Akıllı Bomba Türkiye'de geliştirildi

TÜBİTAK, savaş uçaklarından atılan bombaların hedefi kendi kendine bulmasını sağlayarak, onları 'akıllı bomba' haline getiren hassas güdüm kitini yerli teknoloji ve imkanlarla üretmeyi başardı.Türkiye, dünyada sadece ABD, Rusya ve İsrail'in ürettiği güdüm

Akıllı Bomba Türkiye'de geliştirildi

TÜBİTAK, savaş uçaklarından atılan bombaların hedefi kendi kendine bulmasını sağlayarak, onları 'akıllı bomba' haline getiren hassas güdüm kitini yerli teknoloji ve imkanlarla üretmeyi başardı.

Türkiye, dünyada sadece ABD, Rusya ve İsrail'in ürettiği güdüm kitini kendi imkanlarıyla sahip olan dördüncü ülke oldu. TÜBİTAK bir parti güdüm kiti üreterek Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "2013'te seri üretime geçilecek. Bunun için savunma sanayi firmalarıyla görüşülüyor. Hava Kuvvetleri'ni yerli kitlerle daha da güçlendireceğiz" dedi.
 
Yerli güdüm kitlerinin maliyetinin ithallerin yüzde 20'si olduğunu anlatan Ergün, "Daha projeye başlandığında ithallerin fiyatında indirim yapıldı. Üretilip satışa başlandığında daha da düştü. Yerli teknoloji geliştirmenin böyle bir faydası da oluyor. Tedarikte kolaylık ve fiyatlarda düşme yaşanıyor. Projelerimiz her yönden milli bir kazanca dönüşüyor. Yerli üretimimiz ne kadar artarsa dışa bağımlılığımız da o kadar azalıyor" diye konuştu.
 
6 METRE SAPIYOR
 
Yerli güdüm kiti takılı akıllı bombalar hedeften en fazla 6 metre sapıyor. Ayrıca savaş uçağı normal bombayı hedefe 5-6 kilometre uzaktan atarken, akıllı bombayı 25 kilometre uzaktan atabiliyor.  
 
Akıllı hale getirilen bombalar, koordinatları belirlenen hedefi uydu ve özel algılayıcıları yardımıyla yok ediyor. Üzerindeki ilave kanatçıklar ve özel yüzeyle akıllı bombalar havada süzülerek yol alıyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji