Oltaya Vuranlar – Trabzon gündemine dair tüm gelişmeler

Trabzon’un duayen gazetecilerinden Hasan Kurt ve eski kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız gündemi değerlendirdi.

Her hafta birbirinden önemli konulara değinen Trabzon’un duayen gazetecilerinden Hasan Kurt ve eski kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, Haber61’de ekranlara gelen “Oltaya Vuranlar” programında Trabzon gündemini değerlendirmeye devam ediyorlar.

Sağlık, eğitim, siyaset, seçim süreci ve daha birçok konuda değerlendirmelerde bulundular.

Oltaya Vuranlar – Trabzon gündemine dair tüm gelişmeler

DOKTORLAR TRABZON'DAN NEDEN AYRILIYOR?

Ahi Evren Kalp ve Damar Hastanesi’nde yetişmiş uzman doktorlarımız ne hikmetse bir şekilde oradan ayrılıyorlar. Halkın sevdiği ya da insanlara hizmet konusunda baya çaba gösterdiği branşında önde olan insanlar çok fazla durmuyorlar. Ya özel sektörden teklif alarak gidiyorlar ya da yönetimde bir sıkıntı mı var? Profesör Dr. Levent Korkmaz Kalp Damar Cerrahı, Samsun Medikal Park Hastanesi ile anlaşmış ve gitmiş. Trabzon’da sağlık turizmine görünüşte çok önem veriliyor. Sağlık turizmine yönelik toplantılar yapılıyor. Yabancı hastaları Trabzon’a çekme anlamında altyapılar oluşturuluyor. Elimizde bulunan değerli hekimleri Trabzon’dan uzaklaştırma ve Trabzon’dan başka yerde hizmet vermeye yönelik çabalar var. Uzmanlarımız var hekimlerimiz var dememiz gerekirken uzmanlarımız elimizden kaçıyor.

Ahi Evren’da sık sık başhekim değişiyor. Bir huzursuzluk var. Sağlık Müdürlüğü’nden kaynaklandığını düşünmüyorum ama sağlık müdürlüğünü oraya getirenden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Özel hastanelerde sağlık turizmi Trabzon’da da baya gelişti. Gürcü doktorlarda burada çalışıyor. Ekonomik bir dönüşüm var. Hastanelerde isim yapmış doktorların başka hastanelere gitmesinin sebebi ekonomiktir. Gidenler batıya gidiyor. Batı demek medeniyet demektir. Sağlık teşkilatında sıkıntılar var.

Bir bölgenin bir ilin sağlık kurumlarında önemli ameliyatlar tedaviler yapılıyor. Sağlık turizmi dediğimiz olay burada canlansın. Organ nakli, kanser tedavileri. Hepsi çok önemli. Sağlıkla ilgili ulaşamadığın ama Trabzon’da olan bu tip hekimlerin gitmemesi lazım.

Sağlık gelişti gelişti diyoruz ama ne kadar gelişti? Orta gelirliler bu hastaneye şu kadar kazananlar bu hastaneye… Dünyanın her yerinde sağlık paralı. Parası olan İstanbul’a gidecek. Daha çok parası olan Amerika’ya gidecek. Herkesin özel sigortası yok. Buradan Ankara’ya İstanbul’a gidersek yandık. Trabzon’da da iyi doktorlar var. Binaların içindeki aletleri çeşitlendirelim son teknolojiyi kullanalım. Elemanları yetiştirin donanım sağlayın. Gürcistan’dan buraya gelen hasta binlerce dolar veriyor. Farabi’ye de özele de aynı parayı veriyor. Daha iyi durum neredeyse doktor, hekim oraya gidiyor.

EĞİTİM

Üniversitelere öğretim üyeleri alınıyor. O bölümü ilk üç içerisinde bitirenlere teklif edin kalite yukarı çıksın. Şimdi üniversitelerde bu iktidar döneminde alınan onlarca kişi var. İktidar değişince onlar yeni gelen iktidarın tarafına geçecek. Yüzde 10-20’si ideolojik olarak hamle yapacak. Kimse devletin memuru olamıyor. Yıllardan beri bunu tecrübe ediyoruz. Oraya getireceğimiz insanlar liyakatli olsun. O işi bilen olsun. Onları tercih edin ki kalifiye eleman o havuzda olsun.

TRABZON BELEDİYESİ KENDİ ELEMANINA GÜVENMİYOR MU?

Trabzon büyükşehir belediyesi yaptığı inşaatları danışmanlık firmasına kontrol ettiriyor. Hâlbuki belediyede bir sürü mühendis var mimar var makineci var. Fakat belediyeler onları devre dışı bırakıyor. Danışmanlık firmasına parayı basıyor. Sen denetle diyor. Senin elemanın var. Yeterlilikte değilse neden Belediye’de? Kurumların kendi içerisinde zaten elemanı var. Kontrol yapıyorsun kendi elemanına yaptır. Güvenmiyor musun elemanına? Karayolları aynı şeyi yapıyor. Mimar, mühendis arkadaşlarımız projeleri kendileri de çiziyor çizdiriyorlar da. Belediyeler dünden bu yana hep aynı. Şimdi parti üye yapmaya çalışıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bugün bir başkası gelse onu da eleştireceğiz.

Laf lafı açıyor. Türkiye’de tarikatlar öyleymiş böyleymiş. Sen devlet olarak vakıf adı altındaki derneklere yardım yapıyorsun. Sen de ki yaptığın yardımı vergiden düşmeyeceksin. Bir ikincisine ben oradaki adama devlet olarak maaş vermeyeceksin. Bu tür şeylere gerek yok.

AHİ EVREN KAVŞAĞI

Ahi Evren’de döner kavşak yaptılar oradaki dolmuşları kaldırdılar. Hem görüntü kirliliği hem de yer tutuyordu onları da kaldırdılar o da güzel. Ama orada halkın araba beklemesi için bir yer de yapılır herhalde. Kavşak güzel oldu.

ŞEHİR HASTANESİ YAPILINCA NELER OLUCAK?

Şehir hastanesi yapıldığı zaman bu hastaneler ne olacak. Hastaneler kalkarsa şehir esnafı bitecek. Şehrin hareketliliği azalır. Küçük şehirler için tehlikeli işler. Fatih hastanemiz var. Kanuni hastanemiz dört dörtlük bir hastane. İyi de yönetiliyor. Orası ne olacak? Numune ne olacak? Haçkalı Baba hastanesi ne olacak? Trabzon’un yükünü o hastane kaldırabilecek mi? Belki de planlamayı düzgün yapmadık. Nüfus artışı çok olmaz artık. O kentte ticaret ve sanayi yerleşikse iş varsa iş üretiyorsa nüfus artar. Trabzon’un arkası dağ bir tarafı deniz Rusya. Trabzon’da fabrika yapsan ham maddeyi nereden getireceksin? Şehir hastanesi yapana kadar olan hastaneleri geliştir. Numune hastanesi bir eğitim kurumu olabilir. Otel olabilir. Şehrin içerisinde mutlaka bir hastane kalması lazım. Şehir Hastanesi’nde güzel olacak.

KÜLTÜR VE TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜ TABELASI

Eski adliye binası önce kaymakamlık oldu. Şimdi kültür ve turizm il müdürlüğü oldu. Kültür ve turizm il Müdürlüğü’nün tabelası uzun sokak tarafına çakıldı. Orijinal taşın üzerine sıva çekildi. O sıva orada olur mu? Zaten devlet kurumlarının çoğunda büyük ve ışıklı tabela neden olur ki? Tescilli tarihi binanın üzerine sıva çekilir mi? Şimdi kültür müdürlüğüne kim bir şey diyecek. Bu ihbarı valilik değerlendirecek. Tarihi binanın vasfına uygun tabelalar koymak lazım. Kurul izin vermişse, kurulda bu işi bilmeyenler varmış o zaman.

ÇIĞ TÜNELİ YIKILACAKMIŞ

Çığ düşmesi olmuş Zigana dağına çığ önleme tüneli konulmuş. Anma töreni de yapıldı. Karayolları yıkıp yeniden yapacakmış. Betonarme binaların ömrü 80 yıl 100 yıl. Yıkıp yeniden yapmanın bir anlamı yok. Düzenlemek lazım. O bölgede sığınaklarda vardı eskiden. Atıl vaziyette hala duruyor. Onlarında yapılması lazım. Karayollarının nostalji programına girmesi lazım. Orası artık sadece zirveye çıkan bir yol. Limni gölüne çıkan oradan geliyor. Aksayan yerlerin güçlendirilmesi lazım. Trabzon’da malzeme bol.

6’LI MASA VAAD MADDELERİ DEĞERLENDİRMESİ

Millet ittifakının ortak tutum maddeleri açıklandı. Aslında eleştiriler fuzuli. Dört dörtlük bir şey hazırlamışlar. 6 parti gelmiş bir anlaşma sağlamış. Ortak kanaatle imza atmaları güzel bir şey. Cumhurbaşkanı adayı da açıklanacak. Seçime giriyorsun. Görev bölümü neye göre yapacaklar? Birlikteler mi bağımsızlar mı bilemiyoruz. Önümüzde ki süreçte ayrıntılar ortaya çıkacak.

Türkiye de yapılan yanlışlardan bir tanesi şu; mühendislik okuyor polis oluyor öğretmen oluyor memur oluyor. Bir doktor doktorluğunu yapıyor bir cami imamı imam oluyor. Vergi dairelerine eleman alınacaksa üniversitelerin işletme maliye bölümünden alınacak. Bu büyük eksiklik. Herkes okuduğu mesleği yapacak. İhtiyacın olan kadar öğrenci alacaksın o zaman. Her tarafta fazlalık var. Planlamamız yok.

TRABZON GENEL DURUM

Trabzon’u yeni bir gözle masaya yatırmak lazım. Trabzon görüldüğü gibi değil. Üretim noksanlığı var. Limanın gözden geçirilmesi lazım. Trabzon üretemiyor. Ulaşım sorunu var. Hepsini masaya yatırmak lazım. Zorlukları aşacak çözümler getirmek lazım.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler