Çevre kirliliğinde eğitim şart

 Panelde söz alan Trabzon TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Yaylalı, çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda düşüncelerini dile getirerek, "Yerel yönetimler sınırlı kaynakları ve doğal varlıkları idareli korumada hassas davranarak bu k

Çevre kirliliğinde eğitim şart

 

Panelde söz alan Trabzon TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Yaylalı, çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda düşüncelerini dile getirerek, "Yerel yönetimler sınırlı kaynakları ve doğal varlıkları idareli korumada hassas davranarak bu konuda halkın eğitilmesi için her türlü çabayı göstermek durumundadır" dedi.
 
 
Doğal çevrenin korunması ve ve kamu yararına değerlendirilmesinin kamu yönetiminin görev ve sorumlulukları arasında olduğunu kaydeden Yaylalı, "Doğal çevrenin korunması ve ve kamu yararına değerlendirilmesi kamu yönetiminin görev ve sorumlulukları arasındadır. Bu çerçevede yerel yönetimler sınırlı kaynakları ve doğal varlıkları idareli korumada hassas davranarak bu konuda halkın eğitilmesi için her türlü çabayı göstermek durumundadır. Yerel yönetimler, kent ortamında oluşan katı ve sıvı atıkları sadece başka alanlara taşıyarak, çevre sorunlarına köklü çözümler üretemezler. Bu nedenledir ki öncelikle çevre kirliliğini önlemeye, atık azalmaya yönelik politikalar hayata geçirilmedilir. Katı sıvı atıkların deniz, göl ve nehirlere boşaltılması, atıkların yakılması gibi geçici, kısa dönemli öneriler ve yaklaşımlar terk edilmelidir. Temiz üretim teknolojileri ile örneğin alternatif yakıt kullanımı ve benzeri önlemlerle atığın kaynağında azaltılması ve kirliliğin önlenmesi gibi yeni ve kalıcı yöntemler uygulamaya alınmalıdır" diye konuştu.
 
 
Kentin çöp ve katı atık soruna değinen Yaylalı, "Çöp toplama ve çöp depolama alanları kısa bir süre içersinde ihtiyaca cevap vermeyecek konuma gelecektir. Çöpün toplanması ve ayrıştırılması için yapmış olduğumuz ve panelden çıkacak önerilen dikkate alınarak gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Yerel yönetimler, çöpün ayrıştırılmasının evden yapılması için gerekli adımları atmalıdır. Özel çöp poşetleri dağıtarak, ayrıştırma teşvik edilmelidir. Burada her çöp torbasının üzerine seri numarası vurulmak sureti ile ayrışmada en başarılı sitelere, apartmanlara, iş merkezlerine bunu teşvik edeci maddi karşılığı olan ödüller verilmelidir" diye konuştu.
 
Daha sonra söz alan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da panelin önemine vurgu yaparak belediye olarak bu alanda yapılan çalışmaları anlattı. Gümrükçüoğlu, tüm dünyada olduğu gibi Trabzon'da da çöpün kaynağında etap etap ayrıştırma işlemini uyguladıklarını dile getirdi.
 
Konuşmaların ardından panele geçildi. KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. M. Burhan Sadıklar'ın yönettiği panelde Çevre ve Şehircilik Bakanlığ'ndanı Atık Yönetimi Daire Başkanı Zeki Terzioğlu, Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yılmaz Yıldırım, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ayşe Kuleyin, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Recep Nişancı ve Yrd. Doç. Dr. Osman Üçüncü kendi alanlarıyla ilgili bilgilendirme konuşması yaptılar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler