka tipi yapılarda kalıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla bahçelere girerek fındık toplayan işçiler, kavurucu sıcaklara rağmen ekmek paraları için ter döküyor. İşçiler, bahçede fındık toplarken çadırda kalan kadınlar yemek hazırlayıp çamaşırları yıkıyor. Diyarbakır Ergani'den, yakınlarıyla birlikte fındık toplamak için Akçakoca'ya gelen Mehmet Tunç fındığın bu yıl az olduğunu söyledi.
 
Fındığın az olması nedeniyle az sayıda işçinin çalışmaya geldiğini kaydeden Tunç, "Fındık, bu sene geçen senelere göre az. Yılda bir kez geliyoruz. Sabah 7'den akşam 7'ye kadar çalışıyoruz. Zor oluyor. Şartlara göre iyi. Mecburuz çalışmaya. Kazancımızla bir yıllık geçimimizi sağlıyoruz. 29 senedir Akçakoca'ya fındık toplamaya geliyorum, bu yıl 22 kişi geldik ve çadırda kalıyoruz" dedi.
 
Fındık üreticisi İhsan Türkan ise fındığın bu sene yüzde 70 oranında yok olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Şu anki fındık fiyatından memnun değiliz. Fındığın bugünkü maliyeti 5 lira 30 kuruş olarak hesapladık. Fındık şu an 5.5 lira 20 kuruş için çalışıyoruz. Benim kendi yaptığım hesabım bu. İşçilerden çadırda kalanlar var evlerde kalanlar var."
 
Fındık işçisi 18 yaşındaki Bahar Tunç da, 13 yaşından beri fındık toplamaya geldiklerini belirterek şunları söyledi: "Okulu bıraktım okumuyorum. Diyarbakır'dan her sene fındık toplamaya geliyoruz. Fındık toplama işimiz bitince memlekete döneceğiz. Para kazanıyoruz bir şikayetimiz yok."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel