Ahmet Ulusoy isyan etti

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Trabzon'un sorunlarını tartışmayı amaçlayan toplantıları, bir sistematiğe sahip olmayışı açısından eleştirirken yine de faydalı olduğunu savundu.Ulusoy, Bayındırlık ve İskan

Ahmet Ulusoy isyan etti

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Trabzon'un sorunlarını tartışmayı amaçlayan toplantıları, bir sistematiğe sahip olmayışı açısından eleştirirken yine de faydalı olduğunu savundu.

Ulusoy, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın başkanlığında 3 Kasım Cumartesi günü Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) yapılan 'Trabzon Ekonomisinin Geliştirilmesi, Mevcut Sorunların ve Çözüm Önerilerinin Tespiti' konulu toplantıyı değerlendirdi.

Bu tür toplantıların şehrin sorunlarını gündeme getirmesi açısından pozitif etki yaptığını belirten Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, asıl önemli olanın ise toplantılarda ortaya çıkan sonuçların ne derece hayata geçirildiği ve bu yolda ne kadar mesafe alındığı olduğunu söyledi.

 Aksi takdirde toplantının farklı bir görünüme bürünerek beklentileri karşılamayacağını savunan Prof. Dr. Ulusoy, “Sorumluluk düzeyindeki birileri “Bakın biz kentin sorunlarıyla ilgileniyoruz ve sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz” görüntüsü verir” dedi.

Kentin Sorunları toplantılarının sistematiğiyle ilgili bir problemin bulunduğunu ileri süren Prof. Dr. Ulusoy, “Bu toplantıların başarıya ulaşması çok zor. Çünkü sistematiğiyle ilgili bir problem söz konusudur. Toplantılar bir süreç içermiyor. Kurumsallaşma yok, sekreteryası, alt çalışma grupları yok. Kimin neyi ypacağı, alınan kararların takibinin nasıl yapılacağı belli değil. Dinamik olması gereken toplantılar bu haliyle statik bir yapı arz ediyor. Belli aralıklarla birileri bir araya gelerek toplanıyor ama ortaya somut bir netice, pozitif bir sinerji ortaya çıkmıyor. Hatta bazı grupların darıltılması ve bir takım tartışmalara zemin hazırlanması da söz konusudur. Kamuoyunun algıladığı budur” diye konuştu.
“Temennimiz her toplantıda, bir önceki toplantıda alınan kararlarla ilgili hangi projelerin hayata geçirildiği ve ne kadar yol alındığının kamuoyuna açıklanmasıdır” diyen Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu çalışmalar elbette devam etmeli. Ama mutlaka bir sistematiği olmalı. Yoksa belli kimselerin belli zamanlarda bir araya gelerek havanda su dövmeleri, belki katılımcılar için psikolojik bir rahatlama sağlayabilir ama Trabzon'a bir fayda sağlamaz. Biz kentin saygın simalarının katıldığı bu toplantılarda harcanan enerjinin boşa gitmemesini istiyoruz.”

Trabzon kentinin ekonomik olarak iyiye gitmediğini iddia eden ve bunun iki temel göstergesi bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Ulusoy, “Trabzon'un iyiye gitmediğiyle ilgili iki temel gösterge var. Birincisi, 2008 yılında TOBB tarafından değişik illerde 500'ün üzerinde fuar düzenlenecek. Trabzon bu fuarlardan sadece iki tanesini alabildi. Üstelik de TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesidir. İkincisi, geçtiğimiz günlerde Trabzon'da yapılan toplantıda Türk Patent Enstitüsü (TPE) yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, 2006 yılında 5 bin patent başvurusu yapıldı ancak Trabzon'dan sadece 2 adet başvuru var. Trabzon son yıllarda kamu yatırımlarından üst düzeyde yararlanmasına rağmen kan kaybediyor. Bu gerçeği görmek lazım” dedi.

Trabzon'un en büyük eksiğinin kentle ilgili sağlıklı bir veri setinin bulunmayışı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ulusoy, “Biz Trabzon olarak neye sahibiz, ne kadar iş alanımız var, kaç kişi işsiz, nitelikli eleman ihtiyacımız ne kadardır bunu bilmiyoruz. Kısacası kentin ekonomik envanterini bilmiyoruz. Bu konudaki belirsizlik ortada iken sağlıklı politikalar üretmek ve uygulamak mümkün mü? Bununla ilgili bir çalışma yapmak için bir teklifimiz olmuştu ama olmadı. Biz yine hazırız, gerekli destek verilirse bunu yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Trabzon'un kalkınması için '3 T' olarak adlandırılan tarım, ticaret ve turizme 4. 'T' olarak teknolojinin eklenmesinin şart olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ulusoy, bu noktada da üniversiteden faydalanılabilineceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel