TÜİK yılın ilk enflasyon verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılının ilk enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK yılın ilk enflasyon verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerini açıkladı.

Beklenti anketine katılan ekonomistler ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,66 artması yönünde görüş bildirdi. Buna göre, ocak ayı enflasyonu yıllık yüzde 57,68 aylık yüzde 6.65 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin yılın ilk enflasyon verisini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralıkta yüzde 1,18 artış gösterirken yıllık enflasyon yüzde 64,27 oldu. Bu rakam son 9 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRMEDİ
Yılın ilk enflasyon raporu geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan sunumla açıklandı. Yapılan açıklamada enflasyon tahmininin değişmediği görülürken şu ifadelere yer verildi: "2022'de cari açığımız yükselmiştir. Son dönemdeki enerji ve paritedeki gelişmelerin etkisiyle cari açığın gerilemesi beklenmektedir. Enerji fiyatları dışlandığında 2022'de ekonomimiz cari fazla vermiştir. Enflasyon Kasım-Aralık aylarında ivme kaybetmiştir. Enflasyondaki yavaşlama çekirdek enflasyon göstergeleriyle de desteklenmektedir. Aylık enflasyon tarihsel ortalamalara yakınsıyor. Yayılım endeksi enflasyondaki hız kaybını teyit ediyor. Enflasyondaki yavaşlama beklentilere de yansımıştır. Üretici fiyat artışları 2022 boyunca kademeli olarak azaldı. Yüksek fiyat artışlarının devamı için bir zemin kalmamıştır. Fiyatlama davranışlarının ekonominin temellerine uyumlu hale gelecektir.2023 yılı gıda enflasyonu tahmini yüzde 22 oldu. 2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8'de sabit tuttuk"

BEKLENTİ YÜZDE 3,66 ARTIŞTI
AA Finans'ın, TÜİK tarafından ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 11 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,66 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin ocak ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 1,90 ve en yüksek yüzde 5,95 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 3,66) göre bir önceki ay yüzde 64,27 olan yıllık enflasyonun yüzde 53,26'ya gerileyeceği hesaplanıyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,55 düzeyinde oluştu. Tüketici Fiyat Endeksi, Aralık 2022'de bir önceki aya göre yüzde 1,18 artış göstermişti.

BAKAN NEBATİ'DEN ENFLASYON MESAJI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati düzenlenen Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Para Sohbetleri programına katılarak önemli açıklamalar yaptı. Bakan Nebati, “Yüksek bir enflasyon yaşadık. Şu anda tek hedefimiz var, enflasyonu düşüreceğiz. Nasıl düşüreceğimizi ilan ediyoruz ve bunu adım adım gerçekleştiriyoruz. İncitmeden, kırmadan, dökmeden yapıyoruz. Büyümeden taviz vermeden yapıyoruz. İnsanlar işini kaybetmeden yapıyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler