Bir kültür kenti TRABZON

Çeşitli medeniyetlere ait eserlerle birlikte adeta bir açık hava müzesini andıran Trabzon'da, kayaktan, golfe, yüksek atlamadan, tiyatroya kadar birçok spor ve kültürel aktivite gerçekleştiriliyor. Trabzon Valisi Nuri Okutan, AA muhabirine yaptığı açıklam

Bir kültür kenti TRABZON

Çeşitli medeniyetlere ait eserlerle birlikte adeta bir açık hava müzesini andıran Trabzon'da, kayaktan, golfe, yüksek atlamadan, tiyatroya kadar birçok spor ve kültürel aktivite gerçekleştiriliyor.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihin binlerce yıllık sürecine tanıklık eden Trabzon'un, Doğu Karadeniz'in cazibe merkezi olduğunu ifade etti.

Asya'dan Avrupa'ya uzanan ticaret koridoru üzerinde bulunan Trabzon'un, aynı zamanda batılı ticaretin doğuya açılan kapısı konumunda bulunduğunu da anımsatan Okutan, şöyle devam etti:
''Uygarlık kavşağındaki Trabzon, asırlar boyu doğu ticaretini de elinde bulundurmuştur. Tarihin ilk çağlarından bu yana bölgesinin merkezi olma konumunu sürdürmüş ve kent kültürel anlamda da üzerinde taşıdığı medeniyetlerin izini günümüze kadar yaşatmıştır. Tarihi İpek Yolu üzerindeki bu güzel kentin ekonomik gelişimine limanı büyük avantajlar sağlamıştır. 1868 yılında Trabzon'da sayıları dokuza ulaşan konsolosluk açılmıştır. Bunlar arasında en önemlileri İngiliz, Rus, İran ve Fransız konsolosluklarıdır. Bu konsolosların çoğu kendi ülkelerine ait vapur acentaları temsilcisiydi.''
Okutan, Trabzon'un doğal güzellikleri, yeşilin farklı renklerinin insana sunduğu yaşama heyecanı, folklorik yapısı, geleneksel el sanatları, yöre mutfağı, insanının sevecenliğinin kente has diğer önemli değerler olduğunu kaydederek, şunları belirtti:
''İlimizdeki modern spor tesislerinin tümünün Trabzon'da yapılır olması, sinema, opera tiyatro gibi sanatsal etkinliklerin kentte gerçekleştirilmesi ilimizin bu anlamda çok önemli geçmişe sahip olduğunun bir göstergesidir. Sporun her çeşidi, cağımızın vazgeçilmezi futbol da dahil olmak üzere geçmişten günümüze Trabzon'da her zaman popüler olmuştur. Trabzon'da kemençe sesinin yanı sıra piyano ve ud namelerini de her köşeden duymak mümkündür. Trabzon kültürü yerelden evrenselliğe doğru bütün insanları kucaklayıcı özelliğe sahiptir ve bu anlayışın içinde sevgi ve hoşgörü vardır.''
Şairleri, yazarları, ressamları, karikatüristleri, sahne ve ses sanatçılarıyla Trabzon'un yetiştirdiği değerlerle geçmişten günümüze ülke kültürüne önemli zenginlik kattığını ifade eden Okutan, ''Limanı, hava limanı, yat limanı, dünya ticaret merkezi, kaliteli hizmet sunan turizm tesisleri, turizm merkezleri, özel çevre koruma bölgesi, milli parkı, yayla kentler, doğal güzellikler, tarihi değerler, yabancı yatırımcıların yatırımlarının Trabzon'a yönlendirilmesine sebep olan önemli unsurlar arasında yer almaktadır'' dedi.
Vali Okutan, amaçlarının, zengin bir kültür varlığı potansiyeline sahip ve insanı büyüleyen bir doğal güzelliği bünyesinde barındıran bu tarihi kentin geçmişini gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu da kaydetti.

-''ESKİ FOTOĞRAFLARDA ÖYLE GÜZEL ANILAR GİZLİ Kİ''-

Fotoğraf sanatçısı Atilla Bölükbaşı tarafından hazırlanan 2 ciltlik, ''Anılarla Trabzon'' fotoğraf albümünde de Trabzon'un yaklaşık bir asırlık geçmişi fotoğraflarla belgeleniyor.
Bölükbaşı, kitabının ön sözünde, binlerce siyah beyaz fotoğraf arasından Trabzon'un tarihini, kültürünü, sporunu anlatan fotoğraflar seçtiğini belirterek, kitabında şu görüşlere yer verdi:
''Her geçen gün dünün izlerini sildiğimizi, kültürel değerlerimizi bir kenara ittiğimizi ne zaman anlayacağız? Kente kimlik veren tarihsel birikimlerimizi gün gelecek arayacağız. Hem bunun bilincine varmak hem de duyarsız kalıp yok olmalarına sessiz kalmak ne acı. Oysa eski fotoğraflarda öyle güzel öyküler gizli ki. Öykü kahramanlarımız o kadar neşeli ki. Bu neşeyi her karede görmek mümkün. Bütün bu güzellikleri, zenginlikleri bizlere ulaştıran ellere, gözlere, o duygulu yüreklere nasıl teşekkür edeceğim bilemiyorum. Ne büyük bir hazine bıraktılar geriye, bir kentin kimliğini, birikimini.''
Kaybolan sahillerde çocukların denize girmediğini, manavlardan yük dolu kayıkların sahile kürek çekmediğini belirten Bölükbaşı, şunları kaydetti:
''Tahta iskelede yabancı uyruklu tayfalar kendi lisanlarında türkü söylemiyor. Meydanda Ferah lokantasında piyano çalmıyor. Sümer Sinaması'nın merdiven başında afişler asılmıyor. Ne Soğuksu'ya golf oynamaya gidenler var ne de Çifteçamlık'ta piknikten dönenler. Kavakmeydanı bayramlara hasret, futbola hasret, spora hasret. Faytonlar karanlık sokaklarda kaybolup gitmiş. Yıllara direnen binalar yılgın, sokaklar Arnavut kaldırımlarına özlemli.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel