Dizilerin Doğu Karadeniz'e etkisi ne?

Müslüman ülkelerden gelen turistlere muhteşem doğal güzelliklerinin yanı sıra kendi kültürlerini ve yaşam tarzlarını sorunsuz yaşayabilme imkanı sunan Doğu Karadeniz'in, son yıllarda yörede çekilen dizilerinin de merak uyandırmasıyla Arap turistlerin akın

Dizilerin Doğu Karadeniz'e etkisi ne?

Müslüman ülkelerden gelen turistlere muhteşem doğal güzelliklerinin yanı sıra kendi kültürlerini ve yaşam tarzlarını sorunsuz yaşayabilme imkanı sunan Doğu Karadeniz'in, son yıllarda yörede çekilen dizilerinin de merak uyandırmasıyla Arap turistlerin akınına uğradığı bildirildi.

Doğu Karadeniz, yazın serin havası, yaylaları, dereleri ve yağmuruyla kışın ise beyaza bürünen dağların ve muhteşem doğasıyla ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Bu nedenle başta Arap ülkeleri olmak üzere özellikle sıcak bölgelerden gelen ve şehir hayatından sıkılan turistleri cezbeden Doğu Karadeniz, başta Trabzon ve Rize olmak son yıllarda önemli turizm merkezleri haline geldi.

Doğu Karadeniz'de en çok Uzungöl, Çakırgöl, Sümela Doğal Parkı, Ayder, Kümbet ve Çambaşı yaylaları, Kafkasör ve Karaca Mağarası’nı ziyaret eden Araplar, yörede yazın serin havası, dereleri ve yağmuruyla eşsiz bir manzara eşliğinde konaklayabiliyor.

Turistler, şehir merkezlerinde alışveriş yapmanın yanı sıra yörede trekking, rafting, safari, balık tutma, fotoğrafçılık, tırmanma, paraşütle atlama, kayak, kaplıcalardan yararlanma imkanı bulabiliyor.

Arap turistler, sağlık hizmetlerinin kaliteli ve ucuz olması, Türk mutfağının helal ve Arap mutfağına yakın olması, güncel moda ve geniş alışveriş imkanları sebebiyle de Türkiye'yi ve Doğu Karadeniz'i tercih ediyor.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'i ziyaret eden turist sayısının her yıl arttığını belirterek, "Özellikle Körfez ülkelerinden son yıllarda bölgemize dönük talep patlaması yaşıyoruz. 2 yıl önce yaklaşık 35 bin Arap turistin ziyaret ettiği bölgemizde, 2013 yılı itibariyle bu rakam 170 bin civarında. Turist artışı bu yıl zirve yaptı ve konaklama yetersizliğinden gelen talebin yarısını geri çevirmek zorunda kaldık" dedi.

Yöredeki turizmin gelişmesi için DOKA olarak tanıtım, her türlü yatırım, işbirlikleri kurma, eşleştirme ve teşvik konularında gerek bölgede, gerekse Körfez ülkelerinde ciddi çalışmalar yaptıklarını, Arap yetkililere ve yatırımcılara rehberlik ettiklerini anlatan Kaldırım şöyle devam etti:

"Dubai, Riyad ve Cidde fuarlarında tanıtımlar yaptık ve buralarda birçok organizasyon düzenledik. Ayrıca körfez ülkelerinden çok sayıda iş adamı, gazeteci, turizm acentesi ve önemli kuruluşları bölgemizde ağırladık. Girişimlerimizle Suudi Arabistan’dan Trabzon’a direk uçuşlar başladı. Haziran 2013'te ilk olarak Riyad'dan yapılan tarifesiz uçak seferlerinin ardından yelpaze genişledi ve bu seferler artık Cidde, Medine, Dubai ve Lübnan’dan da yapılır hale gelecek."

Kaldırım, yöredeki turizm hareketliliğin ekonomiye de yansıdığına işaret ederek, "Arap turistler Doğu Karadeniz'de sadece bu yıl yaklaşık 650 milyon lira harcama yaptı. Yörede Arap ülkeleri vatandaşlarınca ciddi yatırım talebi var. Gayrimenkul satın alan Arap turistlerin bu taleplerinin önümüzdeki yıllarda giderek artacağını tahmin ediyoruz"  dedi.

DOKA olarak şimdiye kadar yöredeki turizme 40 milyon lira maddi destek verdiklerini de ifade eden Kaldırım, son yıllarda Türkiye ile Arap ülkeleri arasında artan yakınlaşmanın neticesi olarak Türkiye'yi güvenli limanlardan biri olarak görüldüğüne dikkati çekti.

-Türk dizilerinin turizme etkisi

Kaldırım, yörenin doğal güzelliğinin Arap turistleri cezbettiğine işaret ederek, "Bir Arap deyimine göre insanın mutlu olması için üç şeye ihtiyaç vardır. Bunlar, yeşil, su ve güler yüzdür. Bu üçü bölgemizde fazlasıyla mevcut. Bu güzelliklerin tanıtımını yaparak bölgemizin turizm gelirlerini daha da yükseltmek arzusundayız. Arap turistler, Türk dizilerinin ziyaret merakı uyandırması sebebiyle de Doğu Karadeniz'e tercih ediyor" diye konuştu.

Turizmde uluslararası platformlarda tanıtım yapılmasının bölge turizmine ciddi katkı yaptığını vurgulayan Kaldırım, tanıtım çalışmalarının sonucunu kısa sürede görmenin kendilerini memnun ettiğini ve bu tür çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel