Arabulucular KTÜ'de Yetiştirilecek

Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu gereğince; aile, iş ve ticaret uyuşmazlıklarında görev alacak arabulucuları yetiştirmek üzere Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Hukuk Fakültesi ve Ktü Sürekli E

Arabulucular KTÜ'de Yetiştirilecek

Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu gereğince; aile, iş ve ticaret uyuşmazlıklarında görev alacak arabulucuları yetiştirmek üzere Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Hukuk Fakültesi ve Ktü Sürekli Eğitim Merkezi'ne yetki verdi.

KTÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Pehlivan, Samsun'dan Artvin'e kadar görev alacak olan tüm arabulucuların eğitimi için hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Eğitimlerin ağustos ayında başlayacağını ifade eden Pehlivan, "15 Ağustos – 31 Ağustos tarihlerinde haftasonu ve hafta içi olmak üzere 2 grup halinde verilecek eğitim sonunda yapılacak sınav sonucunda başaralı olanlar özel bir sicile kaydedilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanan Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen ücretler üzerinden çalışmaya başlayacaklar." dedi.

Türkiye'deki diğer merkezlere göre cüz'i bir ücretle alınacak eğitimin kayıtlarının 12 Ağustos 2013 tarihine kadar devam edeceği bilgisini veren Pehlivan, Ktü'nün, Trabzon dışından eğitime katılacak olan hukukçular için de sosyal tesislerini kullanıma açacağı müjdesini verdi. Pehlivan, arabuluculuk eğitimine sadece 5 yıllık deneyime sahip hukuk fakültesi mezunları katılabileceğinden çalışmaların bölge baroları ile koordineli bir şekilde yürütüleceğini hatırlattı. Pehlivan, arabuluculuk sınavını başarı ile tamamlayan avukatların, görev aldıkları uyuşmazlıklarda harcadıkları zaman ve çalışma için belirli bir ücrete hak kazanarak ek gelir imkanı elde edeceklerini sözlerine ekledi.

ARABULUCUK NEDİR?

Arabuluculuk aile, iş ve ticaret konularında uyuşmazlık yaşayanların, mahkemeye gitmeden kendi seçtikleri bir arabulucunun yönettiği müzakereler sonucunda belirli bir yazılı sözleşme ile uyuşmazlığı sonlandırmalarıdır. Arabulucu tarafından imzalanan ve uyuşmazlığı çözen sözleşmeleri taraflardan bir tanesinin mahkemeye sunması üzerine, mahkeme dosya üzerinden bir gün içerisinde sözleşmeyi tescil eder. Bu aşamadan sonra bu sözleşme bir mahkeme kararı gibi işlem görebilir. Hukuk fakültesi mezunu olup, 5 yıllık deneyime sahip kişiler aldıkları eğitim sonunda Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak sınavdan başarılı oldukları taktirde özel bir sicile kayıt edilip ilan edilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler