Korona virüs aşısı çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibinin son yayınlanan çalışmasında genetiği değiştirilmiş hayvanlarda yapılan denemelerin başarılı olduğu açıklandı. Ovalı ve ekibinin BioRixiv’de yayınlanan çalışmasının ön basımında genetiği değiştirilmiş hayvanlarda yapılan denemelerin başarıyla sonuçlandığı belirtildi.
Prof. Dr. Ovalı’nın ekibinin yayınladığı “Gama ışınlanmış SARS-CoV-2 aşı adayı OZG-38.61.3 insan ACEII proteinini kodlayan transgenik farelerde SARS-CoV-2’ye karşı koruma sağlar” başlıklı makalede genetiği değiştirilmiş fareler üzerine yapılan deneylerin sonuçları bildirildi. Ovalı’nın ekibi korona aşısı çalışmalarını en hızlı ve en güvenilir şekilde sonuçlandırmak için inaktice edilmiş korona aşısı adayı ürettiler. Araştırma ekibi inaktivasyon sürecinde alternatif bir yöntem olarak gama ışınını kullandı. Araştırma ekibinin yaptığı son deneylerin sonucuna göre, deneklerde önemli bir yan etki görülmezken, deneylerde kullanılan genetiği değiştirilmiş farelerde , önemli toksisite olmaksızın Balb/c farelerinde görülene benzer nötralize edici antikorlar da dahil olmak üzere, SARS-CoV-2'ye karşı hümoral ve hücresel bağışıklık yanıtı ile birlikte orofaringeal örneklerde düşük SARS-CoV-2 viral kopya sayısı belirlendi. BioRixiv’de yayınlanan makalede, ortaya çıkan sonuçların ekibi insanla deneylere geçilmesi konusunda motive ettiği vurgulandı.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibinin yaptığı çalışmayla ilgili yayınlanan makale https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.09.04.277426v1 adresinde yayınlandı.Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın başında bulunduğu çalışma ekibinin yürüttüğü korona aşısı çalışmaları için patent alınırken, insan üzerinde deneylerin başlaması için Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek onayın beklendiği öğrenildi.
Yeniçağ
Tüm Yorumlar (9)
Teoman
5 yıl önceCalismalara saygi duyuyorum umarim basarirlar, Ancak bolgemizin genel sorunu olan `asiri gaza gelme` ile aylar once asiyi bulduk aciklamasi yapmalari hic hos olmamisti.
Murat
5 yıl önceUmudumuzu hiç kaybetmedik. herkes dalga geçti ama bütün engellemelere rağmen üretti. Bu adamın iyi bir bilim adamı olduğuna inanmayanlar , bu haberi okuyup utansın. Siyasete bulaşmadığı için önüne binbir engel koydular. Linç ettiler. Bu vatan için üretti. Ama yine bazı yarım akıllılar çıkıp diyecek ki zaten aşı bulundu. Aşıyı bulan ekipler pfizer+biontech vs. dünyada çok büyük destek ve maddi güçle ilerlediler. Birazcık önce olsalar bile geç kalmış değiliz. Yurtdışına akacak milyarlarca euro masraftan kurtulabiliriz.
Misafir
5 yıl önceSimdiye kadar hangi yazilan dogru cikti.Kackez yazilip cizildi Ovali asiyi buldu diye.Inandiriciligi minimum bir haber.
Metin
5 yıl önceKeske inanabilsem.Bu saatten sonra ölüme ilac bulsa inanmasi güc.Ya siz yanlis yaziyorsunuz.Yada bu adam bizle dalga geçiyor..
Fatih
5 yıl önceAdamın makalesi onaylanmış sen inanma.
Metin
5 yıl önceDiyorsunuzki Adam Politikaya karismadi.Güzelde böyle yüksekteki makamlilar böyle bir sprecte devlet herkesin yaninda olmustur.Eger Devletle hareket edilse çok daha yüksek yerlere gelebilirdi.Devlet kazanacagina kim kazanmak istedigide ortaya cikmis oldu. Saygilarimla..
İLKER TÜRK
5 yıl önceBu adamın işi bize 23 nisanı , 19 mayısı bekleyin aşıyı bulduk diyip dünyaca ünlü bi ilaç şirketinin piyasada olan ilacını kitlemeye çalışınca bitmişti..kaldı ki böyle bir aşıyı bulsan bile önce devletinle paylaşırsın. oyüzden çok ciddiye alınacak birdurum değil
Rıdvan
5 yıl önceseni kim ciddiye alıyorki İlker
Alper
5 yıl önceYükselmek için devlete yağ çekmek lazım diyorsun yani. Adamın bilimi var, lavaratuvarı var, Türkiye nin en iyi hastanesinde kök hücre laboratuvarının başında. Kısaca birşeye ihtiyacı yok. Köstek olmayın yeterli.