Ünlü profesöründen Trabzonspor'un stadı konusunda deprem açıklaması "Hayret ettim"

Türkiye'de deprem konusunda önde gelen isimlerden jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Trabzonspor'un Akyazı'daki Stadı için flaş açıklama.

Ünlü profesöründen Trabzonspor'un stadı konusunda deprem açıklaması "Hayret ettim"

Türkiye, 40 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği, yüz binlercesinin de yaralandığı 7.7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depreminin yaralarını sarmaya çalışıyor. Tüm ülke ilk günden itibaren büyük bir dayanışma içine girdi. Spor kulüpleri de ön saflarda yer aldı. Taraftarlarıyla birlikte deprem bölgesine büyük yardımlar yaptı. Peki futbol kulüplerinin statları depreme hazırlıklı mı?

Türkiye'de deprem konusunda önde gelen isimlerden jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, stadların deprem karnesini çıkartıp not verdi.

3-4-3 Digital Youtube kanalına konuşan Ercan, depreme statta yakalanılması halinde taraftarların neler yapması ve kulüplerin de öncesinde ne tür önlemler alması gerektiği konusunda hayati bilgiler verdi.

Taraftarlar tribünden atlamaya çalışacak
Övgün Ahmet Ercan, "Stadyumlar için bir yönergenin çıkartılması lazım. Stadyumlarda taraftarın oturduğu o basamaklar sağlam mı, değil mi? Altyapı sağlam mı değil mi? Deprem olduğunda seyirciler ne yapacak? Aradaki merdivenler kaçış için yeterli değil. İnsanlar neyapacak? Tribünlerin arkasındaki yerlerden atlamaya çalışacaklar!" dedi.

Statta en büyük ölümler çıkış kapısında olur
İnsanların deprem anında çıkış kapısına da yöneleceklerini vurgulayan Ercan, "Bu kapıların önünde toplu ölümler olacak. Aynı zamanda kapıları kapatıyorlar. O kapılar sanıyorum sürgülü. Sürgülü kapılar son derece sakıncalıdır. Sıkışır, açılmaz. O kapıların ittiğin zaman açılması lazım. Buna bir çözüm yolu bulmak gerekiyor. Depremlerde genelde en büyük ölümler çıkış kapısı önünde kitlesel ölümlerle olur. Stadyumlar bu açıdan kitlesel ölüme çok uygundur şu anda" dedi.

Statta en güvenli yer yeşil sahadır
Profesör Ercan, stat içinde depreme yakalanıldığında yapılacak en doğru davranışın yeşil zemine inmek olduğunu söyledi: "Burada tek kurtuluş şu olabilir: Taraftarın stadyumun dışına çıkacağına, içinde kalması gerekir. Top oynanan alana girmesi gerekiyor herkesin. Onun için o aralıkların açılması gerekir. Düşünün siz arada bir yerde oturuyorsunuz. Ne öne ne arkaya ne de yana gidebileceksiniz! Ve altınızın çöktüğünü düşünün. Sizi her şey bekleyebilir. Veya ikinci üçüncü kattasınız, o zaman yeşil alana nasıl ulaşacaksınız"

Taraftar statta oturduğu yerde dursun
Profesör Övgün Ahmet Ercan, her şeyden önce statların sağlam inşaa edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Deprem anında seyirciler ne yapmalı? Önce stat sağlam olacak. Sağlamsa herkese 'Deprem olursa sakın bir yere kaçma. Otur oturduğun yerde' diyeceksiniz. Çünkü stadyumda kaçış başladığı anda kitlesel ölümler olur. Bu konu çok çok önemli" diye konuştu.

Akyazı stadı-1

Stat için Trabzonspor'a hayret ettim
Trabzonspor'un yerinden taşıyarak yaptığı Şenol Güneş Stadı'nın yerinin de iyi olmadığının altını çizen Prof. Dr. Ercan, bu tercih için hayret ettiğini söyledi: "Denizin içinde bir dolgu yapıldı. O dolgunun üzerine stat yapıldı. Oysa dağlık kesimde stat için fevkalede uygun yerler vardı. Eski uygarlıklarda sahalar vadilere yapılmıştır. Trabzon da stat için vadi içini kullanabilirdi. Trabzonlular'ın bu avantajı kullanmamasını hayretle karşılıyorum. Ama orada bir deprem dalgası olur mu? Hayır olmaz"

Statlar depreme dayanıklı mı?
İşte ünlü deprem uzmanı jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor başta olmak üzere belli başlı statlar için verdiği deprem karnesi:

hdgdfhfg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler