Giresun’a 2026’da 1,8 Milyar liralık kamu yatırımı

2026 Yılı Kamu Yatırım Programı Resmi Gazete’de yayımlandı. Giresun için eğitimden ulaştırmaya, enerjiden sanayiye kadar 8 başlıkta toplam 1 milyar 836 milyon lira ödenek ayrıldı.

2026 Yılı Kamu Yatırım Programı, Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Program kapsamında Giresun genelinde eğitim, sağlık, tarım, ulaştırma, enerji, sanayi, karayolları ve turizm alanlarında toplam 1 milyar 836 milyon lira ödenek ayrıldı. Açıklanan kalemlerde ulaştırma ve enerji yatırımlarının en yüksek payı aldığı görüldü.

En Yüksek Pay Ulaştırma ve Enerjiye

2026 yatırım programında Giresun’a ayrılan en yüksek ödenek ulaştırma ve enerji altyapı projelerine yönlendirildi. TEİAŞ tarafından yürütülen ve Giresun, Ordu ile Samsun’u kapsayan Tirebolu–Altınkaya Elektrik İletim Hattı Projesi, 2 milyar 700 milyon liralık toplam yatırım bedeli ve 2026 yılı için ayrılan 500 milyon liralık ödeneğiyle öne çıktı. Bu tutar, Giresun’u ilgilendiren projeler arasında yıl bazında ayrılan en yüksek ödenek oldu.

Ulaştırma alanındaki bir diğer büyük yatırım olan Giresun Keşap Balıkçı Barınağı Projesi’nde toplam yatırım bedelinin 856 milyon lirayı aştığı, bugüne kadar 606 milyon liranın harcandığı ve 2026 yılı için 130 milyon lira ödenek ayrıldığı kaydedildi. Karayolu yatırımlarında ise Giresun Ayrımı–Dereli–Şebinkarahisar–Suşehri Devlet Yolu için bugüne kadar 5 milyar liranın üzerinde harcama yapıldığı, 2026’da 135 milyon lira ödenekle çalışmaların süreceği belirtildi.

Eğitim Yatırımları Öne Çıktı

Programda eğitim yatırımları Giresun adına dikkat çeken başlıklardan biri oldu. Giresun Üniversitesi’nin yürüttüğü projeler kapsamında eğitim alanına 418 milyon lira, sağlık yatırımlarına 15 milyon lira, sosyal hizmetlere 6 milyon lira ödenek ayrıldı. Toplam proje bedeli 1 milyar lirayı aşan eğitim yatırımlarında 2026 için 375 milyon liralık payın, devam eden projeleri hızlandırmayı amaçladığı bildirildi. Kültür alanında üniversiteye ait bir proje için 40 milyon lira, spor yatırımları için ise 3 milyon lira ödenek tahsis edildi.

Tarım ve Kırsalda Dengesiz Dağılım

Tarım ve kırsal kalkınma yatırımlarında ödenek dağılımının projelere göre değişkenlik gösterdiği görüldü. Merkezi Giresun’da bulunan DOKAP kapsamında tarım sektörüne 135 milyon lira ayrıldı. Devlet Su İşleri yatırımları çerçevesinde Şebinkarahisar Şaplıca Barajı ve Sulaması için 25 milyon liranın üzerinde, Alucra Sulaması için ise 21 milyon lirayı aşan ödenek tahsis edildi.

Buna karşın, toplam yatırım bedeli 155 milyon lirayı geçen tersip bentleri için 2026’da 1 milyon 750 bin lira, Keşap’ta planlanan taşkın kontrolü projeleri için ise 2 bin lira ödenek ayrılması, bazı projelerin programda sembolik düzeyde yer aldığı şeklinde değerlendirildi.

OSB Projelerinde Sembolik Rakamlar Dikkat Çekti

Sanayi ve organize sanayi bölgesi yatırımlarında da farklı ödenekler öne çıktı. Şebinkarahisar Karma OSB için 2026’da 100 milyon lira ayrılırken, Espiye–Tirebolu arasında planlanan 3. OSB projesinin yatırım programında 1.000 lira ile yer alması dikkat çekti. Giresun 1. OSB’de imalat ve KOBİ girişimciliğini kapsayan projeler için ise 2026 bütçesinden 50 milyon lira pay ayrıldığı bildirildi.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri