Türkiye'yi sarsan depremde son durum!

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6'lık depremde bilanço her geçen dakika ağırlaşıyor.

Türkiye'yi sarsan depremde son durum!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem bölgelerinde anlık can kaybının 2379'a yükseldiğini, 14 bin 483 yaralının olduğunu açıkladı.

Oktay'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Fuat Oktay: 2379 hayatını kaybeden vatandaşımız, 14 bin 483 yaralılarımız ve yıkılan binalarla alakalı da 4 bin 758. Enkazdan çıkarılanlara baktığımızda da 7 bin 840 vatandaşımız enkazdan çıkarılmış durumda. Arama kurtarmada sahada iller itibarıyla 11 bin 22 arama kurtarma ekibimiz şu anda mevcut. Maraş'ta 2 bin 353, Osmaniye 1549, Gaziantep 1306, Hatay 1625, Malatya 1026, Şanlıurfa 566, Diyarbakır 360, Adıyaman 826, Kilis 101, Adana 438. İllerle çok sıkı şekilde irtibat halindeyiz. Gerek bakanlarımızla, gerekse valilerimizle irtibat halindeyiz.

Araçlarla özellikle vinçlerle ilgili bazı sorunlar olduğu söylenildi, onlar için de bazı çalışmalar yaptık. Sahada mevcut olan vinçlere ilave olarak Ankara ve Bursa'dan 6 vinç, Mardin'den 1 vinç, Kayseri'den 11 vinç yola çıkmış durumda. Uçaklarımız da buradaki ayni yardımların ve nakliye çalışmaları devam etmekte. 338 bin depremzede; yurtlar, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki barınma merkezlerine yerleştirildi

AFAD DEPREM VE RİSK AZALTMA GENEL MÜDÜRÜ ORHAN TATAR'DAN AÇIKLAMA

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, deprem bölgelerinde anlık can kaybı ve yaralı sayıları hakkında bilgi verdi. Tatar, "An itibarıyla yaşamını yitiren vatandaşımızın sayısı 2316, yaralı sayısı 13 bin 293, yıkılan bina sayısı 6 bin 217. Bir kez daha yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Bir taraftan da yoğun bir şekilde arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Bakanlarımız bölgede, değişik illerimizden gelen illerdeki bütün kapasitesiyle birlikte bölgeye gelen valilerimiz, kaymakamlarımız var. Bölgeye sevk edilen personel sayısı 10 bin 176'ya çıktı. Sürekli personel sayısı artıyor. 10 bin 409 AFAD gönüllüsü ve destek ekipleri bölgeye sevk edildi. Çok yoğun bir şekilde vatandaşlarımızdan afetzedelere bağış yapma isteği de var. Bu bilgiler de bize geliyor. Bizler toplum olarak bu tür zor günlerde bir araya gelmeyi çok iyi becerebilen dayanışma kültürü olan bir milletiz. AFAD'ın bağış hesapları var bu tür afet dönemlerinde AFAD'ın web sayfasında bulunan farklı bankalar üzerinden bağış yapabilecekleri hesaplar var. Şu ana kadar 250 milyon TL'si Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan olmak üzere 100 milyon TL'si AFAD'dan olmak üzere 350 milyon TL bölgeye acil yardım ödeneği sevk edilmiş durumda." ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA, CAN KAYBINI EN SON 1651 OLARAK AÇIKLAMIŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca deprem bölgesinde açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Türkiye'nin tarihinin en büyük felaketlerinden biri ile karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, "Sabaha karşı Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından çevre bölgelerde de 3 tane 6 ve üzeri olmak üzere toplam 147 artçı deprem meydana geldi. Deprem tüm bölgede hissedilmiş olmak ile beraber Hatay başta olmak üzere 10 ilde ciddi hasar söz konusu. Şu ana kadar tespit edilen bin 651 vatandaşımız hayatını kaybetti. 11 bin 119 yaralımız mevcut. Üzüntümüz çok büyük. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Deprem bölgelerindeki hastanelerde de hasar oluştuğunu belirten Bakan Koca, "Hatay Eğitim Araştırma Hastanemizde ciddi hasar var. Ayrıca İskenderun Devlet Hastane’mizin eski binası A blok depremde çöktü. Şu an enkaz altındaki hasta ve çalışanlarımızı kurtarma çalışmalarımız sürüyor. Bu iki hastanemizdeki ambulanslarla özellikle İskenderun’dan yaralıları Mersin Şehir Hastanesi’ne, Hatay’dakileri yaralıları ise Adana Şehir Hastanemize naklediyoruz. Bölge hastanemizde yaralılar için kapasite oluşturduk. Uçak ve kara ambulanslarımız hasta nakillerine başladı. Hastanelerimizde tüm sağlık çalışanları tüm kadro görev başında. Hava şartları ve depremden etkilenen bölgenin büyüklüğü sebebiyle ekipler sahaya zorlukla ulaşıyor. Helikopterlerimiz hava muhalefeti sebebiyle bugün kalkamadı. Devlet olarak tüm zorluklara rağmen ekiplerimizi seferber etmiş durumdayız. AFAD, UMKE 112 acil, Silahlı Kuvvetleri, kolluk kuvvetleri, arama kurtarma ekipleri sahada çalışıyor. Çevre illerden de ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Afetten etkilenen 10 ilimizdeki ekiplere ve ambulanslara ilaveten il dışından 602 ambulans, 187 UMKE timi, 2 ambulans uçağımız ile toplam 2 bin 256 acil sağlık personeli hasar gören illerimize ulaştı. Devlet tüm imkanlarıyla yaralarını sarmak için bölgede. Tüm vatandaşlarımızdan dua bekliyoruz. Bu felaketler ancak birlikte dayanışma ile aşılabilir. Ülkede bir seferberlik hali olduğunu biliyoruz. İllerdeki afet koordinasyon merkezleri aracılığıyla koordinasyona katılmak son derece önemli. Hep birlikte yaralarımızı saracağız" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler