Çayda beklenti yüksek

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde yaş çay hasat dönemi başladı. Bölgede hava koşullarının uygunluğu nedeniyle yaş çayda yüksek rekolte beklentisi oluştu.Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, yaş çay sezonunun baş

Çayda beklenti yüksek

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde yaş çay hasat dönemi başladı. Bölgede hava koşullarının uygunluğu nedeniyle yaş çayda yüksek rekolte beklentisi oluştu.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, yaş çay sezonunun başladığı bölgede rekolte ve ürün kalitesinin son derece iyi olacağına dair gözlemlerde bulunduklarını söyledi. Geçen yılın 1 milyon 258 bin ton rekolte rakamından daha yüksek rekolte beklendiğini ifade eden Erdoğan, yaş çay üretiminin her aşamasında kaliteye önem verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Tarladan başlayıp çayı bardağa kadar taşıyanlar olarak bir çalışma yapmamız gerekiyor. Yapacağımız çalışma ile kalitemizi yüksek tutmayı başarmalıyız. Gerek bahçede, gerek toplanan ürünün fabrikalara taşınmasında, gerekse üretimde çok kaliteli ürün ortaya koymamız lazım. Dünya her geçen gün biraz daha küçülüyor. Çay üreticileri arasında ilk sıralarda yer alan Sri Lanka artık bize çok yakın. Dünya çay pazarları da artık bize çok yakın. Dünya çay sektöründeki hedeflerimize ulaşabilmek için amaçladığımız kalite seviyesini yakalamak zorundayız."

ÇAY KANUNUNA İHTİYAÇ VAR

Her geçen gün hacmi büyüyen çay sektörünün bir kanunla koruma altına alınması gerektiğini savunan Erdoğan şöyle konuştu:

"Üretici, sanayici ve tüketiciyi koruyacak, ürün kalitesini belli bir standartta tutacak bir çay kanunu sisteminin oluşturulması gerekiyor. Buna hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Gümrükler tamamen kalktığında Avrupa Birliği ülkeleri arasında tek çay üreten ülke olacağız. Ürünümüzü çok iyi bir noktaya taşıma fırsatı olacak. O nedenle şimdiden o standartları görüp, tarladan bardağa kadar kalite standartlarını oluşturacak sistemi kurmamız gerekmektedir. 1984 yılında Türkiye’de 650 bin ton yaş çay üretilirken bu rakam bugün 1 milyon 250 bin ton seviyelerine ulaştı. Kuru çay üretimi 110 bin ton iken 240 bin tona çıktı. Bu rakamlar Türk çay sektörünün belli bir seviyeye geldiğini gösteriyor. Şimdi bunu daha ileriye götürmek için çalışmalıyız. Çayımızı dünya markası yapmak için sistemler geliştirmeliyiz."

ÜRETİCİ 1 LİRA 75 KURUŞ FİYAT BEKLİYOR

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde başlayan yaş çay hasadında üreticiler açıklanacak taban fiyatı bekliyor. Rize Ziraat Odası Başkanlığı, geçen yıl destekleme primi dahil 1 lira 50 kuruş olan yaş çay kilogram taban fiyatının bu yıl desteklemeyle birlikte 1 lira 75 kuruş olması gerektiğini açıkladı. 2015 yılı yaş çay taban fiyatının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

YAŞ ÇAY TARIMI

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde yaklaşık 774 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımında yıllık 1 milyon ila 1 milyon 200 bin ton arasında değişen miktarda ürün elde ediliyor. Üretilen yaş çay, 151’ i özel sektör, 46’sı ÇAYKUR’a ait fabrikalarda işlenerek yılda ortalama 200 ila 240 bin ton arasında kuru çay elde ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler