Bazı erkeklerin soyu ondan geliyor

 Araştırmacılar Asya’nın büyük bir bölümündeki erkeklerin%8’inin Y kromozomlarında, şaşırtıcı bir genetik benzerlik bulunduğunu saptamışlar.Bu benzerliğin ortaya çıkış sıklığı ve kromozomdaki genetik bilgideki ufak farklılıklardan yola çıkan 23 araştırmac

Bazı erkeklerin soyu ondan geliyor

 

Araştırmacılar Asya’nın büyük bir bölümündeki erkeklerin

%8’inin Y kromozomlarında, şaşırtıcı bir genetik benzerlik bulunduğunu saptamışlar.

Bu benzerliğin ortaya çıkış sıklığı ve kromozomdaki genetik bilgideki ufak farklılıklardan yola çıkan 23 araştırmacı, bu özellikteki Y kromozomlarının ilk örneği inin yaklaşık 1000 yıl önce Orta Asya’da yaşamış olan bir adama ait olması gerektiği sonucuna varmışlar.

Oxford Üniverstesi’nden biyokimyacı Chris Tyler-Smith ve araştırma arkadaşları, bu atadan kaynaklanan kromozomunun, kendisinden 200 yıl sonra genetik torunlarından Cengiz Han tarafından Asya’nı n her yerine yayıldığı görüşünü savunuyorlar.

 

Cengiz Han, Moğolları birleştirmek amacıyla yaklaşık 800 yıl önce başta Çin olmak üzere Asya ülkelerinin çoğunu fethetmiş ve 1241 yılında Avrupa’da Viyana kapılarına dayanmıştı.

Orta Asya’da 2123 erkeğin kromozomlarında ki değişimi inceleyen araştırmacılar, grubun %8’inin Y kromozomlarının neredeyse aynı olduğunu belirlemiş.

Tyler-Smith, sonucu epey şaşırtıcı buluyor. Çünkü bu oran, Afganistanile Kuzeydoğu Çin arasında yaşayan 16 milyon insanın aynı atadan soy aldığını gösteriyor.

1162-1227 yılları arasında yaşamış olan savaşçı Moğol imparatoru, aranan şartları yeterince taşıyor. Tarihçilere göre Cengiz Han çok sayıda kadınla evli olmakla kalmıyor, fethettiği her ülkenin en güzel kızları kendisine sunuluyordu. Ölümünden sonra da çocukları ve torunları, Cengiz Han’ ın kurmuş olduğu imparatorluğu kuşaklar boyu yönettiler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji