47 Ülke Trabzon'da buluştu

Küresel Barış ve Gençlik Çalıştayı’na dünyanın 47 farklı ülkesinden 70 yüksek lisans ve doktora öğrencisi katıldı. Trabzon’da ilk kez gerçekleştirilen çalıştaya uluslararası düzeyde araştırmalar yapan akademisyen, diplomat ve STK yöneticileri eğitimci ola

47 Ülke Trabzon'da buluştu
Küresel Barış ve Gençlik Çalıştayı’na dünyanın 47 farklı ülkesinden 70 yüksek lisans ve doktora öğrencisi katıldı. Trabzon’da ilk kez gerçekleştirilen çalıştaya uluslararası düzeyde araştırmalar yapan akademisyen, diplomat ve STK yöneticileri eğitimci olarak katılıyor.
 
Küresel Barış ve Gençlik Çalıştayı’nın açılış programına Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şevki Hakyemez, KTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Dekanı Prof. Dr. Hayati Aktaş, Prof. Dr. Alparslan Özerdem, Birleşmiş Milletler Filistin Mülteciler Sorımlusu Dr. Plippo Grandi, Belediye Başkan vekili Ergin Aydın ile çok sayıda akademisyen, diplomat ve yüksek lisans öğrencisi katıldı.
 
Tüm dünyadaki gençlerin eğitiminin önemine değinen Vali Kızılcık, çalıştayda yaptığı konuşmada “Bazı ülkeler gençlerin eğitimi konusunda çok geri kaldı.Türkiye’de gençlerin batı ülkelerinde olduğu gibi eğitim ile ilgili problemlerimiz var. Genç nüfusun artışına paralel olarak eğitimde sorunlar yaşıyoruz. Gençlerin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda tüm dünyada benzer problemler var. Bu sorunların üstesinden gelebilmek için gençlerin birbirleriyle iletişiminin sağlanması ve gerekli altyapının oluşturulması gerekiyor. Teknolojik bir çağda yaşıyoruz. Gençlerin teknolojiye erişimi ve kullanımı nüfusun geri kalanına göre daha yüksek olduğu için beklenmedik sorunlar doğurabiliyor. Bu sorunların önlenmesi için sadece ülkeler tek tek değil uluslararası toplumda muhtemel sorunların önüne geçmeye çalışmalıdır” dedi.
 
Coventry Üniversitesi’nde bir sene öncesinde Küresel Barış ve Gençlik Çalıştayı’nı oluşturma fikrini geliştirdiklerini belirten Prof. Dr. Alparslan Özerdem ise “Dünyanın pek çok yerinde insani güvenliği sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Savaştan çıkan ülkelerde gençleri mobilize etmek için girişimlerde buluyoruz. Bu çalışmaların sonunda elde ettiğimiz deneyimleri ve teorik bilgiyi burada 47 ülkede 70 gençle paylaşmaktan mutluyuz. Onlarda kendi ülkelerinde barış elçisi olacaklar” şeklinde konuştu.
 
Çalıştayda mülteciler üzerine konuşma yapan BM Filistin Mülteciler sorumlusu Dr. Filippo Grandi, “Filistin sorununun çözülmesi için 26 yıldır katkı sunuyorum. Barışın inşaasında gençlerin sorunlarıyla siyasetçilerin ilgilenmiyorlar. Filistin’deki mülteciler dünyadaki en şansız mültecileri oluşturuyor. BM'ye kayıtlı 5 milyon mülteci var. Bunlar 40 yıldır magduriyetleri devrettiğinden hergün farklı bir mağduriyet yaşıyor. Ülkede zorunlu göçün çözüme kavuşturulmadan barışın gelmesi mümkün değil. Bu savaş ortamında gençler her türlü imkana erişimden mahrum bırakılıyor. Mahrum kalma durumu barışı imkansız kılıyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel