Anabasis yolu sezona açıldı

Trabzon’un Maçka ilçesinde yaşlı genç demeden eline orağı alan köylüler Anabasis yolunda temizleme çalışması yaptı. Etkinlik Yazlık(Livera) Mahallesi Muhtarı Erol Sarıtaş ve azaları önderliğinde , Maçka Belediye Encümeni ve SS.Yazlık Köyü Tarımsal Kalkınm

Anabasis yolu sezona açıldı

Trabzon’un Maçka ilçesinde yaşlı genç demeden eline orağı alan köylüler Anabasis yolunda temizleme çalışması yaptı.

 Etkinlik Yazlık(Livera) Mahallesi Muhtarı Erol Sarıtaş ve azaları önderliğinde , Maçka Belediye Encümeni ve SS.Yazlık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Bşk Hakkı Günaydın, Maçka Turizm İktisadi Kalkınma ve Sosyal Atılım  Derneği, Yazlık Köyü Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği, Sümela Maçka Havacılık ve Doğa Aktiviteleri Derneği, Trabzon Maçka Yazlık Köyü Derneği, Çamlıca Cami Yaptırma Derneği Bşk ve üyeleri, Kanaat önderleri, Livera Folklor Ekibi oyuncuları, ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti.

Doğa yürüyüşünün tadını çıkararak  yol güzergahında birikmiş taş ve ağaç kalıntılarını temizlediler. Yaşlılar ve gençlerin aynı amaç için yaptıkları yürüyüş, keyifli sohbetler eşliğinde  şakalaşmalar ve duygusal anların  yaşanmasına sebep oldu. Etkinliğe katılan 75 yaşının üstündeki Yılmaz Dizdaroğlu, Şükür Kurt, İbrahim Uzunlar ve İzzet Sarıtaş  60 yıl öncesine giderek çocukluk ve  gençlik yıllarında bu yollardaki anılarını gençlere anlattılar. Etkinliğin sonunda Merkez Camii önünde toplanan köylüler kavurma pilav yiyerek günün keyfini çıkardılar. Yazlık Mahallesi sakinlerinden Jeoloji Mühendisi ve köy temsilcisi Süleyman Çil gelişmekte olan Doğu Karadeniz Turizminde Yazlık Mahallesinin çok önemli bir konumda bulunduğunu, tarihi Anabasis Yolu’nun kendi köyünden geçmesinin çok büyük bir şans olduğunu dile getirdi. Ayrıca Maçka Kaymakamlığı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının gerçekleştirdiği   “ Meryemana Vadisinin Doğusunda Alternatif  Turizm Olanaklarının Araştırılarak Potansiyel Alan Kullanım Haritasının Elde Edilmesi Projesi” ‘nde altlıkları oluşturulan Yazlık Köyü’nün turistik köy işletmesi olarak planlanması ve Yazlık Mahallesi sınırları içerisinde yapılmasının uygunluğu öngörülen ev pansiyonculuğu ve diğer alternatif  turizm alanlarında Yazlık Mahallesindeki vatandaşların yatırım yapmak için heyecanlandıklarını söyledi. Ayrıca Yazlık Mahallesindeki diğer turizm değerleri olan 3 adet kale, çok  sayıda tarihi eski ahşap evler, köy içerisinde kendine has patika yollar, kütüphane, anıt ağaçlar gibi bir çok turistik değerin yanında Fatih Sultan Mehmet, II. Bayezit, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman gibi 4 padişahın ortak anılarının olduğu bir köy olduğuna dikkat çekti.

anabasis.jpg

Anabasis Yolunun Hikayesi

M.Ö 400 yılında Pers kralının ölümü üzerine iktidara sahip olmak isteyen iki prensin savaşını konu alan bu olay  Xenophon’un Anabasisi veya On Binlerin Dönüşü diye Türkçe’ye de çevrilmiştir. Pers prensi Kyros, ağabeyi kral Artakserkses'e karşı  paralı askerleri de içine alan bir orduyla Lidya'nın Sardes kentinden yola çıkar. Ksenophon, bu sefere bir "savaş muhabiri" olarak katılmaktadır. Fırat üzerinde Kunaksa'da yapılan savaşta Kyros ve generalleri öldürülünce, yurtlarından 2400 km. uzakta, sarp ve düşman bir ülkede kalan gönüllüler;  Ermenistan üzerinden Karadeniz’e ulaşmak için çok zahmetli ve oldukça ümitsiz bir yolculuk içerisindedirler. Başkomutansız kalan askerleri kurtuluşa kavuşturan, kaderin itişiyle "savaş muhabirliği"nden ordu komutanlığına geçen Ksenophon olacaktır. Geçtikleri yollarda rastladıkları çeşitli halklarla savaşarak açlık, yorgunluk ve perişanlık içerisinde tahmini bir yön takip ederek denize ulaşmak gayretindedirler. Askerler yaşamdan ümitlerini kesmiştir . Derken “Gylnasi” adında bir şehre gelirler. (Bu şehrin Bayburt olduğu tahmin edilmektedir.) Şehir idarecisi onları dostane karşılar ve nereye gitmek istediklerini sorar. Komutan Xenophon, denize ulaşmak istediklerini söyler. Yolları iyi bilen bir kılavuz askerlere eşlik eder ve onları 5 gün içerisinde denizi görecek  bir mevkiye götürür. İşte deniz der ve bir çok hediyeler alarak geri döner. Askerler sevinç göz yaşları içerisinde hıçkıra hıçkıra ağlayarak Thalassa! Thalassa!( Deniz! Deniz! ) diye naralar atarlar. Kurtuluş anıtı mahiyetinde  her asker bir taş getirip burada bir taş yığını yaparlar ve Livera Köyünün İsgobel Yaylası olan bu tepeye  “Thecees Tepesi’  adını verirler. Yollarına Kofrakol Yaylası –Kusal Yaylası – Rışk Yaylası- Raşi Mezrası –Düzler Mezrası- Livera Köyü-Maçka istikameti ile devam edip, Örnekalan Mahallesi –Armağan Mahallesi - Boztepe  devamla denize ulaşırlar. Tarihte Trabzon adı ilk defa Anabasis adlı bu eserde ortaya çıkar. Trabzon’da 30 gün kalırlar. Gemilerin yettiği kadar hastalar, yaşlılar deniz yolculuğu, geri kalanlar sahilleri takip ederek bugünkü Yunanistan’a varırlar. Xenophon 30 yıl sonra anılarını yazar ve gelecek nesillere bırakır. Artık olay bitmiştir fakat anılar kitap halinde günümüze kadar gelmiştir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler