Mayın gazisi tarihe karışıyor

ODTÜ ve ODTÜ Teknokent'in Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda düzenlediği ''Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması''nda mayınların genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalarla tespit edilmesini sağlayan ''Biyolojik Mayın Tespit Sistemi'' iki kategoride birinci se

Mayın gazisi tarihe karışıyor
ODTÜ ve ODTÜ Teknokent'in Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda düzenlediği ''Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması''nda mayınların genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalarla tespit edilmesini sağlayan ''Biyolojik Mayın Tespit Sistemi'' iki kategoride birinci seçildi.
ODTÜ Kültür Kongre Merkezinde yarışmanın final töreni düzenlendi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar, Savunma Sanayii Müsteşarlığının (SSM) bu yılki yarışmaya ilk kez sponsor olduğunu bildirerek, yarışmanın Türkiye'nin Ar-Ge kapasitesine büyük katkı sağladığına inandığını söyledi.

Yarışmada SSM özel ödülü kategorisine 24 ekibin başvurduğunu, bu ekiplerin yaklaşık 200 kişiden oluştuğunu kaydeden Bayar, ''Bu ciddi bir insan gücünün bu işe aktif girmesi anlamına geliyor. Bu bir yarışma da olsa bu ekiplerin tamamının savunma sanayiine kazandırılması düşüncesindeyim'' dedi.

Savunma sanayi sektörünün diğer sektörler gibi başlangıçta tasarım yapmadan yalnızca imalata yöneldiğini anlatan Bayar, ''Bu başlangıçtı. Bugün itibariyle sektörümüzde Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacına göre kendi ürünlerimizin geliştirilmesini istiyor ve bu yöndeki projeleri destekliyoruz. Stratejik planda da yer aldığı gibi Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının en az yüzde 50'sini kendi kaynaklarımızdan karşılama hedefindeyiz'' diye konuştu.

TAI'de binin üzerindeki personelin 750'sinin tasarım için çalışan mühendislerden oluştuğunu dile getiren Bayar, savunma sanayinin artık lisans düzeyinin yanı sıra yüksek lisans ve doktora düzeyinde yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da bu yılki yarışmada maddi ve manevi destek veren kuruluşlarının sayısının 30'u aştığını aktardı. Acar, yarışma kapsamında girişimci öğrencilere yapılan maddi desteğin 170 bin YTL'ye geçtiğini, bunun Türkiye'de belki bir rekor olacağını söyledi.

Yarışmanın sonunda genel ve SSM özel ödülü kategorilerinde ODTÜ'lü öğrenciler Sıla Toksöz, Ledun Akyüz, Ajsa Reka ve Laila Akhmetova'dan oluşan ''Biyonesil'' grubu ''Biyolojik Mayın Tespit Sistemi'' isimli projeleri ile birinciliğe layık görüldü.

Proje, genetiği değiştirilmiş mikroorganizmaların uçaktan toprağa serpilmesi ile toprakta gömülü bulunan mayınların gözle görülecek biçimde ışımasını sağlıyor. Bu sistem ile mayınların tespit edilmesi, büyük maddi tasarruf sağlarken can ve mal kayıplarına da son veriyor.

Yarışmanın SSM kategorisindeki ikincilik ödülü ise, kimyasal ve biyolojik harp ajanlarının ''kompakt terahertz spektrometre'' ile tanımlanmasına olanak sağlayacak ''Terahertz Spektrometre'' adlı projeye verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler