Selahattin Demirtaş Kimdir ?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanlığı görevini yürütürken tutuklanan Selahattin Demirtaş kimdir? Detaylar haberimizde...

Selahattin Demirtaş Kimdir ?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanlığı görevini yürütürken tutuklanan Selahattin Demirtaş kimdir? İşte detaylar...

SELAHATTİN DEMİRTAŞ KİMDİR?

10 Nisan 1973 tarihinde Elazığ'ın Palu ilçesinde doğdu. Zaza kökenli olan Demirtaş'ın babasının adı Tahir, annesinin adı Sadiye'dir. Ailesinde üçü erkek, yedisi kız kardeş olan Demirtaş'ın kardeşlerinden sadece Nurettin Demirtaş, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı, üniversite eğitimini tamamlayamamıştır. Bir kız kardeşi avukat, diğer üç kız kardeşi ise öğretmendir. Diğer erkek kardeşi Süleyman Demirtaş, tekstil mühendisi olarak çalışmaktadır.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Selahattin Demirtaş, bir süre kardeşi Aygül Demirtaş ile birlikte serbest avukatlık yaptı. 2006 yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanlığı görevini üstlendi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nde yöneticilik yaptı.

Selahattin Demirtaş Kimdir ?

Siyasi Kariyeri

Demirtaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 23. Dönem Diyarbakır Milletvekili olarak görev yaptı ve 1 Şubat 2010'dan itibaren Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eş genel başkanlığı yaptı. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Hakkari'den milletvekili seçildi. 22 Haziran 2014'te Figen Yüksekdağ ile birlikte Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanlığına seçildi.

Demirtaş, 2014 yılı Ağustos ayında yapılan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ne katıldı ve %9.76 oy alarak 3. sırada kaldı. 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 tarihlerinde yapılan genel seçimlerde HDP'den İstanbul 1. Bölge milletvekili seçildi.

Hukuki Süreçler

4 Kasım 2016 tarihinde HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ve 9 HDP'li milletvekili ile birlikte "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alındı ve tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi'ne gönderildi. 21 Şubat 2017 tarihinde Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Selahattin Demirtaş, iyi düzeyde Zazaca, orta düzeyde İngilizce ve Kürtçe bilmektedir. Öğretmen Başak Demirtaş ile evli olup, Delal (2004 doğumlu) ve Dılda (22 Temmuz 2007 doğumlu) adında iki kız çocuk babasıdır.

6-8 Ekim 2014 tarihinde çıkan sokak eylemlerine ilişkin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da yargılandığı davada, 47 ayrı suçtan toplam 42 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler