Fındığı daldan değil,yerden toplayın

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından Kaliteli Fındık Projesi kapsamında bu yıl “Fındığı Daldan Değil, Yerden Toplayın” sloganı ile kampanya başlatıldı. Trabzon Merkez Karakaya Köyü Camisi'nde Cuma namazını müteakip düzenlenen törenle başlatılan kampan

Fındığı daldan değil,yerden toplayın
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından Kaliteli Fındık Projesi kapsamında bu yıl “Fındığı Daldan Değil, Yerden Toplayın” sloganı ile kampanya başlatıldı.
 
Trabzon Merkez Karakaya Köyü Camisi'nde Cuma namazını müteakip düzenlenen törenle başlatılan kampanyanın açılışına TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Meclis Üyeleri ile köy halkı katıldılar.
Kampanyanın açılışında konuşan Mehmet Cirav, Türkiye’nin fındık ihracatı ile iç tüketimini son yıllarda büyük oranda arttırdığına dikkat çekerek, “400-500 bin ton fındık fazla gelirken, bugün 600-700 bin ton kabuklu fındık satılıyor. Üreticilerimiz bunu göz önünde bulundurarak fındıkta verim ve kaliteyi arttıracak çalışmalar yapmalıdırlar” dedi.
 
Cirav, son 10 yıldır fındığın 2 dolar üzerinden satıldığını belirterek “Son 10 yıldır fındık 2 doların üzerinde satılıyordu. Bazen 2,5 dolar, bazen de 3 dolara kadar çıkıyordu. 2002 yılından önceki yıllarda serbest piyasada fındık 1 dolar, 1 dolar 20 cent, 1 buçuk dolar seviyesinde satılıyordu. Şimdi çok şükür 2 doların altına düşmüyor. Ancak bugün ihtiyaçlar göz önüne alındığı zaman 2 dolar az olduğu bilinmektedir. Burada en büyük sıkıntılardan bir tanesi yöremizde fındığın toplanması esnasında işçilik, yevmiyeden kaynaklanıyor. Yani maliyetlerin yüksek olması verilen yevmiyelerden kaynaklanıyor” dedi.
 
“Fındığın ana üretim bölgesi olan Doğu Karadeniz’de, Trabzon’da dönümden 80-100 kilo fındık alınıyor" diyen Cirav "Oysa bu en az 200-250 kilo olabilmeli. Bunun için de toprak tahlillerinden tutunda, fındığın erken toplanmamasına kadar alınması gereken tedbirler var. Biz borsa olarak 10 yıldır kalite ve verimi arttırmak için projeler uyguluyoruz. Fındığı daldan değil, yerden toplayın dememizin de sebebi verimi, dolayısıyla kazancı arttırmak içindir. Fındığı toplama da acele edilmemesi lazım. Tam olarak olgunlaşmasını beklemek gerek. Bu da yerden toplamak demektir. Yerden toplamak en az 2-3 randıman daha fazla anlamına gelir. Bir yandan fındığımızı 5-10 kuruş daha fazlasına satmak için tüccar tüccar gezerken erken toplayıp randıman kaybı yaratmak doğru mudur?” şeklinde konuştu. 
 
Trabzon’daki üreticilerin arazi yapısının da uygunluğunu göz önünde bulundurarak Ağustos ayının ortalarından sonra fındıklarını yerden toplamaya davet eden Mehmet Cirav, bir kişinin kabuklu fındık olarak daldan 20-25, yerden ise 40-45 kilo fındık toplayabileceğine de dikkat çekerek, bunun da işçilik maliyetlerini azaltmış olacağını sözlerine ekledi.
 
Proje kapsamında üreticileri uyarmak ve aydınlatmak için, fındık üretilen ilçe ve köylere borsa tarafından bin afiş asılacak. Fındığın yerden toplanmasıyla sağlanacak kazançların belirtildiği 5 bin broşür de dağıtılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel