Uçaklarda yeni teknoloji - Katlanabilir kanat geliyor

Boeing, katlanabilir kanat teknolojisine onay aldı.

Uçaklarda yeni teknoloji - Katlanabilir kanat geliyor

Boeing, 3. nesil 777 uçakları için FAA'den onay aldı. Kanat genişliği nedeniyle mevcut havalimanlarındaki standart terminallere sığmayacak olan uçakta katlanabilir kanat teknolojisi kullanılarak bu sorun aşılacak. Uzun kanat genişliği sayesinde hava direnci düşecek ve yakıt tüketimi de minimize edilecek.

Boeing'in popüler ticari jet serisi 777 yeni çıkacak 3. serisinde bir ilke imza atıyor. ABD Federal Havacılık Kurulu (FAA) teklif edilen tasarımları onayladı. 3. jenerasyon Boeing 777 uçaklarının yeni tasarımla birlikte kanatları katlanabilecek.

Katlanabilir kanat teknolojisi bazı askeri uçaklarda kullanılıyor ancak ticari yolcu taşımacılığında bir ilk olacak. Nedeni ise yeni seri Boeing 777 modellerinin çok büyük olması ve havalimanlarındaki standart terminal genişliğine uymaması. 

Boeing 777'nin tam kanat genişliği 71.62 metre bu ölçü 787 serisinde 60.04 metre, 737'lerde ise 35.66 metre. Dolayısıyla uçaklar indikten sonra mevcut havalimanlarına uyumu için kanatların katlanabilmesi gerekiyordu. Kanatlar katlandıktan sonraki genişlik değeri 64.9 metreye düşüyor.

ABD merkezli havacılık devinin böyle bir uçak tasarlamasının başka nedenleri de var. Karbon fiberden yapılan uzun kanatlar yakıt açısından çok daha verimli. Eski bir Hava Kuvvetleri pilotu olan ve North Dakota Üniversitesi Uzay Bilimleri Bölümü'nde doçent olarak çalışan Gary Ullrich bu durumu uzun kanatların hava direncini düşürmesiyle açıklıyor.

GELMİŞ GEÇMİŞ EN VERİMLİ TİCARİ JET OLACAK

Ullrich'e göre uzun tasarım kanat uçlarında oluşabilen türbülansları ve girdapları azaltarak havadaki sürtünmeyi azaltıyor ve böylelikle yakıt tasarrufu sağlıyor. Dolayısıyla maliyetleri de azaltıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji