Emine Nine savaş yıllarını unutmuyor

Giresun'da, 118 yaşındaki Emine Çolak, iki padişah, 25 Başbakan ve 11 Cumhurbaşkanı gördü. Giresun'da 1913 doğumlu Emine Çolak, torununun torununu gören nadir kişilerden biri olarak gösteriliyor. Atatürk'ün Giresun'a gelişini duyduğunda çok istemesine rağ

Emine Nine savaş yıllarını unutmuyor
Giresun'da, 118 yaşındaki Emine Çolak, iki padişah, 25 Başbakan ve 11 Cumhurbaşkanı gördü.
 
Giresun'da 1913 doğumlu Emine Çolak, torununun torununu gören nadir kişilerden biri olarak gösteriliyor. Atatürk'ün Giresun'a gelişini duyduğunda çok istemesine rağmen göremeyen ve Kurtuluş Savaşı'nı yaşayan Emine ninenin soyundan olanların sayısı neredeyse yaşı kadar. Zamanın tanıkları arasında yerini alan Emine Çolak, ilerleyen yaşı nedeniyle gözleri görmüyor, yaşadığı günleri çok iyi hatırlayamıyor olsa da Kurtuluş Savaşı'nda yaşadıklarını hiç unutmuyor.
 
Rus işgalinde toplanma kamplarına götürülürken kaçmak isteyenlerin nasıl hayatlarını kaybettiğini ve kendisinin nasıl kaçmayı başardığını anlatan Emine Çolak, şöyle konuştu: "Nerede olduğunu hatırlayamıyorum fakat nokta dedikleri bir yere götürülürken, babamlar ve bir grup kaçmaya başladık. Benim arkamda taşıdığım bir çocuk vardı. Biz bir ara taşın arasına saklandık. O arada bir top mermisi attılar, ölenler oldu. Büyüklerimiz top mermisinin açtığı çukura ölenleri gömdüler. O arada biz bir taşın arkasında saklanıyorduk. Açlıktan ot yiyorduk. Benim arkamda taşıdığım çocukta yediği bir ot nedeniyle zehirlenerek öldü. Allah'ım kimseye o günleri bir daha yaşatmasın."
 
Kurtuluş Savaşı ile birlikte düşmanların kaçtığını ve Atatürk'ün ismini duyduğunu söyleyen Emine Çolak, şunları söyledi: "Rus işgalinden sonra seferberlik başladı. Eli silah tutan savaşa gitti.Savaş bittikten sonra ülkemizi kurtaran Atatürk Giresun'a gelecek dediler.Buradan günler öncesi yürüyerek Giresun'a gidenler oldu. Biz de çok gitmek istedik fakat gidemedik"
 
Emine ninenin bakımını üstlenen gelini Kezban Çolak, "Birkaç yıl öncesine kadar her şeyi hatırlıyordu. Son yıllarda bazen aklına gelip anlatıyor bazen hiç bir şey hatırlamıyor. Artık gözleri görmüyor ve yürüyemiyor.Bende eşimi uzun zaman önce kaybettim. Kaynanamla birlikte yaşıyoruz. Kaynanamın 9 çocuğundan 40 torunu var neredeyse bir o kadar da torununun torunları var"
 
Öte yandan, Emine Çolak daha önce kayıtlı olduğu Gümüşhane'nin Kürtün ilçesindeki nüfus müdürlüğü yandığı için daha sonraki yıllarda çıkarılan nüfus cüzdanında 1913 doğumlu olarak kayda geçti. Emine ninenin gerçekte 118 yaşında olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel