Cinayetlere psikolojik bakış

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Başhekimi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet İrfan Coşkun, son dönemlerde akraba cinayetlerinde gerek Karadeniz Bölgesi'nde gerekse ülke genelinde gözle görülür bir artış görüldüğünü belirterek çok yakın akraba gruplarında daha f

Cinayetlere psikolojik bakış

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Başhekimi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet İrfan Coşkun, son dönemlerde akraba cinayetlerinde gerek Karadeniz Bölgesi'nde gerekse ülke genelinde gözle görülür bir artış görüldüğünü belirterek çok yakın akraba gruplarında daha fazla olmakla birlikte uzak akrabalıklarda da bu tür cinayetlerin yaşandığını söyledi.

Aile içi ve akrabalar arasında yaşanan cinayetlerin birçok sebebi bulunduğuna dikkat çeken Dr. Mehmet İrfan Coşkun "Dünyada en sağlam aile yapısına sahip olan Türkiye'de son zamanlarda yaşanan aile içi cinayetler, aile yapısının derinden sarsıldığı gerçeğini gözler önüne seriyor. Son zamanlarda akraba cinayetleri gerek bölgemizde gerek ülke genelinde gözle görülür bir artış sergilemektedir. Çok yakın akraba gruplarında daha fazla olmakla birlikte uzak akrabalıklarda da bu tür cinayetler olmaktadır. Akraba cinayetlerinin de bir çok farklı sebebi vardır. Bu gibi olayların sosyal boyutunun mutlaka incelenmesi gerekmektedir. Akraba evliliği yaptıktan sonra boşanmaya kalkan eşler, yakın akrabalar arası miras meselesi, babadan kalma arsa, tarla ve benzeri taşınmazların kardeşler arası bölünmeye kalkışılması, aile içinde zamana yayılan sürtüşmeler sonrası bir an için kontrol edilemeyen dürtüye kapılmak, evden kaçan kızların aile bireyleri arasında yaşanan sürtüşmeler ve töre yaşanan cinayetlerin en önemli nedenlerini oluşturmaktadır" dedi.

Toplumsal saldırganlığın medyada yer alıyor olmasının da tetikleyici olabileceğinin gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Coşkun "Medyanın bu tür haberleri sunuş biçiminin herkesi aynı şekilde etkilemeyeceğini ancak insanlarda duyarsızlık oluşturabileceğini unutmamak lazım. Medyada yer alan bu tarz cinayetler suç işleme eğilimi olan bireylerin süperegosunu gevşetip işin olabilirliğini zihinlerine yerleştirebilir. Yaşanan son cinayetler kişilik problemleri olan insanların bunalım geçirmeleri sonucunda meydana gelmiş olabilir. Bu gibi olaylar psikolojik ve yapısal kişilerin aileden gelen organik ve kalıtsal nedenlerinden kaynaklanabilir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel